Moderan i šik detalj svakog doma još od davnih sedamdesetih godina prošlog veka jesu tepisi čupavci. Posebno privlače kupce svojom mekoćom, a lako se ističu u enterijeru i lako se kombinuju sa ostalim nameštajem.

Ali kako se čiste ovi tepisi? Može li se nekako uštedeti prilikom čišćenja? Hoće li se ribanjem čupavci oštetiti?

Sve ovo su dileme mnogih potrošača koji žele da sačuvaju svoju mekanu podnu prostirku, a da ujedno i uštede prilikom čišćenja. A evo kako je to moguće. Ako se čupavci redovno održavaju, razloga za brigu nema.

No, krenimo redom. Čupavci se ne koriste svuda u stanu. Ne treba ovaj tepih podvlačiti pod nameštaj, a ne preporučuje se hodanje u cipelama po njemu. Najbolji su za spavaću sobu, nepometni deo dnevnig boravka, a najviše ih vole najmlađi, jer su topli i mekani i neizostavni su u dečijim sobama.

Tepih servis – štedi vreme i novac!

Redovnim održavanjem ovih mekanih prostirki sprečićete taloženje prašine, a ako imate usisivač velike usisne moći, on će vam dobro doći pri čišćenju. Ne bi trebalo koristiti slabije usisivače, jer oni samo uklanjaju površinsku prljavštinu, a izbegavajte papučice koje imaju rotacione četke, jer kidaju, mrse i lome vlakna.

Najsitnija prašina iz vlakana nestaće ako usisavate tepih sa obe strane, ali ako vam se ne mili da ribate tepih, onda je čišćenje u tepih servisu pravo rešenje. Štedi vreme i novac upravo tepih servis, jer profesionalci na adekvatan način vraćaju sjaj u čistoću vašoj omiljenoj podnoj prostirki.

Ako mislite da sami možete čupavi tepih da održavate, onda evo šta treba da uradite. Prašak, šampon i tečne deterdžente zaboravite, jer ne mogu lako da se isperu. Ova hemijska sredstva nije lako ukloniti, pa će im biti potrebno nekoliko dana da se osuše. Zato se latite sunđera i sapuna. Brzo se sapun ispira, tepih će povratiti lako stari sjaj. Sunđerom se prljavština lako skida, a vlakna se čuvaju od kidanja i oštećenja.

Postoje i drugi načini za održavanje čupavaca, a to su upotreba suvih deterdženata za pranje tepiha, soda bikarbona, sirće i voda. Ipak, ako želite sigurnije rešenje i efikasan učinak onda je tepih servis odlična opcija. Brzo i lako ćete dobiti čist tepih, a rok trajanja podne prostirke biće produžen.

Kako se vuneni tepisi održavaju?

Meki, ugodni, topli, dugo traju i lako se održavaju ili ukratko vuneni tepisi. Ako su ređeg tkanja, ovakvi vuneni tepisi se linjaju.

A to baš i nije poželjno ako se pojavi neka dubinska fleka. Pa kako je onda očistiti, a da se pritom tepih ne ošteti?

E pa provereno rešenje je svakako tepih servis, jer će se stručna lica pobrinuti za kvalitet hemijskog sredstva, tepmeraturu i način čišćenja. A to se mnogo više isplati nego da sami perete tepih i da ga pritom uništite i sebi napravite dodatni trošak koji će podrazumevati kupovinu novog tepiha.

Izaberite šta vam se više isplati. Peporučuje se da se godišnje makar dva puta tepisi nose u servis kako bi se dubinski prali, jer jedino tako će vak podnih prostirki biti duži.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *