Svako veće renoviranje, ili adaptaciju kuće ne možemo da zamislimo bez gomile novca i mnogo, mnogo nerviranja. Međutim, to ne mora da bude tako. Budite mudri, organizovani, smireni, i uključite maštu. Nešto staro može biti opet kao novo, nešto možete i sami, negde treba unajmiti profesionalca.


Naša preporuka jeste da usvojite neki od sledećih saveta, a vaši živci i vaš novčanik će nam na tome biti zahvalni.

namestaj dnevni boravak

Dekorativna led rasveta, krečenje samo nekih delova, zamena ili reparacija starog nameštaja mogu čudo da učine!

Pustite mašti na volju

Uključite svoju kreativnu stranu. Prvo stavite na papir šta je to što želite, a šta je ono što u startu isključujete. Dodajte neke svoje ideje. Ukoliko vam ponestane inspiracije, uvek možete pogledati kako onlajn tutorijale za adaptaciju i renoviranje stana, tako i mnogobrojne Instagram profile koji vam takođe besplatno nude rešenja za uređenje malih i velikih stanova. Potražite časopise i knjige koji vam nude neke od saveta, a možete i da posećujete kuće svojih prijatelja i rođaka, i tu vidite na licu mesta šta je to što vam se dopada ili ne. Dobra strana je što odmah možete da ih pitate gde su šta kupili, i kako su pronašli ideje…

Važno je i da eksperimentišete. Probajte jedno, pa drugo. Okrečite sami one delove koji nisu uočljivi odmah, pa ako vidite da je sve ispalo kako treba, krenite i na ostale zidove. Negde postavite slike ili vešalice, kako biste sakrili okrnjene zidove ili pločice.

Isto važi i za ostale radove – umestno novih podnih obloga, parketa ili laminata, nabavite nov tepih ili stazu.

Nekad je potrebno samo da zamenite staru rasvetu novom. Kombinacija nekoliko različitih proizvoda led rasvete može da da sasvim nov duh bilo kojoj prostoriji.

Dajte sebi vremena

Šta to znači? Trebalo bi da odvojite dovoljno vremena kako biste se o svemu detaljno raspitali. Gde je najpovoljniji i najkvalitetniji materijal? Kako ćete prevesti taj materijal? Ko su profesionalci koji će radove izvoditi? Šta ćete od toga sami? Koliko će vas majstori koštati? Gde ćete stare stvari izbaciti? Koliko će radovi trajati? Koliko će vam biti vremena potrebno da sve to sredite nakon radova?

Ovo su sve važna pitanja na koja jedno po jedno treba da nađete odgovor. To je pametno planiranje, a dobro planiranje i organizacija je već pola odrađenog posla.

Idealno bi bilo da konsultujete nekoga ko je kroz sve te radove već prošao. To su sve korisne informacije – šta bi trebalo izbegavati, a šta je idealno.

Pouzdani radnici

To sve dalje vodi ka unajmljivanju pouzdanih i stručnih radnika. Najbolje je da majstora pozovete po preporuci. Neka vam broj telefona radnika da neko kod koga su već radili, neko ko je zadovoljan, i cenom i kvalitetom. Takođe znaćete i šta da očekujete, i uporedićete svoje prioritete. Na primer, poznanici ili komšije vam mogu reći – “Taj majstor je profesionalac, ali veoma skup.” ili “Veoma je detaljan i tačan, ali spor.” Ovo su vrlo važne informacije.

Radite po prioritetu

Ne morate sve odjednom da radite, i da se time opterećujete. Radite samo najvažnije. Raditi po malo ali stalno je bolje nego sve odjednom. Ako vam je zimi hladno a leti prevruće, onda je izolacija vaš prioritet. Ako curi voda u kupatilu, jasno je šta je važno. Dakle, samo krenite logikom, i biće sve u redu.

Ako se i vi budete uključivali u radove, u onim oblastima gde ste najbolji, renoviranje će biti zabava a ne stres.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *