Nlpcentar-smart ciljevi

Svaki čovek teži uspehu, i to je jedna od onih prirodnih stvari koje su prisutne od najmlažih dana. Uspeh u školi, uspeh na fakultetu, uspeh u poslu, ali i uspeh u vezama, uspeh u društvenom okruženju – sve nas upućuje da je uspeh ono što vodi do zadovoljstva i sreće.

Da bismo bili uspešni, u čemu god to bilo, potrebno je da znamo sebe, da znamo šta želimo i da tome stremimo, odnosno da postavimo sebi ciljeve. No i to treba znati. U čemu je caka?

Za neke to je matematički proračunato – postavi cilj i stigni do njega. Ipak i samo postavljanje ciljeva treba znati. Ako ste ikada čili da postoji nešto što se zove smart ciljevi, znate da tu ima i nečeg više. 

Smart ciljevi – šta su i zašto su važni

Smart ciljevi, nisu samo, kao što bi se na prvi mah zaključilo, pametni ciljevi. Pametni svakako jesu, ali sam naziv pak predstavlja skraćenicu za nešto što ih bliže određuje. Na engleskom, to bi bilo sledeće: Specific, Measurable, Achievable, Real, Timed, što bi se kod nas prevelo kao specifični, merljivi, dostižni, relevantni i vremenski ograničeni ciljevi. Kada su ciljevi takvi, može se reći da je uspeh zagarantovan.

Zašto su smart ciljevi dobri i zašto ih se treba pridržavati

Kod smart ciljeva se insistira da oni budu jasno određeni, odnosno oda znamo šta hoćemo da postignemo. To je važno jer nam se time omogućava da se fokusiramo na ostvarivanje ciljeva i da racionalno koristimo vreme. Informacija o tome koliko smo u dostizanju ciljeva uspešni pomaže nam da sagledamo svoj napredak, tačnije, potrebna je nakon nekog vremena procena napretka i uspeha vrlo jasno, da bismo znali šta treba da menjamo ili unapredimo. Kada je tako, imamo nešto što nas motiviše, a motivacija je nešto što nam je neophodno da istrajemo u čemu god. Ni u jednom trenutku se ne sme izgubiti osećaj da ono što radimo ima smisla, jer samo tako možemo da nastavimo taj put do cilja. 

Dalje sledi priča o onome što mnogima i nije jača strana, a to je planiranje. Naime, moglo bi se reći da je ipak tačno da je organizacija pola posla, što je u direktnoj vezi sa planiranjem vremena i efikasnosti koja treba da prositekne iz celog procesa. Da bismo svoje ciljeve ostvarili, potrebno je i da proveravamo da li smo na pravom putu, a u tome nam ponekad treba i objkektivni posmatrač, koji će ujedno biti i uvek potrebna podrška.

Svaki aspekat života treba da podrazumeva neki cilj 

Da bismo pobolljšali kvalitet života i upotpunili osećaj zadovoljstva i sreće, potrebno je da poznajemo sebe i da sebi postavljamo ne najviše, nego realne ciljeve. Uvek možemo da napredujemo, u svakom segmentu  – bilo da je u pitanju privatni život, u kome nam fali vremena za sebe i da se bavimo nekim hobijima, do zdravstvenog aspekta u kom želimo da povećamo fizičku aktivnost ili da se zdravije hranimo, ili  finansije, odnosno štednja. Kada postoji plan i jasno zacrtan cilj, lakše je i ostvariti ga. A svako ima bar nešto što bi želeo promeniti, sa smart ciljevima ima i način kako to da uradi.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *