baby-1636317_640

Bebe i mala deca mogu imati slab apetit tokom leta. Kada su velike vrućine, važno je da piju dosta tečnosti i budu zaštićeni od toplote. Kada zahladni bebin apetit će se svakako vratiti u normalu a u međuvremenu predstavljamo vam dva fantastična recepta za vrele letnje dane.

Kašice za bebe od dinje, banane i jogurta

Ova kašica za bebu pogodna je za bebe od 6-og meseca starosti i sadrži tri izuzetno hranjiva sastojka – bananu, dinju i prirodni jogurt. U receptu se može koristiti bilo koja vrsta dinje.
Tekstura ove kašice je glatka i kremasta, lako se i brzo priprema. Naravno, potrebno je da je beba pre konzumiranja ove kašice najpre isprobala sve tri vrste hrane kako bi se utvrdilo da li postoje alergijske reakcije na neku od njih.
Dinja je odličan izvor kalijuma, vitamina C i betakarotena. Takođe bogata je i tiaminom, niacinom, vitaminom B6, folatima, pantotenskom kiselinom. Od minerala sadrži gvožđe, magnezijum, bakar, kalijum, mangan, fosfor.
Biljna vlakna dinje pospešuju probavu a voda i kalijum podstiču rad bubrega i pomažu uklanjanju štetnih materija iz organizma.
Banane su odličan izvor hranjivih materija i predstavljaju jednu od prvih čvrstih namirnica koje se uvode u bebinu ishranu. Najvažniji sastojci banana su kalijum i vlakna, a bogate su i vitaminom B6, vitaminom C i vitaminom B2.
Jogurt je izvrsna hrana za bebe jer se lako vari. Obiluje kalcijumom koje je neophodan za zdrave i jake kosti. Sadrži veliku količinu vitamina i minerala značajnih za bebin rast i razvoj.
Od vitamina jogurt sadrži vitamin A, vitamin B6 i B12, vitamin D. Od minerala sadrži kalcijum, bakar, magnezijum, fosfor a odličan je izvor i proteina.
Za pripremu ove ukusne kašice potrebne su vam sledeće količine namirnica:
1 šolja dinje izrezane na kocke
1/2 banane
2-3 kašike jogurta

Dinju je potrebno oprati, odnosno ukloniti koru i semenke a potom je iseći na kocke. Kada je u pitanju banana treba birati onu koja je zrelija. Ukoliko je banana veća treba odvojiti jednu trećinu za pripremu a ako je manja može se uzeti i pola banane.
Bananu očišćenu od žilica i isečenu na kocke, zajedno sa dinjom i 2-3 kašike jogurta staviti u blender ili ispasirati štapnim mikserom sve dok se ne postigne glatka struktura.

Kašice za bebe od lubenice i jabuke

Nakon 8-og meseca bebi možete ponuditi kašicu od lubenice i jabuke. Ova kašica se takođe brzo priprema i izuzetno je zdrava i osvežavajuća. Umesto jabuke može se dodati i neko drugo neutralno voće koje se koristi da bi se dobila homogena masa jer lubenica sadrži puno vode, odnosno čak 92%.
Lubenica je odlična za hidrataciju organizma i obiluje vitaminima i mineralima. Vitamin C iz lubenice značajan je za izgradnju bebinog imuniteta, a vitamin A povoljno utiče na bebinu kožu i zdravlje zuba.
Za pripremu ove kašice potrebna vam je jedna manja činija lubenice isečene na kocke i pola veće jabuke. Jabuku i lubenicu potrebno je pažljivo očistiti od koštica.
U blender ili mikser prvo se ubacuje jabuka a potom dodaje lubenica. Ponekad kašica od lubenice i jabuke može da bude previše vodena. Zato se prvo blendira jabuka a lubenica dodaje kockicu po kockicu dok se ne postigne kašasta struktura odgovarajuće gustine.
U oba slučaja potrebno je voditi računa da dinja ili lubenica ne bude suviše hladna. Pre pripreme potrebno ih je izvaditi iz frižidera i pustiti da malo odstoje sa sobnoj temperaturi.

Izvor:
https://blog.homemade-baby-food-recipes.com/banana-and-melon-cream-for-baby/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *