profesionalno ciscenje zuba

Svima je ponekad neophodno, iako ne žele da priznaju. Tabu u vezi sa profesionalnim čišćenjem zuba se ruši, tako da ono sada postaje sve učestaliji način održavanja visokog nivoa oralne higijene. Sve stomatoloske ordinacije, barem one na dobrom glasu, adekvatne su za rešavanje ove vrste problema i za pružanje ovog tipa usluge. Razlog popularizacije ovog metoda čišćenja zuba je sve veći broj namirnica koje unosimo u svoje telo, koje sadrža takozvane lepljive elemente. To znači da se sastojci od kojih su ta jela napravljena češće i duže zadržavaju na našim zubima i prete da ugroze zdravlje naših zuba i naše vilice. Bakterije koje se gomilaju mogu odvesti do ozbiljnih problema i do stvaranja karijesa čak i na prethodno potpuno zdravim zubima.

Plak i kamenac

Dva najčešća vida naseljavanja bakterija u našoj usnoj duplji su plak i kamenac. Plak predstavlja takozvanu mekanu naslagu, a kamenac tvrdu, koja se može odstraniti samo intervencijom u stomatološkim ordinacijama i to mehaničkom metodom. Plak će sigurno nastati, to je neminovnost, ali pravilno čišćenje istog može sprečiti veće probleme. S obzirom na to može se reći da je kontrola plaka zapravo preduslov stvaranja i održavanja kvalitetne oralne higijene. Posmatrajući evoluciju ljudskih navika da se primetiti da sve više jedemo nezdravu i lepljivu hranu. Kontrolom onog što unosimo u svoj organizam možemo poštedeti sebe posete stomatološkim ordinacijama ali ne možemo garantovati uspešnu oralnu higijenu, pa su posete zubaru postale sve učestalije. Pre nekoliko decenija, ovaj problem nije postojao u meri u kojoj postoji sada što samo govori koliko se brzo vremena menjaju kada su u pitanju bolesti i adekvatni tretmani za lečenje istih.

Četkica, pasta, konac

Kao što smo rekli, ukoliko ste pre par decenija koristili ova tri, ili makar dva od ova tri instumenta redovno, bili ste bezbedni i niste morali da se bavite izborom omiljene stomatološke ordinacije, ali sada je situacija potpuno drugačija. Predrasude su srušene, a problemi zahtevaju rešenja putem profesionalnog čišćenja zuba. Dugo se verovalo da ukoliko koristite zubni konac, pored paste i četkice, imate veću šansu da ne dobijete plak i kamenac ali nedavna istraživanja su pokazala da su oni postali, manje-više, siguran aspekt oralnih bolesti.

Proces profesionalnog čišćenja zuba

Ono na čemu mnoge stomatološke ordinacije baziraju svoje sigurne prihode ovih dana je upravo profesionalno čišćenje zuba. To je stalan izvor prihoda jer ljudi nepravilno održavaju svoje zube. Pored toga, profesionalno čišćenje je postalo željeno zbog mnogih prednosti koje ima. Naime, sam proces je prilično bezbolan. Što su vam desni u gorem stanju, to će vas više boleti. Nakon par puta će vas značajno manje boleti skidanje kamenca i plaka sa vaših zuba. Pojedine stomatološke ordinacije vam čak mogu i dati anesteziju da bolje reagujete na bol, mada se ona ne preporučuje u ovim situacijama jer zaista nije neophodna. Druga prednost je estetskog tipa. Nakon profesionalnog čišćenja će vam zubi sijati onako kako dugo nisu. Posebno će se oduševiti oni koji piju dosta kafe i puše. Četkice i paste jednostavno ne mogu da skinu ono što su plak i kamenac u potpunosti. Možda i najvažnija prednost je svakako sprečavanje oralnih bolesti, čestim i pravilnim profesionalnim čišćenjem. Ukoliko niste do sada pokušali ovaj metod održavanja oralne higijene, dugujete sebi taj način održavanja zdravlja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *