Čupavi tepisi su jedni od najlepših i za takve važe već nekoliko godina unazad, uvek su među prvima na listi najlepših i najpopularnijih.

A vole ih svi, kako deca tako i odrasli, ima ih u svim bojama i dobro se uklapaju apsolutno svuda. Lepo, prefinjeno, sa stilom će izgledati svaka prostorija sa čupavim tepihom, pogotovo ako se radi o jednobojnim čupavim tepisima koji su sada najaktuelniji.

cupavi-tepihDa bi takvi i ostali potrebno je redovno ih i pravilno održavati, jer bez pravilnog održavanja oni ne mogu dugo izdržati niti mogu sačuvati svoj sjaj bez obzira gde ga kupili i koliko platili. Njegovo trajanje i izgled zavise upravo od vas.

Održavanje čupavih tepiha je nešto specifičnije. Oni se ne mogu održaviti na isti način kao neki drugi tepisi, tj. tepisi izrađeni drugačijom tehnikom i od drugačijeg materijala. Zato danas pričamo o tome, koja je pravilna nega čupavih tepiha.

Sam postupak održavanja čupavog tepiha zavisi pre svega od njegove veličine, materijala od kojeg je izrađen i od tehnike, tj. načina izrade.

Ukoliko svoj tepih redovno nosite na pranje i održavanje u nekom od proverenih servisa za pranje, nećete imati mnogo problema. Biće dovoljno da redovno usisavate i povremeno raščešljavate svoj tepih.

Kako oprati čupavi tepih kod kuće?

Za sve vas koji želite da perete čupavi tepih kod kuće predlažemo da pratite sledeća uputstva:

  • Prvo tepih treba dobro da istresete, a zatim i da ga usisate.
  • Nakon toga pravi se smesa koja će vam poslužiti da što bolje operete čupavi tepih, da uklonite sve nečistoće i bakterije, a da povratite sjaj tepiha i date mu na svežini i prijatnom mirisu. Mešavina se pravi na bazi jabukovog sirćeta. Potrebno je oko 300 ml sipati u pola litre vode, zatim tome treba dodati sok od pola limuna i pola kašičice sode bikarbone. Da biste dobili na svežini i prijatnom mirisu možete u ovu mešavinu da stavite i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande, eukaliptusa ili citrusa, jer svi lepo mirišu i dodatno pomažu čišćenju i eleminisanju bakterija i prljavštine.
  • Kada mešavina bude gotova natopite njome sunđer i pređite sunđerom nežno po tepihu.
  • Treba malo više vremena da se čupavi tepih osuši. Za vreme sušenja ne smete stavljati nameštaj niti bilo šta drugo, treba pustiti da se skroz osuši.

Odmah ćete primetiti razliku ne samo što će tepih divno mirisati već će osvežiti čitavu prostoriju, a on sam biće vidno čist bez ikakvih fleka, mrlja ili nepravilnosti. Kako je ova mešavina napravljena od prirodnih sastojaka miris ili isparavanje neće biti štetno. Ali svakako da ne treba koristiti bilo kakav proizvod za čišćenje, morate koristiti baš ono koje je predodređeno za čupave tepihe.  Vrlo često se takvi proizvodi moraju rastvoriti jer su previše jaki.

Još jedna bitna stvar je da ne smete sredstvo za čišćenje nanositi na prljav tepih bez prethodnog usisavanja, jer ćete samo prljavštinu prilepiti za tepih i tako otežati čišćenje, a vrlo verovatno i napraviti ozbiljnije fleke. Druga stvar koja je vrlo važna jeste da ne smete svežu fleku trljati grubo sunđerom, čupavi tepisi su nežni i samo ime kaže čupavi su, zato ne smete da trljate jer ćete proširiti dlačice i resice pa će fleka biti upadljivija, a tepih ćete samo oštetiti. Zato je bolje da stavite papir koji će upiti fleku, a da samu fleku odstranite sa malo alkohola i vode ili rastvorenim sredtsvom za čišćenje tepiha.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *