creative

Brz stil života, koji podrazumeva brojne obaveze i generalno nov način odnosa prema svakodnevici i rutinama, predstavlja nesumnjivo otežavajuću okolnost na putu ka uštedi. Pitanje u vezi sa načinima uštede novca na nivou domaćinstva neretko ostaje bez konkretnog odgovora, budući da određene mere štednje bivaju efikasne samo  u teoriji. S druge strane, uz nekoliko izmena u načinu života i u pogledu odnosa prema prioritetima, jačanje kućnog budžeta je ipak moguće.

Pravljenje zaliha i akcijske cene

Pravljenje zaliha namirnica sa relativno kratkim rokom trajanja je u osnovi način da kao potrošači obesmislimo akcijske cene, odnosno učinimo ih neisplativim. Sa uštedom u cilju, mnogi od nas upadaju u zamku gomilanja pojedinih vrsta artikala koji su ponuđeni po povoljnoj ceni, ne uzimajući u obzir sopstvene navike kada je potrošnja namirnica u pitanju. Epilog ovakvih odluka je uglavnom bacanje hrane, koju prosto nismo mogli da potrošimo u datom roku trajanja, što istovremeno znači i bacanje novca. Potrudite se da razmislite dva puta pre no što odlučite da napravite zalihe određenih vrsta namirnica, a ukoliko to naposletku učinite pobrinite se da ih zaista i iskoristite.

Planiranje i budžetiranje nabavki

Postavljanje fiksnog budžeta za svaku nabavku je neobično težak zadatak, jer se gotovo uvek desi da se spontano počastimo ili da se setimo neke potrepštine u poslednji momenat. Pokušajte da pronađete balans između svojih želja i mogućnosti planirajući svoje nabavke spram određenog budžeta, a u toku same kupovine pratite okvirnu cifru utrošenog novca. Ovakvu transparentnost u pogledu potrošnje i cena je najlaše postići kupovinom preko interneta, što je jedna od velikih povoljnosti modernog doba i novih tehnologija koje ono donosi. Online sistem nabavke vam pruža, na primer, mogućnost da se predomislite povodom određenog artikla ukoliko shvatite da se ne uklapa u planirani budžet. Pored toga što online prodavnice neretko nude proizvode po nižim cenama od onih koje će biti ponuđene na fizičkim prodajnim mestima, kupujući preko online platfomi za kupovinu kao što je Shoppster imate priliku da prilagodite tempo svoje kupovine i izbor artikala svome budžetu u okruženju koje je posvećeno pre svega potrebama kupca.

creative2

Birajte povoljno, a ne jeftino

Veoma je važno imati na umu da jefino i povoljno ne znače isto. Prilikom kupovine, pre svega odeće i električnih uređaja, trebalo bi da kupujete kvalitetno upravo u cilju uštede. Kvalitetni proizvodi koji su ponuđeni po povoljnoj ceni, a povodom rasprodaje ili zbog toga što su domaće proizvodnje, jeste ono što bi trebalo da tražite prilikom nabavke ovih vrsta potrepština. U tom smislu je finansijski pametno kupovati proizvode iz minulih kolekcija, ne biste li ostvarili uštedu, a opet dobili komad odeće ili aparat koji će vas dugo i valjano služiti. Kupovinom jeftine garderobe i kućnih aparata, zapravo ostvarujete samo privid uštede, dok je velika šansa da ćete naposletku morati za isti proizvod da platite dva puta u relativno kratkom roku.

Izmirivanje obaveza i kvarovi u kući

Plaćanje računa i popravke kvarova u kući su dve stavke koje mogu doprineti uštedi ukoliko se povodom njih reaguje blagovremeno, a u suprotnom mogu dovesti do dodatnih troškova. Jasno je da odlaganjem plaćanja računa dolazimo u rizik od kamata i naposletku potrebe za izmirivanjem dodatnih troškova, koje smo mogli izbeći. Kvarove na kući je takođe važno na vreme regulisati, budući da je manje kvarove lakše sanirati, dok zapostavljeni problemi zahtevaju veća ulaganja i više vremena.

Priprema i planiranje obroka

Jedno od najčešćih iskušenja moderne svakodnevice jesu gotova jela, koja su se mogu preuzeti u putu s posla ili poručiti i biti topla poslužena vašoj porodici dok lupite dlanom o dlan. Istina je da u izdvojenim slučajevima ovo nije veliki trošak koji može značajno naštetiti kućnom budžetu, ali je isto tako činjenica da, u želji da ispunimo sve svoje dnevne obaveze, ovakvi slučajevi bivaju češći no što bi to bilo dobro za naše finansije. Iz tog razloga je potrebno planirati obroke i pripremati unapred jela ili barem sastojke koje ćete upotrebiti za kuvanje. Isto tako, gledajte da doručkujete i popijete kafu kod kuće i iznenadićete se kada na kraju meseca svedete račune i shvatite koliko zapravo trošite na ove sitne spontane i neprimetne luksuze.

Ne biste li doprineli jačanju budžeta vašeg domaćinstva, neovisno o tome da li želite da se pripremite i ušedite za konkretan izdatak ili vam je cilj da postignete izvesnu finansijsku sigurnost, pokušajte da načinite ove male korake zarad postizanja svoga cilja. Ovakve izmene u pogledu svakodnevnih navika ne iziskuju previše truda i vremena, već samo održavanje izvesnog nivoa osvešćenosti povodom pametnog trošenja i raspoređivanja finansija. Ubrzo će se ovakav odnos prema prihodima i rashodima sasvim prirodno uklapati u vaš stil života i nesumnjivo doneti boljitak na materijalnom planu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *