studiranje12

Studenti koji žele ili da započnu svoje studije na teritoriji Savezne republike Nemačke ili da ih nastave u toj zemlji, moraju imati odgovarajuću dokumentaciju. Nema sumnje da će njima biti izdata studentska viza za Nemačku ukoliko se u potpunosti budu pridržavali svih trenutno aktuelnih pravila, odnosno ako dostave dokumentaciju koja je zahtevana. U tom smislu je dobro da zatraže informacije od pravnih subjekata koji su specijalizovani upravo za studiranje u Nemačkoj, odnosno za pribavljanje adekvatne vize. 

Treba napomenuti i to da svi studenti koji nisu stanovnici zemalja na teritoriji Evropske unije i Evropske ekonomske zone, odnosno Švajcarske imaju obavezu da apliciraju za vizu. Naime, studentska viza za Nemačku je u tom smislu neophodna za studente iz Srbije, a podnosi se u diplomatskom predstavništvu Savezne republike Nemačke na teritoriji naše zemlje. 

Studentska viza za Nemačku – korak po korak

Pre nego što zakažete termin u diplomatskom predstavništvu Savezne republike Nemačke na teritoriji Republike Srbije, potrebno je da pribavite zahtevanu dokumentaciju. U tom smislu je vrlo važno na prvom mestu da odaberete odgovarajući univerzitet, odnosno drugu obrazovnu ustanovu i program koji želite da pohađate. 

Nakon toga će biti neophodno da pripremite svu dokumentaciju koja se zahteva za upis, odnosno da posle dobijanja ponude od relevantne obrazovne institucije tu istu ponudu prihvatite i shodno tome dobijete potvrdu o upisu. Studentska viza za Nemačku je naredni korak, ali je takođe potrebno i dodatnu dokumentaciju da pribavite kako biste zakazali termin. 

Najpre imajte na umu da osim dokaza o tome da je neko upisan na izabrani program bilo kog nemačkog univerziteta ili obrazovne ustanove mora da ima i relevantan dokaz o tome da je stekao dovoljan nivo obrazovanja pre toga. Zatim je takođe od izuzetnog značaja i da kandidat poseduje validan dokaz o tome da na zahtevanom nivou poznaje nemački ili engleski jezik, a isključivo u zavisnosti od toga na kom od pomenutih jezika će biti organizovan konkretni program studiranja. 

Posle svega toga je izuzetno važno i da svako ko aplicira za studentsku vizu za Nemačku priloži relevantan dokaz o tome da je finansijski sposoban da pokrije sve troškove kako studiranja, tako i boravka u Nemačkoj u tom periodu. 

Potrebno da svaki kandidat priloži potvrdu o tome kako će se finansirati za vreme trajanja studija. Vrlo je važno da na takozvanom blokiranom računu ima minimum 861 evra mesečno, što su sredstva dovoljna za jedan mesec. Zapravo se radi o 10 332 evra, koliko je neophodno minimalno da ima na računu, kako bi imao dovoljno za troškove u toku 12 meseci.

Sledeći korak koji je potreban da bi bila dobijena studentska viza za Nemačku jeste zakazivanje termina za vizu. Naročito je bitno da na vreme budu obezbeđena sva dokumenta koja su zahtevana, a zatim i da bude izvršena prijava za termin i registracija elektronskim putem. 

A da bi sve bilo urađeno na vreme, uvek je preporučljivo da osoba koja je odlučila da aplicira za studentsku vizu za Nemačku najpre izvrši zakazivanje termina za vizu, pošto se vrlo često dešava da bude gužva, te da se čeka određeno vreme. Takođe, postoje i studenti koji mogu da podnesu zahtev bez obaveze zakazivanja termina, a o čemu postoji informacija na zvaničnom sajtu diplomatskog predstavništva Savezne republike Nemačke na teritoriji naše zemlje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *