Nadutost stomaka znači da osećate ispunjenost i zategnutost stomaka. Ovaj osećaj se obično javlja zbog nakupljanja gasa negde u gastrointestinalnom traktu.

Nadutost stomaka uzrokuje da stomak izgleda veće nego inače, a može se osećati i određena bol. Zadržavanje tečnosti u organizmu takođe može da dovede do nadimanja i nadutosti.

nadutost-stomaka

Kada dolazi do nadutosti

Nadutost se obično događa kada se u stomaku ili crevima nakuplja višak gasova. Kada se nadimanje pojavi odmah nakon obroka, ono se obično razređuje, ali često je moguće da se taj proces ubrza.

Najbolji način za borbu protiv nadimanja jeste utvrđivanje uzroka. Uobičajeni pokretači nadutosti uključuju sledeće:

  1. Digestivni problemi. Zatvor, alergije na hranu i netolerancije mogu da dovedu do nadimanja. Kada se stolica zadržava u debelom crevu, ovo može da prouzrokuje nadutost i osećaj nelagode. Višak gasova se takođe može stvoriti iza stolice u crevima, što je faktor koji može da utiče na pogoršanje simptoma nadutosti.
  2. Ishrana. Gazirana pića, previše soli ili šećera i premalo vlakana u ishrani mogu da uzrokuju nadimanje.
  3. Hormonske promene. Mnoge žene doživljavaju nadutost pre i tokom mesečnog perioda zbog hormonskih promena i usled zadržavanja vode.

Mnogi kućni lekovi mogu vam pomoći da upravljate bolom i da rešite nelagodnost koja je uzrokovana nadutošću.

Evo par saveta kako da zauvek rešite nadutost u stomaku:

Šetnja

Fizička aktivnost može  da dovede do toga da vam se creva redovno kreću, što direktno pomaže u oslobađanju viška gasova i stolice. Kretanje creva je posebno važno ako osećate konstipaciju čiji simptom može biti i nadutost. Šetnja po kraju je brz način da pomognete sebi i da olakšate pritisak izazvan gasovima i nadutošću stomaka.

Isprobajte jogu

Određene joga poze mogu da podstaknu oslobađanje viška gasova iz gastrointestinalnog trakta i na taj način možete brzo da smanjite nadutost stomaka.  Te poze su apanasana, ardha matsyendrasana i uttkatasana. Potražite ove poze na internetu i praktikujte ih dok god osećate nadutost. One takođe pomažu i u redukovanju probave. 

Isprobajte kapsule za ublažavanje gasova

Tablete koje sadrže simetikon su lekovi protiv gasova koje vam mogu brzo pomoći da se višak gasova izbaci iz probavnog trakta. Pri tome, ne zaboravite da je ključno  da uvek uzimate lekove u skladu sa propisanim uputstvima.

Pokušajte sa masažom stomaka

Masaža stomaka može da vam pomogne da se creva pokrenu. Od posebno je pomoći masaža koja sledi put tankog creva. Da bi izveli ovu masažu potrebno je da pratite sledeće korake:

Postavite ruku tik iznad desne butne kosti.

Trljajte kružnim pokretima laganim pritiskom prema desnoj strani rebra.

Trljajte ravno gornjim delom stomaka prema levoj strani rebra.

Zatim se lagano se krećite prema levoj kosti kuka.

Ponavljajte po potrebi.

Ako masaža uzrokuje bilo kakvu bol, najbolje je da je odmah prekinete.

Topla kupka

Topla kupke može da vam olakša bol u stomaku. Opuštanje do kojeg dolazi prilikom kuple kao rezultat ima smanjenje nivoa stresa, što direktno omogućava gastrointestinalnom traktu da efikasnije funkcioniše i samim tim da se smanji nadutost stomaka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *