Dilema da li odabrati parket ili laminat za podove u domu je večna, a čini se da pravi odgovor ne postoji. Na kraju krajeva, sve zavisi od vašeg ukusa, potreba i mogućnosti, ali kako bismo vam makar malo olakšali izbor, pripremili smo za vas nekoliko bitnih informacija o najboljim i najjeftinijim vrstama parketa i laminata.

Najbolji parket

Ako se pitate koji je parket najbolji, to će uglavnom zavisiti od vas samih. Parketi jesu razni, ali ne postoji jedna vrsta koja je univerzalno najbolja. Kao što i sami znate, postoje kvalitetni i manje kvalitetni parketi, a onaj koji će se pokazati kao najbolji za vas zavisiće od vaših potreba, od uslova, ali i stila života. Ako mislite da su parketi po meri najbolje rešenje za vas, savetujemo da se o tome više informišete na sajtu Floorexperts.

decija soba1

Na primer, ako živite u vlažnom okruženju, idealan parket za vas bi bio onaj od bambusa koji je, doduše, nešto skuplji. Isti izbor je namenjen i onima sa alergijama. Ukoliko pak imate kućne ljubimce, malu decu, a po kući uglavnom hodate obuveni, za vas je najbolji uljani parket jer je dosta otporniji na potencijalna oštećenja.

Ukoliko odaberete mat parket, razna oštećenja će se manje videti, pa i ovo svakako možete da imate na umu. Parketi sa sjajnom završnicom u velikoj meri reflektuju svetlost te su kao takvi odličan izbor za manje i tamnije prostorije. Uglavnom, to koju ćete boju parketa odabrati i na koji način ćete ga složiti stvar su vašeg ličnog izbora i ukusa.

Ako je ipak potrebno da izdvojimo najbolji parket, onda bi to to bio hrastov parket kao najpopularniji, ali i najčvršći, najotporniji i najdugotrajniji. Parket od izbeljenog hrasta je naročito popularan jer u vaš dom unosi prepoznatljiv skandinavski duh.

Najjeftiniji parket

Kada je reč o troškovima i najisplativijem izboru, stanje stvari je ovakvo: cena parketa se određuje po metru kvadratnom, a osim samog parketa, vodite računa i o dodatnim troškovima kao što su cena lepka, cena sredstava za impregnaciju betona, cena majstora odnosno postavljanja parketa. Sve cene variraju od grada do grada, a parketari takođe različito naplaćuju svoje usluge. Parket izrađen od drveta bukve je najjeftiniji, ali sve zavisi od debljine, klase, dimenzija, završne obrade i slično.

Najbolji laminat

Kada je reč o odabiru najboljeg laminata, ovde je stvar daleko jednostavnija – dovoljno je da pogledate celokupnu ponudu i odaberete ono što se vama najviše dopada. Za mnoge korisnike najbolji laminat je onaj koji nabolje imitira drvo, s obzirom na to da znamo da je laminat veštačka podna obloga, odnosno, imitacija parketa koji je izrađen od prirodnih materijala – drveta.

Ipak, ako zanemarimo vizuelni i estetski kriterijum, neophodno je obratiti pažnju na sastav laminata – idealno bi bilo da laminat bude što prirodniji i da ne sadrži PVC, PCB i druge hemijske komponente.

Najbolji laminat je takođe i onaj koji je otporan na mehanička oštećenja, svetlo i mrlje i koji je antialergijski.

Najjeftiniji laminat

Laminat je znatno jeftiniji u odnosu na parket, a njegova cena će zavisiti od broja slojeva i vrsta materijala. Cena se takođe određuje po metru kvadratnom. Savetujemo vam da, ukoliko je laminat vaš izbor, odaberete onaj više klase koji je kvalitetniji i dugotrajniji, a svakako ćete uštedeti. Ukoliko vam je bitan i izgled, odaberite laminat zanimljivog dezena ili neobične boje i ukrasite svoj enterijer na pravi način.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *