domaći proizvodiKada je čovek fokusiran na ishranu koja mu obezbeđuje sve potrebne materije, dobro zdravlje, i vitalnost – onda se može reći da on ima zdrave prehrambene navike.

Crpeći energiju iz hranljivih sastojaka i stvarajući ravnotežu – čovek može imati velike zdravstvene koristi. Kvalitetna ishrana je blagodat uz pomoć koje se prevazilaze mnoge tegobe i smanjuje rizik od nastanka bolesti. 

Koje su dobrobiti zdravih prehrambenih navika

Zdrava ishrana osim što može pomoći da se regulišu bolesti i tegobe srca, creva, želudca, hormona, dijabetesa i insulinske rezistencije, ona može pomoći da se nakon teške bolesti brže oporavite. Pored toga, samo uz zdrave prehrambene navike možete imati izbalansiranu težinu i sprečiti gojaznost. Uz redovno telesno vežbanje i kvalitetnu hranu možete smanjiti holesterol, pritisak, boriti se protiv mnogih bolesti, poboljšati blagostanje i nivo energije. Zdrava hrana i dobro isplanirani, izbalansirani obroci  – imaće mnoge dobrobiti u vidu vitamina, minerala i hranljivih sastojaka za vaše telo. 

Kako imati izbalansiranu ishranu

Izbalansirana ishrana trebala bi da sadrži namirnice iz grupa voća i povrća, skrobne hrane, mlečnih proizvoda i proteinske hrane. Da bi se sprečile srčane bolesti poželjno je koristiti nemasno meso ili prednost dati crvenom mesu, zatim, konzumirati mlečne proizvode sa što manje masti, i jesti nekoliko porcija voća i povrća u toku dana. U redovan jelovnik uvrstiti integralne žitarice, ribu i orahe, a smanjiti unos soli, alkohola i gaziranih pića. I ne samo kada je u pitanju srce, već opšte zdravlje. Svakako je povoljnije jesti puno vlakana iz celog voća i piti velike količine vode, nasuprot sokovima koji su puni aditiva i veštačkih sastojaka. 

Da biste imali izbalansiranu ishranu trebate smanjiti sledeće:

-komercijalna „gotova jela“

-meso puno pojačivača ukusa, konzervanasa i aditiva

-previše zaslađena pića, grickalice i nezdrave slatkiše

-rafinirane ugljene hidrate

Kada ste ograničili svu prerađenu hranu koja ne sadrži gotovo nikakve dobrobitne sastojke, možete se fokusirati na dobru raspoređenost obroka. Nije dobro praviti velike vremenske praznine između jela. Obroci bi trebali biti česti, a mali i lagani. Ne treba zaboraviti na umerenost jer vas ona može spasiti od gojaznosti i autoimunih bolesti. 

Zdrava ishrana ne mora biti težak zadatak. Uz raznovrsne namirnice i balans telo će imati dovoljno energije za pokret i svaku aktivnost. 

Domaći proizvodi kao ključ zdravih prehrambenih navika

Proteini iz životinjskih domaćih proizvoda ili biljnih uticaće na kognitivne funkcije i osećaj snage. Zatim, dobre masti, poput omega-3, štitiće vaše emocionalno zdravlje i um. A vlakna iz žitarica, voća, orašastih plodova i povrća sprečiće rizik od mnogih bolesti i pomoći vam pri gubitku kilograma. Ne treba zaboraviti ni na kalcijum, vitamin D i K koji rade svoj posao kada je u pitanju anksioznost, nesanica i skeletni sistem. Niti na ugljene hidrate koji daju telu sveobuhvatnu energiju. Zahvaljujući domaćim proizvodima – svako može preći na zdravu ishranu. 

Meso ne mora biti eliminisano iz ishrane, već možete uživati u potpuno bezbednim suhomesnatim proizvodima. Prema starim receptima, bez štetnih elemenata, domaći proizvodi trebali bi biti glavni adut svake porodične trpeze. Ovčija pršuta, kulen, domaći čvarci, ali i kozje mleko, kefir, dimljeni, domaći sir i med – ne mogu, a da ne predstavljaju blago u ovom savremenom društvu, gde vlada hemija, aditiv i konzervans. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *