Mentalno zdravlje je veoma važno, kako biste ga sačuvali pre svega morate fizički i duhom biti zdravi. Telo, um i duh predstavljaju trojstvo, jedno bez druga dva ne funkcioniše. Mora da postoji balans svih delova Vašeg bića kako biste svakodnevno normalno funkcionisali i uspešno završavali zadatke na poslu.

Živimu u veoma čudnom vremenu koje globalno nosi veliki broj problema, i da nije njih svakodnevno se nižu situacije koje zahtevaju prisebnost i smirenost. Kako bi u tome uspeli morate da zaštitite svoje mentalno zdravlje, a najbolja preventiva je da se osvestite i shvatite kolika je važnost Vašeg mentalnog zdravlja.

Ukoliko se mentalno zdravlje poljulja trpeće i porodica i posao: odlagaćete zadatke, neefikasno ćete upravljati vremenom, nalazićete izgovore za neizvršene zadatke. Ukoliko Vam odlaganje obaveza postane navika lako može doći do prokrastinacije.

Šta je prokrastinacija?

Suočili smo se sa pojmom koji je mnogima nepoznat i s razlogom postavljaju pitanje: Šta je prokrastinacija? Navika odlaganja ili odugovlačenja izvršavanja zadataka ili obaveza zove se prokrastinacija. Do nje dolazi iako svesno prepoznajemo štetne posledice tog odlaganja. Umesto da ulože napor i fokusiraju se na zadatke i obaveze, osobe koje pate od prokrastinacije biraće obavljanje drugih lakših ali manje bitnih aktivnosti poput gledanja televizije i pretraživanja na internetu.

Odlaganje i odugovlačenje izvršavanja zadataka i obaveza prvenstveno je povezano sa nesigurnošću i strahom da se ne uradi kako treba. Uzrok prokrastinacije može biti i neefikasno planiranje vremena i gubljenje vremena na manje važne stvari. Čest uzrok odlaganja izvršenja zadataka jeste i anksioznost. Jedan od ključnih faktora prokrastinacije može biti i nedostatak motivacije.

Možda zvuči paradoksalno ali i perfekcionizam podstiče prokrastinaciju, težnja ka savršenom izvršenju zadataka može da dovede do odlaganja njihovog izvršavanja. Prokrastinacija može ozbiljno uticati na urušavanje mentalnog zdravlja koje sa sobom povlači povećani stres i anksioznost, gubitak samopouzdanja, otežano donošenje odluka, smanjena produktivnost i loša reputacija. 

Kako se suprotstaviti prokrastinaciji i ojačati mentalno zdravlje?

Kako biste se suočili sa prokrastinacijom i sačuvali svoje mentalno zdravlje važno je da razvijete svest o ovom obrascu ponašanja i prepoznate lične okidače koji dovode do ovakvog stanja. Počnite od realnih ciljeva i strategija kojim ćete razviti efikasno upravljanje vremenom.

U prevazilaženju prokrastinacije i jačanju mentalnog zdravlja ključnu ulogu igra postavljanje ciljeva koji treba da budu realni, izazovni i motivišući. Iza tih ciljeva treba da se vidi svrha i smisao rada, samo tako uspećete da prevazidjete stanje poljuljanog mentalnog zdravlja. U suočavanju sa prokrastinacijom važna je uloga planiranja i organizacije vremena.

Kako biste efikasno upravljali vremenom morate da postavite prioritete i pravilno rasporedite resurse kojima raspolažete. U stvaranju jasnog redosleda prioriteta može pomoći planiranje obaveza za dan, nedelju, mesec. Detaljnim planiranjem sprečavate nagomilavanje zadataka. Razvoj samokontrole i rad na sebi su  snažni alati za jačanje mentalnog zdravlja i ličnog razvoja na poslu. 

Potražite pomoć 

Danas imate toliku mogućnosti da pomognete sebi da se na poslu osećate bolje. Obraćanje stručnom licu je jedan od načina da sačuvate svoje mentalno zdravlje i jačate lični razvoj. U razgovoru sa njim uvidećete činjenice koje niste mogli sami da otkrijete.

Pomoći će Vam da pronadjete način za rešavanje problema i da otkrijete Vašu snagu koje možda niste ni bili svesni. Rad na sebi ne znači da sve treba da radite sami, već da podstaknete promene tako što ćete sagledati probleme iz različitih uglova, to teško možete sami bez pomoći stručnjaka.

Često treba da zavirite duboko u sebe kako biste pronašli put a to ne možete bez stručnog vodjenja onih koji se bave jačanjem mentalnog zdravlja i ličnim razvojem. Kada potražite pomoć stručnjaka pokazujete svest o problemu i hrabrost da ga rešite i već ste na pola puta do rešenja. 

Jačanje ličnog razvoja na poslu

U savremenim okolnostima poslovanja svoju poziciju na poslu možete da očuvate i jačate samo ako ste svesni značaja stalnog usavršavanja. Jačanjem ličnog razvoja uspećete da povežete svoje unutrašnje potrebe sa poslovnim zadacima koje treba da obavite i ciljevima kompanije u kojoj radite. Ako to uspete onda nastaje prava magija.

Jačanjem ličnog razvoja dolazite u poziciju da steknete realnu sliku o svojim veštinama i znanjima. Što ste objketivniji i svestraniji u sagledavanju svojih sposobnosti to je manja mogućnost da upadnete u zamku prokrastinacije. Kada ste potpuno svesni svojih snaga ali i slabosti moći ćete da prilagodjavate svoje ponašanje i dodjete do daleko veće produktivnosti.

Nizaće se pozitivni rezultati a oni dovode do jačanja samopouzdanja i motivisanosti za još veča postignuća. Uz osećaj da razvijate svoju ličnost, a ne da samo izvršavate zadatke na poslu koji su Vam dodeljeni, razvijaćete želju da se svakodnevno još više lično usavršavate.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *