patike3Danas je patika postala nezaobilazni deo svakog cipelara! Ona je nekada bila isključivo sportska obuća, a danas je svakodnevni deo garderobe. Pored udobnosti koju nudi i po čemu je poznata, patika svojoj popularnosti treba zahvaliti i popularnim sportistima i njihovim sportovima, raznim muzičarima ( poput rokera i repera ), koji su postali reklamna i zaštitna lica raznih brendova, poput Valentino patika. Doprinos koji daju ove slavne ličnosti može trajati i po nekoliko decenija! Tako su patike i proširile svoju namenu i upotrebu, zato danas ima patika za sport, patika za šetnju, za trčanje, za večernje izlaske. Adidas, Nike, Hogan, Valentino patike… današnje tržište patika nudi more modela raznih brendova. Čovek bira patike po svom ukusu, ali da li on zaista razume kakve modele treba da izabere? Koliko često čujemo zabrinutost roditelja za prve korake svoje dece? Oni nepogrešivo biraju patike za to, ali da li poznaju namenu i funkcionalnost svih modela?

KADA IZABRATI VALENTINO PATIKE

Svaki čovek se lako zbuni pri kupovini patika bez obzira što je svestan namene za koju mu trebaju. Za dvoranske sportove najbolje odgovaraju pliće patike sa određenim đonom protiv proklizavanja. To najbolje znaju rukometaši, ali zato neki model kožnih Valentino patika kombinuju za večernju neobaveznu šetnju. Košarkaši bez izuzetaka biraju duboke patike koje im čvrsto drže zglob prilikom skakanja i tako ga obezbeđuju od povrede, jer trpe veliki pritisak. Naviknuti na udobnost, sigurno se u njihovim cipelarima nalaze i Valentino patike koje nose svuda kada nisu na terenu. Fudbaleri nose specijalne patike sa kramponima, na terenu, ali za lagani džoging biraju lako savitljive i prozračne Valentino patike koje odlično propuštaju vazduh. Teniseri teže modelima kao i košarkaši, eventualno nešto pliće. Sve ovo znači da –   svaki model služi tačno određenim aktivnostima i zato je najbolje odrediti svoju potrebu kada kupujete patike za sebe. Ukoliko vam je cilj siguran korak, izbor je duboka, kožna patika, a kada je patika za šetnju – izbor je plića i propusna za vazduh. Valentino patike se mogu uskladiti u letnjim, laganim kombinacijama, ali i u jesenjim u kombinaciji sa kožnom jaknom.

Patika rasterećuje zglob, čvrsto drži stopalo i Ahilovu tetivu, obezbeđuje pravilno rasterećenje težine i nema bolova u nogama i kičmi. Smatra se najudobnijom obućom zbog toga što omogućava energetski najefikasniji stil gaženja. Svaki pojedinac ima svoj stil gaženja (pronaciju). Ako se gazi prvo unutrašnjim svodom stopala u pitanju je nadpronacija, a ako se gazi prvo spoljašnjim svodom stopala, onda je reč o podpronaciji. Patika amortizuje udarac stopala o podlogu i koriguje svaki drugačiji stil gaženja od idealnog. Ukoliko se dodaju  anatomski ulošci, osećaj je potpun. Zbog svega što patika čini za nas, nužno je kupiti pravu veličinu patika. Veće spadaju i gube smisao, dok male žuljaju i nikada se ne razgaze. U obzir dolaze jedino oni modeli koji imaju brojeve na polovine i  dozvoljeno je uzeti za jednu polovinu veće. 

Domišljati dizajneri kreiraju patiko-cipelu, koja se sve češće nosi i zimi, po kiši, po ledu. Materijali su uspešno odgovorili svim godišnjim dobima, a unutrašnjost hladnoći. Zbog toga se sve češće kupuje patika za jesen, za suvu zimu… 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *