Neko kaže da su danas knjige pomalo zaboravljene. Zahvaljujući tehnologiji i pristupu informacija, trajanje pažnje nam se svelo na minimum. Nažalost, živimo u vremenu gde informacije stižu brzo i još brže odlaze.

Zbog ovakvih stvari sve više informacija dolazi u vidu kratkih članaka ili tekstova koje uglavnom čitamo online. Međutim, bitno je da zapamtimo da još uvek nije došlo vreme, niti će ikada doći, kada će se naći adekvatna zamena za knjigu. Knjige su i dalje najbitniji izvor informacija i zadovoljstva. Iako se mladima često zamera kako previše vremena provode uz svoje pametne uređaje, to ne mora nužno biti loše. Mladi su našli način da tradicionalnu knjigu modernizuju i da je prilagode svojim potrebama i načinu života. Tako da oni sada dosta čitaju e knjige na svojim pametnim telefonima i tabletima.

Online kupovina e knjiga popularna kod mladih

Zahvaljujući internetu danas možemo do knjiga doći veoma lako. Online knjižare su tu da nam ubrzaju proces kupovine knjiga kao i same potražnje. Dovoljno je samo da ukucamo u pretraživaču željeni naslov i dobićemo opcije i informacije gde i kako kupiti. Može se reći da je ovo znatno povećalo prodaju knjiga, naročito kod mladih, jer je online kupovina postala svakodnevnica mladih usled nedostatka vremena. Pomalo je tužno što mladi često nemaju vremena pronaći knjigu u knjižari ili posetiti biblioteku, ali to svakako ima i svoje prednosti. Kao što smo pomenuli jedna od prednosti je baš taj porast prodaje e knjiga a i sama mogućnost pronalaska knjige koja vam je potrebna. Kao prednost se može navesti i dodatni materijal koji možete potražiti uz određenu knjigu kako bi vaše znanje dopunili na adekvatan način. Kako bi se zamenila ljubaznost i saveti prodavaca u knjižarama, sa online kupovinom imate preporučene knjige koje su u žanru koji ste odabrali. Nažalost, celo iskustvo kupovine knjiga ne može zameniti samo jedan klik, ali svakako morate priznati da je znatno efikasnije, brže i praktičnije.

Kupovina polovnih knjiga

Iako, kako smo pomenuli, online kupovina knjiga je sve popularnije, kod mladih i dalje ima interesovanja za samo iskustvo kupovine knjige. Često se kaže da se ne može zameniti iskustvo biranja, razgledanja i na kraju odabira, naročito ako ste strastveni čitač. Zbog ovoga, često možemo videti mlade kako se kreću po marketima koji se danas nazivaju i „buvljacima“ u potrazi za unikatnim koricama još unikatnijih naslova. Tu se može naći veliki broj knjiga i svaki put ćete se iznenenaditi izborom. Na vama je da dobro zasučete rukave i posvetite neko vreme potrazi za naslovom koji će vam doneti iskustvo koje samo knjiga može da donese. Bez obzira na modernizaciju i tehnologiju savremenog doba, knjige su tu da nas podsete na vrednosti koje se pomalo zaboravljaju i zbog toga ove trenutke treba čuvati i negovati.

Audio knjige odlične za putovanja

Još jedno alternativno rešenje koje nadomestuje nedostatak vremena za čitanje knjiga su audio knjige. Danas, često možemo videti mlade u prevozu sa slušalicama u ušima. Prva pomisao je da slušaju muziku ali to u većini slučajeva nije tačno, Mladi su našli savršeno rešenje kako da im put do posla bude brži, zabavniji i na kraju korisniji. Audio knjige su prava stvar za put. Bilo da putujete na posao ili na neki duži put na raznim aplikacijama za čitanje knjiga imate priliku da skinete vašu omiljenu knjigu kako bi vam put protekao lepše. U poslednje vreme se mogu naći i naslovi na našem jeziku i verujemo da će se to tek kod nas razviti, a za one koji poznaju engleski jezik postoji mnoštvo knjiga koje čekaju vaš download.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *