Jedna od velikih i veoma važnih odluka jeste ugradnja zuba. Skoro da je nekulturno u 21. veku ići sa manjkom zuba u vilicama, sa lošim i zubima koji su kvarni, zbog čega je potrebno ne samo da vodite računa o njihovoj higijeni kod kuće, već i kod stomatologa, te da svaki kvar sprečite na vreme, a ukoliko to nije moguće, onda da svoj zub zamenite nekim veštačkim.

Postoje razne opcije u menjanju zuba, od proteza, preko faseta, metalnih krunica, bezmetalnih krunica i tako dalje. Metalne krunice su i te kako u stomatološkom smislu zastupljene i skoro da je tradicionalno da se one ugrađuju, međutim, pojava bezmetalnih krunica je napravila veliki pomak u stomatološkom razvoju, a posebno u estetskom smislu. Više o ugradnji bezmetalnih krunica možete se informisati ovde.

Estetska prednost bezmetalnih krunica

Kada ugrađujete metalnokeramičku krunicu, onda je potrebno da budete spremni na to da vaš veštački zub nikada neće moći da postigne visoku belinu, niti sjaj koji ima prirodni zub, baš zbog postojanja metala koji daje sivi odsjaj zubu i neprirodno prelamanje svetlosti preko njega.

S druge strane, bezmetalne krunice  imaju keramičku krunu koja se ne providi, ne prelama svetlost na neprirodan način, pa samim tim omogućava i da zub izgleda sasvim prirodno i da bude u potpunosti kao zdrav, pravilno oblikovan prirodan zub.

Za razliku od metala, cirkonijum se farba u istu boju zuba za koji se sami odlučite, pa ako je to čak i najsvetlije bela boja, on se u istu tu boju farba, čime omogućava da imate veštačke zube koji se nikako ne razlikuju od prirodnih zuba, prirodne beline, jer je odstranjen metal koji bi deo neprirodno sivilo i čudan izgled zuba. Na ovaj način, osmišljavanje bezmetalnih krunica najveće dostignuće je ostvarilo u estetskom smislu, jer je moguće da se i veštačkim zubom postigne prirodna, a perfektna belina svih zuba.

pregled

Ostale prednosti bezmetalnih krunica

Iako se čini da je najveće dostignuće bezmetalnih krunica u tom estetskom smislu, zapravo, prednosti se ogledaju i u drugim, mnogo važnijim stavkama. Naime, metalne krunice zahtevaju podvlačenje metala ispod desni, te brušenje do oko 2 milimetra zuba zbog postavljanja. Osim što metal ume da izazove snažne alergijske reakcije, vremenom se desni zbog metala povlače, čime vrat zuba ostaje ogoljen, te dolazi do veoma velikog problema poznatog kao paradentoza.

S druge strane, bezmetalna krunica nema metal koji se podvlači pod desni, te se zub brusi najviše do jednog milimetra, što znači da one u većoj meri čuvaju zubne supstance, te imaju potpunu biokompatibilnost i ne izazivaju nikakve alergijske reakcije.

Iako se u praksi i uopšte svesti naroda i dalje pod veštačkim zubima podrazumevaju metalne keramičke krunice, što zbog navike, tako i zbog nešto manje cene ugradnje, sve više se dešava da se ljudi odlučuju za bezmetalne krunice ili kombinaciju metalnih i bezmetalnih krunica.

Svakako, kada se pogledaju prednosti i mane kako metalnih, tako i bezmetalnih krunica, a radi se o nečemu što se nalazi u vašem organizmu, o nečemu što bi trebalo da ima dug i kvalitetan vek trajanja, onda se bezmetalne krunice pojavljuju kao neuporedivo bolji izbor za vas u bilo kom trenutku kada radite svoje nove zube.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *