Kada se pomisli na svakodnevne obaveze, stres, težak fizički posao, radno okruženje, odmah se pomisli i na određeni teret. Naravno, nije to slučaj sa svima. Mnogi rado odlaze na posao, raduju se svakom novom danu, pojedini čak i uživaju u obavljanju svakodnevnih obaveza, a pojedini… E pa, ima i onih kojima nije tako lako na poslu i onih koji nerado odlaze na svoje radno mesto. Zašto? Naime, sigurni smo da bi se svi fizički radnici rado menjali za neki manje težak posao samo da njihova kičma ne trpi. Naravno, organizam trpi sve do određene granice.

A onda? U većini slučajeva tek kada strada zdravlje zapitamo se gde grešimo. Dok se to ne desi, retko ko razmišlja o posledicama. Diskus hernija danas je postala sve učestalija. Bolovi u kičmi, u nogama, ali i nedostatak sna samo su neki od uzroka ove pojave. Naime, dešava se da mnogima diksus hernija bude otkrivena tek nakon što ne mogu da istrpe bol, pa kada se obrate stručnjaku imaju šta i da čuju.

Vratna, slabinska diskus hernija danas je postala svakodnevna pojava kod ljudi. Istraživanja strčnjaka su pokazala da se u Sjedinjenim Američkim Državama diskus hernija u vratnom delu pojavi kod osoba koje imaju manje od 40 godina i to kod njih skoro 10%, a da se diskus hernija kod osoba koje imaju preko 40 godina javlja tek u 5% slučajeva. Evropske države su takođe bile predmet istraživanja kada je diskus hernija u pitanju. Jedna studija u kojoj je ispitivano 1000 stanovnika u Italiji pokazala je da se vratna diskus hernija javlja na svaka 4 čoveka, a učestalost ove pojave prisutna je i u drugim zemljama Evrope.

Skoro 2/3 ljudi ima bol u predelu petog, šestog i sedmog pršljena, dok 1/3 osoba pati od diskus hernije u predelu petog pršljena. Iako je slabinski deo kičme više opterećen i vratni deo oseća opterećenje. Najčešće se osobe koje imaju preko 50 godina suočavaju sa bolovima u vratnom delu kičmenog stuba, jer je ovaj deo pokretljiv, a prisutne su i degerativne promene.

Vratna diskus hernija – simptomi

Iako se za slabinski deo kičme zna da bolovi nastaju usled jačeg opterećenja, kod vratne diskus hernije simptomi se pojavljuju odjednom, naglo i uglavnom tokom spavanja pri pomeranju vrata. Ima i situacija kada dolazi do opterećenja vrata i kada se u vratnom delu sikus hernija javlja postepeno, ali to su retki slučajevi.

Simtomi su sledeći:

  • Akutni bol u vratu prilikom njegovog istezanja ili hrinični bol u vratu;
  • Bol koji nastaje usled međulopatičnog diskusa vratnog dela kičme;
  • Bol nerava prilikom nadražaja samih živaca u ovom delu kičme;
  • Pritisak na kičmeni stub u predelu vrata.

Lečenje diskus hernije u vratnom delu kičme uglavno ne zahteva nikakav hiruški zahvat. Uglavnom je konzervativno lečenje, ali sve zavisi od bola, da li se on javlja hronično ili je reč o akutnom bolu. Kada je konzervativno lečenje u pitanju, onda će vam vežbe, lekovi ili injekcija sigurno pomoći. Zato nemojte odmah paničiti, već idite na pregled kod stručnjaka, a on će vam reći šta vam je činiti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *