putovanje

Prilično često se mnogim ljudima danas događa da jednostavno zaborave na sebe i svoje potrebe. Žurba za novcem, jurnjava oko školskih obaveza sa decom i mnogo toga još čine da mnogi zaborave na svoje potrebe i o onome što su nekada voleli da rade, tako da neretko zaborave na uzbuđenje i radost istraživanja. Ipak, dobro je imati na umu i to da jednom probuđen avanturistički duh u nama nikada ne nestaje u potpunosti, već samo čeka pravi trenutak da se probudi. 

Putovanja po Srbiji tek su jedan od načina za buđenje uspavanog avanturističkog duha. Zemlja poznata po raznolikim pejzažima, bogatoj istoriji i kulturi, Srbija, bez ikakve sumnje može da pruži nebrojene mogućnosti za istraživanje i otkrivanje skrivenih blaga. Od netaknute prirode do zaboravljenih spomenika, naša zemlja krije mnoga skrovita mesta, koja još nisu možda toliko turistički atraktivna, a kako mogu da fasciniraju. Ima, naravno i onih mesta koja posećuju često turisti, ali koja se i dalje uspevaju da odole savremenim trendovima i svemu onome što masovni turizam donosi.

Vrlo često putovanje je prilika da se oslobodimo svakodnevnih briga, ali i da se povežemo sa prirodom, upoznamo nove ljude i otkrijemo neka nova mesta. Avanturistički duh nas u velikoj meri podstiče da izađemo iz zone komfora, te da istražujemo nepoznato i da pomeramo sopstvene granice. Putovanje po Srbiji može biti prava avantura, koja će nam otkriti skrivene kutke, neobični folklor i zaboravljene priče.

Pre nego što se upustite u avanturu, važno je da se dobro pripremite. A to najpre podrazumeva ne samo planiranje rute i izbor destinacija, već i proveru ispravnosti vašeg vozila. Bezbednost na putu je od suštinskog značaja, a pouzdane gume, kao što su Dunlop gume su najbitnije, ključni su faktor za sigurnu i udobnu vožnju.

Probudite avanturistički duh

Prvi korak ka otkrivanju skrivenih blaga naše zemlje svakako je avanturistički duh, koji bi valjalo ponovo aktivirati. Suština je u tome da treba biti otvoren za nova iskustva, ali i spreman za izlazak iz zone komfora, dok je i želja za istraživanjem nepoznatog obavezna.

I zato, ne plašite se da probate nešto novo, bilo da je to planinarenje, vožnja kajakom, paraglajding ili jednostavno istraživanje novog grada ili sela.

Imajte na umu da je putovanje odlična prilika da iskusite nešto drugačije i da se suočite sa novim izazovima, pa se zato nemojte plašiti da skrenete sa utabanih staza i da istražite neke, možda manje poznate destinacije.

Takođe, nemojte se previše držati plana putovanja, već ostavite prostora za spontane odluke i neočekivane susrete.

Provedite vreme u prirodi, uživajte u svežem vazduhu, šumama, rekama i planinama. Priroda ima neverovatnu moć da nas obnovi i inspiriše, a u Srbiji prirodnih lepota ima na pretek.

Pripremite automobil

Pre nego što krenete na put, naročito je važno da proverite da li je vaš automobil u ispravnom stanju. Redovno održavanje se svakako podrazumeva, kao i neke uobičajene provere, recimo kočnica i svetala, guma i akumulatora.

Takođe, ne zaboravite da proverite stanje guma. Imajte na umu da su upravo Dunlop gume dobro poznate po izdržljivosti, ali i pouzdanosti, što ih čini idealnim izborom za duga putovanja i različite terene.

Zašto baš Dunlop gume?

Vrlo često su mnogim iskusnim vozačima upravo Dunlop gume sinonim za kvalitet i inovativnost. Sa višedecenijskim iskustvom, to je jedan od vodećih svetskih brendova u toj oblasti.

U suštini, Dunlop gume su dizajnirane tako da pruže optimalne performanse u svim vremenskim uslovima, što obezbeđuje ne samo sigurnost, nego i udobnost u toku vožnje. Uz to, Dunlop gume koriste najsavremenije tehnologije i materijale, a kako bi obezbedile vrhunsko prianjanje, te kratak zaustavni put i naravno, odličnu otpornost na habanje, što su sve razlozi zbog kojih se mnogi vozači upravo za njih i odlučuju.

3 skrivena blaga Srbije za avanturiste

Trebalo bi da smo svi svesni toga da je Srbija zemlja ne samo bogate istorije i kulture, nego i prirodnih lepota, te da u njoj postoje mnoga zanimljiva mesta koja treba obići. A posebno ako ste željni avanture.

Specijalni rezervat prirode Uvac, tek je jedna od prirodnih lepota naše zemlje. Smešten u jugozapadnoj Srbiji, a nadaleko je poznat po meandrima, te po bogatom živom svetu. Upravo zato taj deo naše zemlje i jeste idealan ne samo za ljubitelje prirode, već i planinarenja, vožnje kajakom i posmatranja ptica.

Prirodni fenomen u blizini Kuršumlije, Đavolja varoš se sastoji od preko dve stotine figura koje je isklesala Majka priroda. Ove zemljane figure, vrlo neobičnih oblika, protkane su i brojnim legendama, što samu lokaciju čini još interesantnijom.

U jugoistočnom delu naše zemlje je i Stara planina, koja važi za najvišu u tom delu Srbije. Uz spektakularne pejzaže, ta lokacija je gotovo idealna kako za planinarenje, tako isto i za ostale aktivnosti u prirodi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *