Gotovo da ne postoji osoba koja u današnjem svetu i dobu moderne civilizaciji nije pobornik putovanja i istraživanja planete. Sve ljubitelje putovanja zanima koje su to destinacije koje nikako ne bi trebalo propustiti i koje bi trebalo posetiti makar jednom u životu ako ne i više.madrid-putovanje

Madrid – Španija

Ako ste ljubitelj španskog duha i španskog jezika onda nikako ne smete propustiti prestonicu Španije… Putujemo u Madrid! Madrid se ubraja u najveće evropske metropole. Posle Londona i Berlina, jeste treći najveći grad u Evropskoj uniji. Ovaj grad nalazi se u samom srcu Španije. Ima toplu i suvu klimu.

Ovaj grad poznat je po muzejima, među kojima se ističu muzeji umetnosti. U ulici Paseo del Prado nalaze se tri ovakava muzeja: Muzej Prado, umetnički centar Kraljica Sofija i Muzej umetnosti Tisen-Bornemica. Ova tri muzeja poznatija su kao zlatni trougao umetnosti.

Puerta del Sol – trg koji predstavlja središte gradskog života. Trgom dominira Kasa de Koreos koja je prepoznatljiva po satu koji se nalazi na njemu. Za taj sat veže se zanimljiva tradicija. Po starom verovanju kada počne Nova godima, trebalo bi uzeti po zrno grožđa za svaki otkucaj, odnosno 12 zrna i to će doneti sreću u narednoj godini.

Las Ventas – popularna arena za borbu s bikovima, odnosno koridu. Dizajnirana je u neomavrskom stilu. Na areni se nalaze 5 vrata i još troja na kojoj ulaze bikovi. Najveća vrata szovu se Puerta Grande a prolazak kroz njih san je svakog toreadora.

Kada je u pitanju sport, u ovom velelepnom gradu igradju veliki fudbalski klubovi Real Madrid i Atletiko Madred, pa deo vašeg putovanja možete iskoristiti da pogledate neku njihovu utakmicu.

Malta – arhipelag u Sredozemnom moru

Ukoliko ste ljubitelj ostrva, možda je Malta pravi izbor za vaš odmor. Pored izvanredne kuhinje koju možete okusiti, koja jeste klasična mediteranska ali sa spojem italijanske i francuske na Malti možete i videti:

Valeta, glavni grad Malte, jeste messto gde možete videti građevine iz 16.veka. Grad odiše različitim umetničkim stilom, gde dominira barok. Valeta je upisana na UNESCO-vu listu mesta svetske baštine. Neizostavno je i posetiti Konkatedralu Sv. Ivana. U pitanju je crkva posvećena malteškim vitezovima. Potom i palatu Auberge de Castille, koja zapravo predstavlja bivšu rezidenciju malteških vitezova.

Plava pećina, Blue Groto – predstavlja prirodni niz od nekoliko pećina. Možete je posetiti ukoliko se ne bojite gumenih glisera, koji su tipični prevoznik tura za obilazak.

A ukoliko je možda neko od vas ljubitelj arheologije onda je arheološki park Hagar Kim i Mnajdra, pravi odabir za vas. Ovaj park predstavlja jedan od najstarijih religijskih hramova na svetu, gde se nekada, pre svega, poštovao kult plodnosti. Nedaleko od ovog parka nalazi se Ghar Dalam odnosno Pećina tame, u kojoj su pronađene iskopine patuljastih slonova.

Ukoliko na putovanje idete sa klincima onda je Popajevo naselje neizbežna destinacija za vas.

Gotovo svakodnevno se sa Malte organizuju jednodnevni izleti za Siciliju, pa ako imate vremena možete posetiti i ovo fantastično ostrvo.

Istanbul – između istoka i zapada

O Istanbulu ne moramo da govorimo mnogo. Savršen spoj različitih kultura, bogato istorijsko nasleđe, fantastična arhitektura, živopisni bazari… U koje god doba godine da posetite ovaj grad, nećete pogrešiti. Toliko toga ima da se vidi i doživi u Istanbulu, da jedna poseta sigurno neće biti dovoljna. Naša preporuka je da se makar jednom odlučite za putovanje u Istanbul za Novu godinu. Sigurni smo da ćete uživati!

Kairo – grad koji ne spava

Ovaj grad bismo mogli opisati jednom rečenicom. Kairo – “grad koji nikada ne spava”.
Kairo, glavni grad Egipta, smešten je u severnom Egiptu, na obalama Nila.. Stari deo se nalazi na istočnoj strani reke, dok se novi prostire zapadno. Zapadni delovi su izgrađeni po uzoru na grad svetlosti – Pariz.

Kairo odlikuju široki bulevari i parkovi. Dok zapadnim delom dominiraju zgrade u pretežno modernom stilu, u istočnom delu nalaze se na stotine džamija. Mostovi povezuju grad Kairo sa otocima Gezira i Roda. Most takođe povezuje grad sa predgrađem Giza. Na platou Gize, nalaze se tri piramide, koje su zaokuplene pažnjom mnogih posetilaca. Jedna od njih je Keopsova piramida, ujedno i jedina preostala građevina od sedam svetskih čuda.

Ukoliko budete posećivali ovaj grad građevine koje će vas ostaviti bez daha jesu sledeće:

  • Viseća crkva – najstarijih crkvi u Egiptu
  • Babilonska utvrda – iz 525.godine
  • Džamija Amr ibn al-Asa ili Amrova džamija – najstarija džamija u Africi
  • Sinagoga Ben Ezra – iz 882. godine, na mestu gde je prema predanju Mojsije pronađen kao beba

Za koji god od ovih gradova se odlučili, neizbežno je pre svega poneti dobro raspoloženje i, bez obira da li putujete sami ili u društvu, budite istraživači, ne obični posmatrači.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *