Bez obzira na to da li ste budući roditelj ili već uživate u roditeljstvu, izbor nameštaja za bebinu sobu je važan korak. Kreveci, komode, stolice za dojenje i ostali komadi nameštaja ne samo da pružaju funkcionalnost, već i doprinose estetici i udobnosti.

Mi smo umesto vas istražili kako možete da stvorite savršeno okruženje i pravi mali sanjivi kutak za vašeg malog anđela. 

Kako odabrati idealan krevetac za bebe?

Krevetac za bebe je srce svake dečje sobe. To je mesto gde će vaša beba provoditi veći deo svog vremena, spavajući, igrajući se i rastući. Kada dođe vreme da se kupuje krevetac treba da napravite pravi izbor, a da bi ste to učinili trebali bi ste da razmotrite nekoliko sledećih faktora.

  • Bezbednost bebe. Prvo i najvažnije, krevetac mora biti bezbedan za vašu bebu. Proverite da li je konstrukcija stabilna, da nema oštrih ivica i da su rešetke dovoljno blizu kako beba ne bi mogla da provuče glavu kroz njih. Takođe, izbegavajte mekane jastuke i prevelike plišane igračke u krevecu.
  • Dimenzije. Kreveci dolaze u različitim veličinama. Ovo znači da bi vi trebali prvo da razmislite o prostoru u sobi, koliko mesta imate i koliko dugo planirate da koristite krevetac za bebe. Pojedini modeli mogu da se transformišu u krevete i na taj način praktično “rastu” zajedno sa vašim detetom.  
  • Materijali. Drveni krevetci su popularni zbog svoje trajnosti i prirodnog izgleda. Pored njih, takođe postoje i modeli od metala i plastike. Na vama je da odaberete materijal koji se lako održava i koji će se uklopiti u dizajn dečije sobe.
  • Dodaci za krevetac. Većina današnjih modela krevetaca ima dodatne funkcionalnosti i različite vrste dodataka, poput fijoke za odlaganje posteljine, mogućnost podešavanje različitih visina za dušek, ali i vrteške za krevetac, igračke, torbe za pelene, itd. Na kraju je na vama da odlučite da li će te izabrati neki od dodataka prema vašim potrebama.

Važno da je da zapamtite da krevetac za bebe nije samo komad nameštaja, to je mesto gde će vaša mala zvezda sanjati svoje prve snove. Na vama je da pronađete savršeni kutak i uživate u svakom trenutku sa svojom bebom!

Saveti za udobnost i bezbednost

Bezbednost i udobnost su ključni faktori prilikom uređenja bebine sobe. Mi smo za vas pripremili nekoliko saveta kako da postigne i jedno i drugo.

Kvalitetan dušek

Jako je važno da prilikom kupovine dušeka za krevetac, odaberete dušek koji je dovoljno čvrst da podržava bebinu kičmu, ali i dovoljno udoban da bebi pruži miran san. Pre kupovine, važno je da proverite da li je dušek odgovarajuće veličine za krevetac.

Posteljina

Saveti stručnjaka su da koristite pamučnu posteljinu, koja je mekana na dodir i lako se održava. Dok je beba mala treba da izbegavate jastuke, kao i prevelike pokrivače za krevetac.

Praktičnost

Kada razmišljate o mestu gde bi ste smestili krevetac u spavaćoj sobi, naš savet je da ga postavite tako da vam pruža dovoljno prostora da manevrišete između dečije komode ili ormana i kreveca, tako da bi imali lak pristup bebinim stvarima. Pored toga, možete razmisliti o dodatku fijoke ispod kreveca kao dodatni prostor za odlaganje. 

Dizajnirajte sobu za vašeg anđela

Dizajniranje bebine sobe je poseban trenutak za svaku porodicu. To je prostor u kojem će vaša beba provoditi mnogo vremena, razvijati se i odrastati. Kada planirate dizajn, važno je da se fokusirate na funkcionalnost, udobnost i estetiku. Boje imaju značajan uticaj na naše emocije i opšte stanje uma, kako kod odraslih osoba, tako i kod beba. Kada uređujete bebinu sobu, važno je da odaberete boje koje će stvoriti prijatno i umirujuće okruženje.

Možete koristiti pastelne boje, bež, svetloroze ili svetloplavu, koje su odličan izbor za bebinu sobu. Ove nijanse su umirujuće i nežne, što je idealno za prostor u kojem će vaša beba provoditi mnogo vremena. Pastelne boje doprinose osećaju svetlosti i prostranosti.

Dodajte kontrastne detalje kako biste sobi dali dinamičnost. Na primer, crno-beli tepih ili jastuci u jarkim bojama mogu privući pažnju i dodati interesantne akcente. Ovakvi detalji često privlače bebinu pažnju i podstiču razvoj vizuelnih veština.

Osim toga, korišćenje tapeta sa motivima zvezda, oblaka ili životinja može dodati šarm i bajkovitost sobi. Zidne nalepnice su takođe odličan način da personalizujete prostor. Možete ih postaviti iznad kreveca ili na zidu pored komode. Ovo će dodati vizuelni interes i stvoriti prijatno okruženje za vašu bebu.

Na kraju dodajte lični pečat sobi. Okačite slike, napravite zidnu dekoraciju u vidu bebinih otisaka ili napišite njeno ili njegovo ime na zidu. Personalizacija čini prostor intimnim i toplim, a takođe će vašoj bebi pružiti osećaj pripadnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *