Floraexpres-Kreativne ideje koje će pomoći da sadnice voća ozelene terasu

Ustaljeno je mišljenje da je proleće vreme kada se sade biljke koje na leto treba da ozelene terasu i tako doprinesu utisku relaksacije i opuštenosti u jedenoj zelenoj površini koju vlasnici stanova mogu sebi da priušte. Medjutim, ograničenost prostorom je, upravo, te vlasnike stanova navela na izazov i kreativno traganje za idejama kako da na neobičan način ozelene terasu, da izadju iz onih klišea da se na terasi gaji  isključivo cveće, možda po koja začinska biljka.

Tako su prvo najhrabriji počeli da gaje po koju sadnicu voća, uglavnom je to bio limun, njegove sadnice su izdržljive, otporne na hladnoću i mogu da prezime zimu na terasi. Vremenom su shvatili da poput limuna mogu da gaje i druge sadnice voća na terasi, da je koliko god mala bila, ipak, dovoljno velika za dve-tri saksije u kojima će gajiti jabuke, breskve, kruške, a uz koji limun i mandarine. Tako se terasa pretvara u idiličan prostor, no da bi se do idile došlo, potrebno je još na jesen razmišljati o sadnicama voća, koje će se tokom zime ukoreniti i sačekati prve martovske dane da  cvetovima najave proleće.

Kako da običnu sadnju učinite kreativnom i inspirativnom?

U velikim urbanim sredinama su retke prilike, a i mesta, na kojima ljubitelji voćarstva mogu da dodju u dodir sa prirodom i biljkama. Za njih, ipak ,važi ono pravilo da se prilike ne čekaju, već se stvaraju, tako oni ne čekaju, već sade sadnice voća na vrlo neobičnim mestima, a njihova inspiracija i kreacija ide do nestvarnih razmera. Oni neće prespavati zimu, već će svu energiju usmeriti da u  neki ulaz u zgradu ili na svoj balkon i  terasu unesu još koju saksiju, zasade još koju sadnicu i uživaju dok prate kako sadnice napreduju, s proleća čekaju da terasa procveta u bojama kajsije i da se na leto slade plodovima.

Mnogima su mali balkoni opravdanje što nemaju zelenilo, ljubiteljima voćkica su izazov, da umesto saksija koje zauzimaju mesto, postave sanduke ili takozvane gredice u koje će zasaditi po dve-tri patuljaste voćkice, izmedju kojih mogu da poseju i začinsko bilje, patuljasto voće ne širi veliku krošnju pa će biti dovoljno svetlosti za sve na terasi. 

Svaka osunčana terasa može biti voćnjak

Pre podizanja sadnica voća na terasi važna je dobra priprema i plan, pošto svaka vrsta ima svoje specifičnosti, a posebno su specifične sadnice voća koje mogu da uspevaju na skučenim prostorima kakav jeste balkon ili terasa. Ukoliko je osunčan i zaštićen od direktnog udara vetra, svaki balkon može biti idealni voćnjak. Najbolje će uspevati ono voće koje dobro podnosi naše klimatske uslove i sastav našeg zemljišta.

Mada za saksijsku sadnju može i da se obogati sastav zemlje dodavanjem raznih suplemenata, svakako, većina sadnica voća traži slabo kiselo i dobro propusno zemljište. Ukoliko se voćke sade tokom zime važno je da zemlja ne bude previše vlažna i smrznuta. 

Patuljaste sadnice su oličenje kreativnosti

Svaki pogled na patuljastu sadnicu završava se verovatno konstatacijom da je neko uložio ogromne napore u analize i istraživanja kako bi ukrstio prave sorte voća i dobio sadnice koje sa svojih stotinak centimetara visine, a ne rastu više od jednog metra, jesu prava remek-dela u voćarstvu, one su oličenje kreativnosti, lepše su od svakog cveta posebno u periodu cvetanja. Iz tog razloga su rado vidjene na balkonima, oplemenjuju prostor, ali i dušu, pogledom na njih otvara se toliko pitanja o tome šta sve priroda može da iznedri.

Cveće je dekorativno, pa nas očara raskošnim bojama, a patuljaste sadnice uglavnom imaju loptastu krošnju prečnika oko jednog metra, koja je više od dekoracije, daruje nas  vrlo lepim i kvalitetnim plodovima. Njihovi plodovi su, kažu voćari, daleko ukusniji i slasniji od plodova klasičnih voćki, sočniji su, verovatno to potiče od kvaliteta sadnica koje su se ukrštale da se do tako patuljastih primera dodje.

Jedina nega koju one zahtevaju je redovno zalivanje u vreme sunčanih dana, zimi se ne zalivaju, a ne mora ni posebno da se tretiraju pošto ne mrznu, ne mora da se štite od mraza, mada, neće sigurno da im šteti ako se sklone u neki zaklon od hladnog zimskog vetra i mraza, posebno na terasama koje su na visokim spratovima. Na našem tržištu se mogu nači patuljaste sadnice kajsija, trešnje, višnje, breskve, jabuke i kruške koje čekaju da ozelene na nekoj od gradskih terasa. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *