Najbitniji faktori za pobedu u borbi sa kondilomima i ranicama grlića materice-compressed

To su definitivno:

-Redovne kolposkopske, Papa i Hpv kontrole;

-Korektan odnos i poverenje pacijenta u izabranog lekara;

-Precizna i brza dijagnostika;

-Disciplina i istrajnost pacijenta;

-Brza reakcija, algoritam lečenja i intervencija i

-Pragmatičan pristup bolesti bez iracionalnog straha.

Koliko traje intervencija?

Trajanje intervecije zavisi od raširenosti, lokalizacije i veličine promena. U proseku je to laka intervencija koja traje oko 10minta i posle koje je oporavak veoma kratak, lagan i bezbolan.

Šta pre intervencije treba uraditi?

Pre intervencije uklanjanja polnih bradavica treba ih dokazati. Potom uraditi potpuno bezbolne, precizne i kratke testove:  

  • Kolposkopiju i PA test
  • Cervikalni i vaginalni bris.
  • Ukoliko su na grliću, uraditi HPV tipizaciju

U kojoj vrsti anestezije se radi skidanje kondiloma?

Intervencija se radi u loklanoj anesteziji, kratkotrajnoj opštoj ili u analgosedaciji u zavisnosti od rasprostranjenosti promena. Ako su jako prošireni mora se ukljuciti i hirurska metoda skidnja.

Kako izgleda oporavak nakon uklanjanja kondiloma?

Sam oporavak nakon skidanja kondiloma varira u odnosu na to koliko su rasprostanjeni i kojom metodom su sami kondilomi skinuti. Uglavnom je oporavak kratak i brz, vrlo brzo bez velikog čekanja se možete vratiti svakodnevnim akitvnostima.

Prethodno inficiranu površinu nekoliko dana nakon uklanjanja kondiloma treba prati sa dezificijensima kako bi se sprečila infekcija rane i novi nastanak kondiloma. Uz dezinficijense aplikuju se i masti koje pomažu ubrzanoj regeneraciji tkiva. Poznato je da ne postoji lek ni za jednu virusnu infekciju. Kada uklonimo kondilome, nismo eliminisali virus iz tela, vec samo ono sto on izaziva na kozi i sluzokozi. Svaka situacija koja provocira aktivaciju ovog virusa omogacava novi rast polnih bradavica.

Neophodna je redovna kontrola izabranog lekara. To je od izuzetnog značaja kako bi se pratilo dalje stanje i na vreme uočila moguća ponovna pojava kondiloma.

Treba li se upuštati u seksualne odnose nakon uklanjanja kondiloma?

Nakon uklanjanja kondiloma, preporučuje se korišćenje zaštite tokom seksualnih odnosa, a tokom terapije njihovog uklanjanja, seksualni odnosi se trebaju izbegavati. Kondom ne daje 100% zaštitu jer ne pokriva sve regije koje mogu biti zaražene, ali u svakom slučaju se treba koristiti. Obavezan je i pregled partnera pre započinjanja seksualnih odnosa.

Kolika je efikasnost i uloga krema, rastvora i masti u lečenju kondiloma?

Postoji i način da se kondilomi u slučaju pojave recidiva skidaju nanošenjem krema koje u sebi imaju imikvimod, interferon b2 ili neku od citostatskih supstanci (podofilotoxin, 5-fluorouracil). Krema ili rastvor se nanosi na zaražen deo kože i nanosi se sve dok kondilomi ne nestanu.  Nikako se ne savetuje da kreme mažete na svoju ruku i bez saveta lekara posto mogu izazvati ozbiljna oštećena kože i sluzokoža: pojavu rana, opekotine, iritaciju kože, eriteme itd.

Postoje i razne prirodne metode za skidanje kondiloma, ali one se trebaju koristiti isključivo kao sekundarna terapija tj. kao dodatak osnovnom vidu terapije. Ricinusovo ulje se preporučuje jer njena kiselost može ukloniti polne bradavice, takođe smola iz maslačka može ukloniti bradavice, pored ove dve prirodne metode, postoje i mnoge druge koje mogu pomoći u uklanjanju kondiloma.

Koje su posledice koje HPV virus može da ostavi?

Nepodeljeno je mišljenje lekarske struke da su sve polno prenosive infekcije, bile one virusne ili bakterijske, i dalje tabu tema i da je to veoma opasno.  Budući da mogu, ali i ne moraju da se vrate, kondilome treba lečiti, a zatim ići na redovne kontrole kako bi se odmah reagovalo ukoliko se vrati promena kod žena.  Preporuka je da se oni uklone čim su dijagnostikovani, jer u pitanju jeste HPV virus koji je u stanju jako brzo da se širi i dovede do daleko većih komplikacija. Osim estetskog, njihovo zapostavljanje može dovesti do daleko ozbiljnijih zdravstvenih problema i to ne samo na genitalnim regijama. HPV (humani papiloma virus) uzročnik je nekoliko vrsta karcinoma: grlića materice, vulve, vagine, penisa, karcinoma glave i vrata. Naravno, ne mora da znači da će svako ko je nosilac virusa dobiti rak. Značajno je reći da se rizik ne odnosi samo na ženski pol, iako su karcinomi ženskog genitalnog trakta, prvenstveno grlića materice, najzastupljeniji.

Otkrivanjem raka grlića materice u početnoj fazi, lečenje je jednostavnije i kraće traje. Pacijent će biti 100% izlečen i vratiti se svom normalanom životu ukoliko se maligni proces otkrije i operiše u ranom stadijumu.

Kod većine ljudi, infekcija prolazi spontano u roku od 2 godine, jer će se njihov imunitet izboriti sa HP virusom. Redovnim pregledima lekar će uvideti čim počnu prve promene, ako do njih uopšte dođe. Rano lečenje  i poverenje pacijenta u odabranog lekara je ključ uspeha za izlečenje od bilo koje vrste bolesti što se posebno odnosi na recidivantne kondilome.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *