gifts-2998593_640Praznici nam stižu a sa njima i vreme gozbi, neretkog preterivanja u jelu i piću, veselja i glasne muzike i srdačnih čestitanja, možda i usiljenih u pojedinim slučajevima, u zavisnosti od toga kome čestitate ili ko vam čestita. Kao što nam posle pomenute neumerenosti sledi neizbežni mamurluk i osećaj kajanja, jednako nas očekuje i neizostavna razmena poklona sa bližnjima.

Koliko smo se kao deca neizmerno radovali Božiću i dočeku Nove godine zbog dobijanja poklona i uživali u njihovom otpakivanju i kidanju ukrasnog papira i u iznenađenju koje zatim sledi, toliko se, sada, sve češće, hvatamo za glavu kada je u pitanju odabir i nabavka poklona za drage osobe.

Pri tom ne mislimo na retke kreativne i domišljate srećnike među nama kojima nikada ne nedostaje ideja kada treba nekog obradovati ili one, još ređe, koji su dobro organizovani i vode računa o svemu pa su pitanje izbora i kupovine poklona odavno rešili i sad im je preostalo samo da sa smeškom očekuju trenutak kada će nekog da obraduju.

Na njih možemo samo da budemo ljubomorni i da tiho gunđamo dok panično razmišljamo kako da se snađemo jer nas je decembar zatekao nespremne i iznenadio, pojavivši se sasvim neočekivano. Naravno da pored nedostatka ideje i loše organizacije postoji još jedan faktor zbog koga je moguće naći se u takvoj situaciji, a to su finansije. Naime, ukoliko kao i veliki broj naših sugrađana čekate isplatu ličnog dohotka poslednjeg ili pretposlednjeg dana u godini kako biste kupili poklone, ne mogu vam pomoći nikakve organizacione sposobnosti i kreativnost. U tom slučaju će nakon euforije, izazvane time što ste dobili sredstva koja će vam omogućiti da ipak priredite slavlje i što je prekinuta agonija iščekivanja i učestalog proveravanja toga da li se možda na telefonu ipak pojavila spasonosna poruka iz banke, uslediti panika kada postanete svesni činjenice da vam je za nabavku poklona i namirnica za gozbu preostalo svega nekoliko sati a da će vas u tome ometati veliki broj ljudi koji se našao u istoj situaciji.

’’Knjiga o Milutinu’’ kao poklon za Novu godinu

Dok jurcate po gradu sa kesama u rukama, razmišljate o tome da li imate dovoljno šećera u kod kuće, treba li vam možda još jedno pakovanje nečega i da niste nekoga preskočili prilikom kupovine poklona postavićete sebi neizbežno pitanje – šta pokloniti onima sa kojima ne delite isti ukus za modu, ne vole slatkiše ili im ih je doktor zabranio a nije preostalo dovoljno novca za neki tehnički uređaj. Dobra knjiga uvek predstavlja prikladan poklon a posebno dobija na vrednosti u ovakvim situacijama. ’’Knjiga o Milutinu’’ autora Slobodana Danka Popovića može predstavljati dobar izbor jer se radi o romanu koji je doživeo 40 izdanja i štampan je u više od 500 hiljada primeraka, što ga čini jednim od najčitanijih dela srpske književnosti. Pored toga, kakvog god da je ideološkog ubeđenja primalac poklona i kojoj god školi mišljenja da pripada, teško ćete pogrešiti jer se radi o delu koje je istovremeno okarakterisano kao nacoinalistički pamflet s jedne strane i kao antiratna priča predstavljena iz ugla običnog čoveka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *