Smeštena između Nove Varoši i Sjenice reka Uvac pravi meandre koji privalače iz godine u godinu sve veći broj turista. Tok reke prolazi između padina Javora, južnih padina Zlatibora i severnih delova planine Zlatara. Jedna je od najvećih pritoka reke Lim i ono što joj daje dodatnu vrednosti jeste ogroman hidroenergetski potencijal, pa su izgrađene i tri brane koje su formirale tri veštačka jezera: Zlatarsko, Radoinjsko i Sjeničko – Uvačko jezero. Ovo bogatstvo prirode stavljeno je po posebnu zaštitu i proglašeno je za Zaštićeno Prirodno dobro Prve kategorije od izuzetnog značaja.

uvac

Meandri reke Uvac – čudo prirode

Velika pažnja usmerena je i ka Zlatorskom jezeru. Brana koja je podignuta ovom jezeru jedna je od najvećih evropskih brana. Svakako, ono što dodatno čini atraktivnim ovo jezero, u isto vreme jesu meandri reke Uvac. Neverovatno je kako tok reke protiče kroz krečnjačke stene i stvara pravi lavirint. Meandri reke Uvac svakako su karakteristika po kojoj je ovaj predeo prepoznatljiv. Da biste potpuno uživali u pogledu na meandre ove jedinstvene reke, preporučuje se odlazak do obližnjeg vidikovca Molitiva.

Prirodno stanište beloglavog supa

Simbol kanjona reke Uvac je beloglavi sup. Ovo područje je njegovo najveće prirodno stanište na Balkanu. Beloglavi sup spada u u retke i endemične vrste lešinara. S obzirom na to da je ova vrsta bila pred izumiranjem, kako bi se zaštitila, predeo je stavljen pod zaštitu i postaje specijalni rezervat prirode. Pored beloglavog supa, Uvac je stanište između ostalog i  za suvog orla, slepog orla, vidre….

Pećinski sistemi jedinstveni fenomeni

Dodatnu lepotu ovom predelu pružaju još uvek neistražene pećine. Lednička i Ušačka, spadaju u najpoznatije pećine, otvorene za posetioce. Istraživači su došli do otkrića da postoji sistem dug 6 kilometara koji čine ove dve pećine i jama, međusobno povezani kanalima i takozvanim dvoranama u kojima se može videti pećinski nakit i to najviše u vidu staklastih iglica, stalagmita, stalaktita. Pećinski sistem jedan je od prirodnih, jedinstvenih fenomena. A ako ste ljubitelj kampovanja ovo je pravo mesto za vas, jer se na izlazu iz ovog sistema nalazi prostrano i idealno mesto za prostiranje šatora i uživanje u svežom vazduhu i neverovatnom predelu.

Udobni smeštaj, dobra lokacija

Udobni hoteli i turistička domaćinstva idelani smeštaj koji je na raspolaganju posetiocima koji dolaze da upijaju i uživaju u lepoti ovog prirodnog rezervata. Kanjon reke Uvac sa raznolikim reljefnim oblicima  od vrtača i uvala do jama i pećina, spada u najatraktivnije turističke atrakcije kada je reč o Srbiji. Pored toga što privlači veliki broj turista kako stranih tako i lokalnih, privlači i veliki broj stručnjaka i naučnika koji žele da u potpunosti otkriju sve draži ovog mesta koje i dalje čuva neke tajne prirode. Još jedna važna stvar jeste da se nalazi u blizini drugih prirodnih lepota poput planiniskog masiva Zlatibor i planine Zlatar, tako da posetioci posle obilaska kanjona Uvac mogu da nastave svoje uživanje na Zlatiboru koji ima što šta da ponudi. Ukoliko želite da odmorite um gledajući u lepote koje nam je priroda podarila, počastite sebe makar vikend izletom do Zlatibora i Uvca, jer ovaj kraj oduševljava sve svoje posetioce.

Biljni diverzitet, klisure, pećine, meandri samo su deo onog što čini ovaj deo Srbije jednim od najlepših mesta koje svakako treba posetiti i doživeti. Ako želite da upoznate Srbiju, počnite sa rekom Uvac i njenim čudesnim meandrima, a oni će vas voditi dalje ka novim prirodnim lepotama Srbije.

Ukoliko smo vas zainteresovali da posetite ovu prirodnu lepotu najbolje je da idete preko agencije Boreas Travel koja već dugo godina organizuje izlet na Uvac. Na taj način ćete najbolje doživeti ovaj jedinstveni rezervat u Evropi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *