Možda na prvi pogled neće zvučati zanimljivo u današnje vreme, kada sve manje žena odlučuje da se bavi ručnim radom, ali gobleni i uopšteno vez mogu i te kako da utiču na umirenje.

gobleniSamim tim što ćete biti fokusirani na vezanje, jer i najmanja greška u bodu vrlo lako bude vidljiva, umirićete se psihički, a takođe ćete izraditi nešto što može dugo ostati u vašoj porodici. Na taj način ćete sasvim sigurno biti u prilici i da učinite nešto dobro i korisno za sebe, a ako to budete želeli, možete obradovati drage ljude tako što ćete im na dar dati jedno unikatno delo, koje ste vi lično izradili sa puno ljubavi i pažnje.

Ne, nije teško da naučite da vezete

Ukoliko imalo imate želju da savladate ovu veštinu, možete biti uvereni da ćete prilično lako naučiti da vezete i da ukrašavate jastučnice, papirne salvete, pa čak i delove odeće.

Pored toga što možete različite upotrebne predmete ukrašavati na taj način, uvek imate mogućnost i da veženim detaljima ukrašavate delove odeće, a ni gobleni nisu loša opcija. U svakom slučaju, za bilo koju opciju da se odlučite, imaćete mnogo ideja na raspolaganju.

Važno je da odaberete dobar i kvalitetan konac za vez, te da kupite odgovarajuću tkaninu i iglu za vezenje, a za izradu određenih komada će vam koristiti i specijalni obruč za vezenje.

Takođe je vrlo važno i da vas neko nauči kako bi trebalo da izrađujete osnovni bod, a posle toga možete preći i na nešto kompleksnije.

Šta vam je potrebno od opreme za vez?

Najbolje je da posetite specijalizovane radnje i da kupite osnovno što vam je potrebno od opreme za vez. A to uključuje iglu i konac za vez u različitim bojama, kao i mustru, ukoliko želite da izradite neki goblen. Ako imate želju da vezom ukrasite određene delove odeće, onda će vam od opreme koristiti i obruč za vezenje, kao i odgovarajuća tkanina.

Kada je u pitanju tkanina, posebno morate obratiti pažnju na gustinu čvorova, jer će vam tkanina na kojoj su čvorovi slabije povezani mnogo više koristiti, naročito u početku. U prodaji se može naći tkanina za vez od pamuka, lana i muslina, kao i lureksa. Izabraćete onu, koja vam se u tom trenutku učini odgovarajućom, a sve u zavisnosti od toga da li su gobleni vaš cilj ili ukrašavanje jastučnica, odnosno posteljine i drugih upotrebnih ili odevnih predmeta.

Kako odabrati odgovarajući konac za vezenje?

Pored toga što ključnu ulogu za izradu dobrog veza ima adekvatan izbor tkanine i igle, potrebno je da i konac za vezenje bude odgovarajući. Mahom u specijalizovanim radnjama postoji veliki izbor boja ovog konca, a neophodno je da on ima odgovarajući broj slojeva. Naime, da bi gobleni ili bilo koji drugi tip veza bili dobri, potrebno je koristiti konac za vez od 6 slojeva. Možete kombinovati boje po želji, a prvenstveno na osnovu mustre, koju ste odabrali da izvezete.

Kada budete pribavili svu potrebnu opremu, možete zatražiti pomoć starijih žena, koje znaju da vezu, kako biste naučili osnovne bodove ili koristiti tutorijale, koji su dostupni na internetu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *