Često smo u dilemi i kada se u našoj zemlji prijavljujemo za poslove i neke projeke, kako treba da izgleda motivaciono pismo.

A oni koji se prijavljuju za master studije u inostranstvu verovatno misle da je to još komplikovanije. Međutim, samo treba da ispratite par važnih uputstava i vaše motivaciono pismo će biti savršeno. Ista je situacija i sa radnom biografijom. Naravno, na početku je važno napomenuti da se motivacino pismo i CV pišu na engleskom ili nekom drugom stranom jeziku, u zavisnosti od toga u kojoj državi je fakultet i na kom jeziku se odvija nastava.

master u inostranstvu

Dužina motivacionog pisma – oko 500 reči

Da, možda ste se sada iznenadili, ali tako je. Motivaciono pismo ne treba da ide na nekoliko strana i da broji nekoliko hiljada reči. Motivaciono pismo treba da bude jedan koncizan i jasan tekst o vašim motivima i sposobnostima. Ukoliko je motivaciono pismo mnogo duže od 500 reči, postoji mogućnost da ga na inostranim fakultetima i univezritetima neće ni pročitati. Ukoliko ne znate da spakujete sve vaše sposobnosti koncizno i da odvojite ono što je najbitnije i najrelevantnije, to može negativno da govori o vama. Tako da, nije suština u dužini tj. broju reči, već u kvalitetu i efektnosti.

Pojanite svoj CV

Dakle, u CV-ju vi navodite svoje iskustvo i veštine taksativno, bez bilo kakvog dodatnog objašnjavanja. Međutim, u motivacionom pismu treba da budete malo detaljiniji, ali naravno precizni. Motivaciono pismo vam daje mogućnost da istaknete i pojasnite važne delove svoje biografije. To znači da treba da navedete gde ste radili i kakve ste veštine stekli na tom poslu i koja ste znanja usvojili. To je najvažnije. Zatim, treba da dodate šta vam se posebno svidelo na tim poslovima, šta vas je inspirisalo da krenete dalje, šta vas je motivisalo i kako se master studije za koje konkurišete uklapaju u celu priču.

Iznesite svoje vizije i ciljeve

Poželjno je da u motivacionom pismu budete ambiciozni, ali naravno do prihvatljive granice. Šta to znači? Dakle, u motivacionom pismu treba da saopštite koji su vaši ciljevi, koje su vaše vizije, šta očekujete od fakulteta, kakva će vam znanja pružiti i najvažnije šta ćete vi sa tim znanjima kasnije raditi, odnosno šta planirate da radite. Samim tim pokazujete da vrlo dobro znate zašto konkurište upravo na te master studije u inostranstvu, pokazujete da ste odlučni, da ste sigurni u sebe i na neki način i dajete pohvalu, jer ste se upravo za taj univerzitet odlučili, a oni shvataju da ste vi prethodno i istraživali, što samo može da bude dodatni plus.

Bez previše ličnih informacija u motivacionom pismu

Nemojte u motivacionom pismu pisati kako dolazite na primer iz jedne zemlje u kojoj je teško uspeti, nemojte pisati kako vas neko sputava i vi ne možete da ostvarite pun potencijal. To su žalbe koje ne prolaze. Za razliku od toga budite entuzijastični u motivacionom pismu, budite svoji i pokažite zašto ste vi odličan kandidatat. To ćete uraditi samo ako na najbolji mogući način predstavite svoje sposobnosti, a nikako ako iskažete svoju ličnu priču do detalja. Jasno je da će neki delovi biti lični, ali nikako ne sme da se celo motivaciono pismo svede na to.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *