Ukoliko Vam fali ideja za pokretanje nekog posla, a talentovani ste u spremanju hrane ili u nečemu što je blisko tome, kao što su ugostiteljske delatnosti – mogli biste da razmislite o pokretnju ketering biznisa, za početak manjeg, koji bi bio apsolutno u Vašoj režiji.
U današnje vreme otvoranje restorana nosi dosa rizika sa sobom, lokacija je mnogo bitna, ulaganja su ogromna. Međutim, ako ste se odlučili za ketering – izaći ćete mnogo jeftinije, a biznis može veoma brzo da Vam procveta.
Budite kreativni
Dobro poznata činjenica je da većina firmi i kompanija, da li državnih ili privatnih, barem jednom na godišnjem nivou održava određeno okupljanje, slavlje ili neki vid takve manifestacije gde su pozvani svi zaposleni.
Tim firmama su potrebni baš ljudi kao što ste Vi kada ste pokrenuli ketering biznis. Na Vama je da napravite i spremite hranu, da dostavite i da poslužite gostima. To je posao koji se može obavljati i sa nekoliko ljudi. Ukoliko klijent nije specifično tražio neku određenu hranu – na Vama je da osmislite, da budete kreativni i da ih iznenadite. Spremite im nešto što ne bi jeli svaki dan, a ujedno i nešto po čemu će Vas zapamtiti i ponovo pozvati na sledeće slavlje.
Neka se jelo sastoji iz više obroka, od predjela, glavnog jela i dezerta. Posebno ovaj poslednji, slatki deo, možete da iskombinujete da bude i estetski lep, a na taj način ćete ostaviti još bolji i snažniji utisak na one kojima ste pripremili. Takođe, vodite računa i o tome da nisu svi kojima pravite hranu mesojedi, pa u svaki obrok, bar malo, ubacite i nešto što može da zadovolji i vegetarijance, pa i vegane. Recepti nisu teški, a znaju da budu mnogo ukusni i lepi.
Razvijanje keteringa
U početku, kao što je rečeno – bićete primorani da sami, odnosno, eventualno sa još nekoliko ljudi obavljate čitav posao. Ali, stanimo i razmislimo na trenutak. Zar nije bolje raditi na početku više, nešto što je sigurno, gde će biti posla, jer je hrana uvek potrebna i ručkovi i večere će se uvek organizovati, nego raditi nešto što nikako nije sigurno, a ni plata nije prevelika.
Uložite u početku, a postepeno će Vaš ketering biznis da se razvija. Sa početnih nekoliko radnika ubrzo ćete moći da dogurate i do više desetina. Sve to, naravno, zavisi od mnogo faktora. Morate da pazite za koja slavlja želite da se spremate, i da li prihvatate svaku organizaciju. Nije isto kada spremate ketering za svadbu, kao i kada spremate ketering za okupljanje radnika neke osnovne škole. Mnogo je veći i komplikovaniji posao spremiti se za jednu svadbu.
Treba imati dosta hrabrosti i uhvatiti se u koštac sa time, ali ako zaista to želite i ako smatrate da možete – samo napred. Dobrim poslom ćete sebi izgraditi dobru reputaciju, a na taj način ćete ubrzo steći još nekoliko dodatnih klijenata, koji će Vas onda ponovo zvati da im odradite ketering. Idite na to da Vam hrana bude kvalitetna i raznovrsa, a ono što je isto veoma značajno i što se ceni je – ljubaznost.