Vitamin B nesumnjivo doprinosi našem zdravlju i zato uopšte nema sumnje da li utiče na naš organizam. Ono o čemu se jedino može govoriti jeste to koliki je njegov uticaj. Kako ga naše telo zahteva svakodnevno, reč je svakako o jednom od najvažnijih vitamina za naš organizam. Osnovna specifičnost vitamina B je što njega čini skup vitamina. Tačnije postoji više različitih vrsta vitamina B. Većinu njih možemo uneti putem hrane u dovoljnoj meri, ali ponekad zbog određenih stanja kada se trošimo i više nego što bi trebalo, vitamin B moramo uzimati i u vidu suplemenata. Trudnoća, loše zdravstveno stanje, intenzivan sport, zahtevaju veći unos vitamina B.

Vitamin B-u kojim se sve oblicima javlja i u kojim se namirnicama nalazi

vitamin b kompleks

Svi vitamini B rastvorljivi su u vodi, tako da ih nije potrebno uzimati uz masna jela, kao što je slučaj sa vitaminom D, koji je liposolubilni i rastvara se u mastima. I to je olakšavajuća okolnost.

Evo koje sve vrste vitamina B postoje:

Tiamin-B1 glavni je za pretvaranje hrane u energiju. Možete ga uneti u organizam konzumirajući suncokret, pšenicu i svinjetinu.

Riboflavin-B2 osim što pretvara hranu u energiju dobar je antioksidant. Možete ga naći u govedini i pečurkama.

Niacin-B3 učestvuje u proizvodnji DNK. Nalazi se najviše u piletini, sočivu i tunjevini.

Pantotenska kiselina-B5 uključena je u proizvodnju hormona i holesterola. Namirnice bogate ovim vitaminom su jogurt, avokado, džigerica i riba.

Piridoksin-B6 proizvodi crvene krvne ćelije i učestvuje u stvaranju neurotransmitera. Potencirati ishranu lososom i kromiprom za nadomešćivanje ovog vitamina. 

Biotin-B7 je neophodan za metabolizam ugljenih hidrata i masti. Ima ga u jajima, siru i kvascu.

Folat-B9 važan je za rast i deobu ćelija, metabolizam aminokiselina, stvaranje belih i crvenih krvnih zranaca. Ima ga u pasulju, lisnatom povrću. Od suplemenata u folnoj kiselini. 

Kobalamin-B12 je verovatno i najpoznatiji od svih vitamina grupe B. Veoma je značajan za neurološke funkcije, a učestvuje i u proizvodnji DNK. Ima ga u mesu, jajima i morskim plodovima. 

Kome je potreban vitamin B

Ukoliko je vaša ishrana pravilna i uravnotežena, odnosno unosite izbalansirano u svoj organizam namirnice, najverovatnije vam nije potreban vitamin B. Međutim, ukoliko ste dugo patili od neke bolesti ili ste bili na redukovanoj ishrani, sigurno da vam treba vitamin B da vas podrži. Osim toga, trudnoća je stanje koje zahteva unos vitamina B. Tu su naročito značajni folati i Vitamin B12. Oni se uzimaju preventivno kako ne bi došlo do urođenih defekata kod ploda, tačnije kako bi se podržao rast fetusa. Starije osobe takođe su rizična grupa i valjalo bi da uzimaju vitamin B. Konkretno vitamin B12, jer se nedostatak ovog vitamina kod strarijih osoba povezuje sa depresijom i lošim raspoloženjem. Bez vitamina B život je teži i osobama koje se bore sa anoreksijom, alkoholizmom i kancerom.

Koliko vitamina B uzimati

Ukoliko vaše telo pati za nekoliko B vitamina, onda je najbolje da kroz suplemente unosite kompleks vitamina B. O tome koji je kompleks najbolji, posavetujte se sa lekarom. Kada je reč o vitaminu B12 koji je veoma potreban brojnim ljudima doza ne bi trebalo da prelazi 2,4 mcg dnevno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *