maldivi ili sejseli

Kada je u pitanju izbor tropskog raja na ostrvu za savršeni egzotični odmor, Maldivi i Sejšeli su često na vrhu liste.

Obe destinacije nude zadivljujuće plaže, kristalno čisto more i obilje mogućnosti za opuštanje i avanturu. Ostrva kao iz bajke, okružena okeanom koji je perfektne boje i temperature, luksuzne vile ušuškane u prirodno okruženje – i Maldivi i Sejšeli su podjednako privlačna mesta za romantični beg.

Međutim, postoje neke ključne razlike između njih koje vam mogu pomoći da odlučite koje mesto se više uklapa u vaše želje i očekivanja od odmora. Mi svakako preporučujemo da se posavetujete sa agentima iz vaše turističke agencije koje će vas adekvatnim savetima i najtačnijim informacijama uputiti u detalje vašeg putovanja.

Maldivi

Maldivi su arhipelag ostrva koja se sastoje od 26 atola, od kojih se svaki sastoji od nekoliko malih ostrva. Nalaze se duboko u Indijskom okeanu, nedaleko od Šri Lanke, pa se u njihovim običajima i jeziku, pre svega oseća uticaj Indije. 

Do Maldiva se iz naše zemlje dolazi avionskim letom uz presedanje, da bi se po sletanju na Mahe, prešao na drugi transport koji vodi do ostrva gde se nalazi smeštaj. Luksuzni rizorti su obično jedini koji se nalaze na ostrvima i zato je gostima hotela omogućena jedinstvena privatnost kakvu je nemoguće naći na bilo kom drugom mestu na svetu. Ukoliko planirate medeni mesec ili romantično putovanje kako biste obeležili godišnjicu veze, personalizovani batler i izdvojene vile na ostrvima bile bi savršeni izbor.

maldivi

Maldivi su poznati po svojim nadvodnim bungalovima i luksuznim odmaralištima, koji nude jedinstveno i ekskluzivno iskustvo. Vile na vodi su spektakularne. Mnogi smeštaji imaju tobogane ili staklene podove kako bi produbili iskustvo mora i plavetnila. Sa druge strane, vile koje se nalaze direktno na plaži pružaju nezaobilazni osećaj „bosih nogu“ jer ste sve vreme na plaži, pod palmama i suncem. Da saznate cene ovog zadovoljstva, kliknite ovde

Sejšeli

Nasuprot tome, Sejšeli se sastoje od 115 ostrva, sa mešavinom granitnih i koralnih ostrva. Nalaze se u centralnom delu Indijskog okeana i zato su doživeli veći uticaj sa afričkog kontinenta. 

Sejšeli nude raznovrsniju ponudu smeštaja, od povoljnih pansiona do luksuznih odmarališta. Do njih dolazimo takođe letom uz presedanja, ali je smeštaj obezbeđen na jednom od 4 najnaseljenijih i turistički najatraktivnijih ostrva. Kako ta ostrva nisu usamljena i kako su reljefno zanimljivija, turistima se omogućava mnogo više aktivnosti i van odabranog smeštajnog rizorta. 

Luksuzni rizorti su zastupljeni na Sejšelima isto kao i na Maldivima i spremni su da podignu iskustvo letovanja na novi nivo. Smeštaj uveliko koristi prirodne okolnosti, pa su umesto vila na vodi, često zastupljene vile sa sopstvenim, ličnim bazenima. Sa pogledom koji se pruža na prelepe zalaske sunca, možemo reći da teško da ima nešto romantičnije. Sejšeli su takođe dom mnogih ekoloških letovališta, koja nude održivo i autentično iskustvo.

sejseli-compressed

Još jedna velika razlika između ove dve destinacije je cena. Maldivi se generalno smatraju skupljim od Sejšela, jer su luksuzna odmarališta norma, a cene mogu biti visoke. Sejšeli, s druge strane, nude pristupačniju opciju, sa raznim mogućnostima smeštaja i aktivnostima koje odgovaraju različitim budžetima. Maldivi su idealni za one koji žele da se troše na luksuznom odmoru, dok Sejšeli mogu biti pogodni i za one koji traže jeftiniju opciju.

Kako da maksimalno iskoristite vreme na ostrvima?

Maldivi su poznati po mogućnostima gnjurenja i ronjenja, jer su čiste vode i živahni koralni grebeni dom za širok spektar morskog života. Ovde ćete imati prilike da zaplivate sa kit-ajkulama, morskim ražama, mantama i dosad neviđenim šarenim ribicama koje niste videli ni u najbogatijim svetskim akvarijumima. Velika većina rizorta će vam ponuditi opremu ili časove ronjenja kako biste doživeli ovo iskustvo koje je Maldive proslavilo.

Takođe, dok ste okruženi plavetnilom, iskoristite mogućnosti krstarenja, izlaska na pučinu, ali i vožnju čamcima po skrivenim lagunama pojedinih ostrva.

Sejšeli su takođe poznati po svojim prelepim plažama, podvodnom svetu i morskim aktivnostima. Ali tu se ne iscrpljuju mogućnosti ovog ostrva. Ovde takođe možete da isprobate i niz drugih aktivnosti kao što su planinarenje, penjanje i pecanje. Džinovske kornjače, vodopadi, hajking – samo su neke od stvari koje čekaju turiste. Posetioci mogu da istraže nacionalne parkove i rezervate prirode na ostrvima kako bi otkrili jedinstvenu prirodnu lepotu i endemske vrste Sejšela. 

I to nije sve. Sejšeli imaju bogato kulturno nasleđe, pod uticajem njegovog francuskog, britanskog i afričkog nasleđa, koje se može istražiti kroz njegove muzeje, kolonijalne zgrade i kulturne događaje. Ukoliko ste na Sejšelima u vreme Kreolskog festivala, nemojte propustiti priliku da ga posetite. Glavni grad Sejšela je Viktorija koja je zanimljiv grad za obilazak i ima atrakcije i muzeje koje biste svakako želeli da posetite kako biste više upili ovo podneblje.

Kada je najbolje vreme za posetu?

Kada je u pitanju klima, i Maldivi i Sejšeli imaju tropsku klimu i toplo vreme tokom cele godine. Na Maldivima postoji sezona monsuna, koja traje od maja do oktobra, tokom kojeg zemlja može iskusiti obilne padavine i jake vetrove. Sejšeli, s druge strane, doživljavaju više kiše i vlage tokom sezone ramena od aprila do juna i septembra do novembra.

Od novembra do aprila obe destinacije su idealne za posetu i nude pravo okruženje za stvaranje nezaboravnih, suncem okupanih uspomena.

Da zaključimo, i Maldivi i Sejšeli su fantastične destinacije za odmor na tropskom ostrvu. Takoreći, nema boljih. Maldivi su poznati po svojim luksuznim bungalovima iznad vode, mogućnostima gnjurenja i ronjenja i privatnosti. Sejšeli, s druge strane, nude raznovrsniju ponudu smeštaja i odlične plaže, ali i dodatne avanture za istraživanje i upoznavanje podneblja. Ako ste tip putnika koji bi da iskuse još nešto osim leškarenja na plaži sa koktelom u ruci, Sejšeli bi mogli biti prava destinacija za vas.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *