papir za stampac

Da li ste znaali da je papir za štampanje najtraženiji i kancelarijski materijal koji se najviše i najbrže troši? Možda se niste začudili, posebno ako ga koristite često u svojoj kancelariji, ali ova informacija govori o tome da potpuna digitalizacija ipak neke stvari ne može da zameni.

Iako su kompjuteri i sam internet postali glavni u poslovanju, a mobilni telefon ne može da zameni ništa i bez njega jedan poslovni dan više ne bi mogao da funkcioniše, ipak postoji kancelarijski materijal bez kojeg bi poslovanje stalo.

Papir za štampanje nije samo za štampanje, već služi za hvatanje beležaka, pisanje podsetnika, spiskova, odnosno, potreban je u svakom momentu, a ne samo kada se nešto štampa. Na tržištu je prisutan veliki broj papira, ali je važno kakav birate, ne samo zbog toga da imate na čemu da pišete, već da papir bude kvalitetan zbog štampe, ali i zbog samog štampača, kako bi štampač bolje i duže radio. Na šta sve treba obratiti pažnju?

Veličina papira za štampanje

Sama veličina zavisi od vrste štampanja koje radite. Bitno je da kada pripremate dokument za štampanje prilagodite mu i veličinu papira, kako ne bi ostajalo previše beline, kako se tekst ili slika ne bi na papiru iskrivili, a ujedno će veličina zavisiti od samog štampača i njegovih mogućnosti. Ako, pak, dokument koji radite ne odgovara dimenzijama papira koji imate, ili menjajte dokument ili potražite u štamparijama posebno sečen papir za štampu koja vam je potrebna.

Papir za štampanje ima dve oznake. Najrasprostranjenija je svakako oznaka A, u rasponu od A1 kao najvećeg do A10 kao najmanjeg, a u tom opsegu A4 je papir koji se najviše i koristi. Druga oznaka je C, takođe ide od C1 do C10, s tim što je ovo papir za štampanje koverti i po dimenzijama odgovara A papirima.

Težina papira za štampanje

Težina papira za štampanje je nešto sledeće o čemu je potrebno voditi računa. Težina je označena sa GSM i predstavlja debljinu i gustinu. Za uobičajene poslova štampanja, dokumenta, rešenja, obaveštenja, ono što se u najvećoj meri i štampa u kancelarijama, koristi se papir za štampanje od 80GSM, dok je za neke druge vrste štampanja, kada je potrebno postići jači efekat i imati papir za štampanje trajnije vrednosti bolje birati one od 130GSM do 170GSM.

Boja papira za štampanje

Iako biste za svaki prazni, papir za štampanje koji je spreman za štampač rekli da je beo, postoji razlika u toj belini. Tačnije, postoji nekoliko tonova te bele boje, od svetlije ka nešto tamnijoj, odnosno, od hladnijeg ka toplijim tonovima, na šta utiče odnos plave i bele boje u papiru. Što je papir svetliji i belji to je čitljivost veća i lepša preglednost, pa ako vam je to potrebno onda uvek birajte beli papir neutralnih tonova, koji daje tu pravu belu boju. I naravno, ne zaboravite onu činjenicu s početka, a to je da papir za štampanje predstavlja najpotrošniji deo kancelarijskog materijala, pa uvek kada kupujete onda kupujte više paketa, s obzirom na činjenicu da će vam se činiti da ste malopre novu otvorili, a već nema ni jednog papira u štampaču.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *