Od davnina je bilo pravilo u mnogim narodima da čin venčanja podrazumeva i venčano prstenje. Naravno da su se od naroda do naroda i od zemlje do zemlje ti običaji razlikovali, ali su burme bile prisutne u gotovo svakom slučaju.

U nekim delovima sveta su one bile izrađivane od kože, a u nekima od metala, ali i od drugih materijala. Danas se u celom svetu burme se izrađuju od zlata i to ili samo žutog ili samo od belog, mada postoje i burme koje su izrađene i od jedne i od druge vrste zlata.

Međutim, naročito je interesantan podatak da su ranije uglavnom samo žene nosile burme, a koje su bile izrađene od kože, trave ili različitih metala, pa do sve do savremenog doba, kada se burme izrađuju od zlata. Danas postoje burme od roze zlata. Pripadnici jačeg pola su burme počeli da nose tek kasnije. 

U prošlosti mnogih naroda, pa tako i našeg je bio prisutna običaj da svaku devojku prstenuju, a što je bila preteča nošenja burme. Naime, u većini slučajeva su brakovi između mladih bili dogovarani od strane članova njihovih porodica, pa je prilikom prošnje mladoženja bio u obavezi da mladu prstenuje, odnosno da joj da verenički prsten, koji bi ona trebalo da uvek nosi. 

Kada su muškarci počeli da nose burme?

Nakon što je običaj prstenovanja donekle pao u zaborav, a što se zbilo tokom 19 – og veka, počeli su i muškarci da nose burme.

Naime, u nekim delovima naše zemlje je to postala tradicija, ali se sa sigurnošću navodi da su od perioda Drugog svetskog rata muškarci počeli u velikom broju da nose venčano prstenje. Smatra se da je razlog za to podsećanje na porodicu, koja ih je očekivala kod kuće. 

Ipak, u nekim narodima je bio običaj još tokom 19. veka da i žene i muškarci nose burme. 

Čak postoji tvrdnja da je na samom kraju tog veka, a u doba kada je juvelirska industrija cvetala na području Sjedinjenih Američkih Država, uveden običaj da i jedan i drugi supružnik nose burme. Međutim dogodilo se da je pomenuta industrija zapala u krizu, pa se neko dosetio da uvede ovaj zanimljivi običaji. Informacije iz tog vremena pokazuju da je tri puta više bio povećan broj supružnika, koji su primenili ovaj svadbeni običaj i kupovali prstenje i za mladu i za mladoženju. 

Da li je zaista burma simbol vernosti?

Neki će reći da jeste, a neki da burma danas ne predstavlja ama baš ništa. Svakako će i jedni i drugi biti u pravu, jer apsolutno sve zavisi od čoveka koji nosi burmu.

Ukoliko je muškarac ili žena raspoložen da načini prevaru, sasvim je sigurno da ga burma na domalom prstu desne ruke neće sprečiti u tome. Sa druge strane, ako žena ili muškarac odluči da bude veran svom partneru ili partnerki, potpuno je svejedno da li je u braku ili ne. 

Upravo iz tog razloga niko ne može tvrditi da su burme simbol vrednosti, ali sasvim sigurno označavaju vezanost za jednu osobu i porodicu u tom trenutku.

U današnje vreme, kada je stopa razvoda na izuzetno visokom nivou, a veliki broj mladih ljudi se na neki način pribojava bračne zajednice, ne postavlja se pitanje nošenja ili nenošenja burme. Svakako je najbitnije izgraditi zdravo odnos sa partnerkom ili partnerom, a bez obzira da li će biti bračna ili vanbračna zajednica.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *