Učenje za decu zvuči kao neki bauk. Ma ne samo za decu nego i za studente, odrasle ljude. Većina nas ne ume pravilno da uči ili nauči sve napamet ili nauči tako da kada odgovora kao da je učio pre sto godina. Dešava se često da tokom učenja, mislimo na sve drugo osim na ono što čitamo. Kao da nemamo vremena za maštu nego se baš tada upustimo u maštanje, još ako je knjiga 1000 strana, deluje nam da pomoći za nas nema. Dragi učenici, studenti, probudite se iz mašte i shvatite da niko neće naučiti umesto vas. Postoje različite tehnike i kursevi brzog učenja u Beogradu koji vam mogu pomoći. Kombinacijom brzo učenje ulepšaće vam dan i sve ćete stići.

Šta primeniti za brzo učenje?

Prvobitno morate biti motivisani. Motivacija je vaša zvezda vodilja, da znate ka čemu stremite i šta želite da postignete. Samim tim neće vam biti problem da „zagrejete stolicu“. Za brzo učenje i pamćenje, veoma je bitno vreme u smislu da samom sebi kažete danas učim od toliko do toliko sati i da se toga pridržavate. To je veoma korisno pogotovu za studente, jer na taj način pripremate mozak za veću količinu informacija koju ćete za tih nekoliko sati usvojiti.

Veoma bitno za brzo učenje jeste i da obezbedite prostor za učenje. Trebalo bi da to bude radni sto sa stolicom dovoljno osvetljen. Izbegavajte da učite na krevetu, jer ćete brzo utonuti u san. Takođe pripremite atmosferu bez buke, isključite zvono na telefonu, kako vas niko ne bi ometao u toku učenja. Potrudite se da na času slušate profesora što više, jer će vam biti mnogo lakše da savladate lekciju sa časa. Obavezno se potrudite da zapisujete beleške dok profesor predaje, a i kući takođe te beleške obogatite svojim beleškama iz knjige. Pišite čitko, sa što više boja, jer vesele boje pozitivno deluju na vaš mozak. Vizuelno izražavanje jedna je od bitnih stvari za brzo učenje, jer razrađene informacije, takozvana mapa uma mozak mnogo lakše i brže savlađuje.

Na taj način ne učite samo za sutra, za mesec dana, već za čitav život. Prema savetima doktora stručnjaka nemojte učiti noću, jer vam je potreban taj biološki san. I kada ste odmorni prvo učite najteže lekcije, a potom lakše. Ukoliko tokom čitanja nailazite na nepoznate pojmove, obavezno potražite objašnjenje za nepoznate reči, jer ako ih tako usvojite, a ne znate ni šta znače, to je već onda učenje napamet. Kada pređete ono što ste planiri, obavezno ponovite naučeno, odgovarajući na pitanja koja sami sebe postavljate. Povežite novo naučeno gradivo sa prethodnim. Povezivanje je ključno za pamćenje.

Da li zaista može da se brzo uči?

Brzo učenje je pred vama,a samo je pitanje kada ćete ga primeniti. Redovne pauze i brzo učenje omogućiće vam da imate vremena za sve. Samo se dobro organizujte, nemojte gubiti vreme na mehaničko učenje ili na bubanje i svaka lekcija će biti savladana. Skocentrišite se na materiju koja je pred vama, učite od 45 do 60 minuta, pa onda barem 15ak minuta napravite pauzu, malo prošetajte, osvežite se. Jer je takođe bitno da tokom učenja vodite računa i o ishrani i fizičkoj aktivnosti. Brzo učenje i vreme je za uspeh.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *