heartache-1846050_1280-compressed

Jedan od najčešćih zdravstvenih problema sa kojim se čitava svetska populacija danas suočava su kardiovaskularna oboljenja koja nastaju kao posledica visokog krvnog pritiska, ili stručno rečeno hipertenzije. Brz tempo života, nezdrava ishrana, upotreba duvana, genetika, stres na poslu samo su neki od potencijalnih faktora za nastanak ovakvog tipa bolesti. Prema statistikama, svaki četvrti čovek na planeti boluje od visokog krvnog pritiska što hipertenziju svrstava među vodećim zdravstvenim problemima koji pogađa populaciju.

Najčešći simptomi hipertenzije

Kada se govori o osnovnim simptomima koji prate bolesti srca, najčešće se navodi intenzivna glavobolja koja ne prolazi ni nakon popijenog analgetika, i koja može da traje danima. Zatim, zujanje u ušima, nagon za povraćanjem, vrtoglavica, zamaranje nakon blaže fizičke aktivnosti mogu takođe ukazivati da će vam biti potreban pregled kod interniste u bliskoj budućnosti.

Nekada se ova bolest manifestuje tako da simptoma praktično da ni nema, što je naravno gori slučaj jer bolest polako uzima maha a da toga uopšte niste ni svesni.

Kada je neophodno početi sa terapijom?

Ukoliko vam se dešava da povremeno imate visok krvni pritisak, savetujemo vas da pre nego što se obratite lekaru specijalisti za pomoć i započnete sa prepisanim lekovima, usmerite pažnju na sledeće bitne stvari.  Može vam se desiti da vam se pritisak trenutno poveća usled neke vrste stresa, ili zbog toga što ste tog dana uneli previše soli u svoj organizam, što ne znači odmah da imate hiperzenziju i da  morate odmah da otpočnete sa terapijom. Potrebno je krvni pritisak meriti povremeno, u stanju potpunog mirovanja i rezultate beležiti u neki svoj dnevnik u kojem ćete upisivati datum merenja, vreme i visinu pritiska. To uradite recimo na nedeljnom nivou, i ako primetite da vam je pritisak u najvećem slučaju bio povišen, kao i da ste imali neke od prethodno navedenih simptoma, savetujemo vas da u tom slučaju potražite pomoć stručnjaka.

Koje sve analize treba da odradite u laboratoriji pre odlaska kod interniste?

Pre nego što zakažete svoj termin kod lekara koji će vam eventualno prepisati neku vrstu terapije važno je da najpre odratite kompletnu krvnu sliku sa biohemijom kao i hormone štitne žlezde.  Ovakve vrste analiza možete dobiti u privatnim laboratorijama. Tek kada dobijete rezultate možete otići na pregled kod interniste.Danas skoro svaki grad ima svoju privatnu laboratoriju, koje pak imaju različite cene. Ukoliko ste u mogućnosti, posetite laboratorije Novi Sad čije su usluge znatno jeftinije od drugih laboratorija.

Razmislite o promeni načina ishrane

Da li ste svesni činjenice da neredovna kao i nezdrava ishrana zajedno sa nedovoljnom fizičkom aktivnošću predstavljaju glavne okidače mnogih bolesti, a samim tim i bolesti srca? S obzirom da se nalazimo u vremenu u kojem se brzo živi, izloženi svakodnevnom stresu kako na poslovnom nivou, tako i generalno u svim životnim aktivnostima, ne čudi činjenica da se većina ljudi hrani nezdravo. Ipak, pokušajte da se oduprete tome, i malo više pažnje posvetite namirnicama koje unosite u svoj organizam. Neka vam ishrana bude bazirana na što više voća i povrća, a začinjenu i hranu sa zaprškom, kao i sve vrste testa izbacite iz uporebe. Samim tim učinićete nešto veoma korisno za svoje zdravlje.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *