Bez obzira koliko se trudili da vaši novi tepisi ostanu besprekorno čisti, kao prvog dana kada ste ih postavili na pod, oni će neminovno postati žrtva kapljica sa šolja ili čaša, neplaniranih nezgoda nakon što ste sapleli nogu o nogu, i sličnih simpatičnih situacija, od kojih vam se diže kosa na glavi. I dok je svako od nas posvećen prevenciji pomenutih nezgoda, daćemo vam i par saveta kako da brzo reagujete ukoliko do njih dođe i spasite situaciju.

Mrlja na tepihu, šta sada?

Osnovno pravilo kod prosute tečnosti na vašem tepihu je da je ne utrljavate i ne pristupate joj žustrim pokretima krpe za čišćenje.  Ključ kod uklanjanja ove vrste fleka je u laganim dodirima i tapkanju, kojim se upija prosuta supstanca. Uvek mrlju čistite spolja ka unutra, kako se ne bi raširila još više.

sredstva za ciscenje

Čime natopiti krpu ili sunđer za čišćenje? Verovatno je svako od vas bar jednom u životu uspeo da isfleka omiljenu majicu vinom ili pivom. U takvim slučajevima majke bi nam uvek savetovale tretman mrlje kiselom vodom. I, bile bi u pravu, ukoliko stvari uradimo kako treba, fleke bi nestajale i život bi ponovo imao smisla.

Mestu incidenta pristupite već pomenutom metodom laganog tapkanja, sunđerom natopljenim kiselom vodom. Ukoliko to ne daje rezultate, pomešajte vodu i sirće u odnosu jedan prema jedan, i sipajte u prskalicu. Isprskajte fleku i ostavite nekih 15 minuta, da upije rastvor. Zatim čistim sunđerom polako pritiskajte i sakupljajte rastvor, u kom se sada nalazi i vino ili pivo. Postupak je verovatno potrebno ponoviti nekoliko puta. Kada je fleka deo prošlosti, isperite mesto toplom vodom. Rukom strune iščešljajte u njihovom prirodnom pravcu i preko postavite papirne ubruse, na koje ćete postaviti nešto teško, na primer imenik. Ostavite sve tako nekih 24 sata – ubrusi će upiti vlagu iz tepiha.

I dok je kisela voda idealno rešenje za piće, pasta za brijanje je idealna za uklanjanja pa, poprilično bilo koji tip fleke. Treba je naneti direktno na fleku, i ostaviti nekih pola sata da deluje. Nakon toga suvom belom krpom očistite mrlju, isprskajte rastvorom vode i sirćeta i to bi trebalo da bude kraj vaše muke.

Jedna od najodvratnijih i najomraženijih fleka na tepihu je ona nastala prenosom žvakaće gume, u koju ste stali negde na ulici i doneli je u kuću na đonu vaše cipele. I sada je tu, na vašem tepihu, gledate je, i pitate se šta ste bogu zgrešili. Jedan od najboljih načina za njeno uklanjanje je korišćenjem kockica leda. Stavite ih na žvaku, nekih pola minute, minut, dok se ona ne smrzne. Zatim je kašikom odvojite od vlakana i makazicama isecite što bliže žvaki. Što manju količinu tepiha secnete, veće su šanse da će ceo incident proći nezapaženo, i vaši tepisi izgledati kao pre.

Deterdžent za sudove vs. mast

Masne fleke spadaju u one koje zadaju najviše glavobolje. Kako deterdžent uspeva da ukloni masti sa vaših sudova, trebao bi i sa bilo koje druge površine. Rastvorite ga u prskalici sa malo vode, i naprskajte fleku. I onda, već znate – tapkajte. Postupak ćete najverovatnije morati da ponavljate više puta, u zavisnosti koliku ste štetu napravili.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *