Poznato je da čovek trepne prosečno 20 puta u roku od jednog minuta. U tome mu pomažu mišići koji se nalaze oko oka.

Pored treptanja, svako od nas aktivno koristi mimiku svog lica. Svaki put kada se namrgodimo, osmehnemo, začkiljimo ukoliko želimo nešto bolje da vidimo ili napravimo neki specifičan izraz lica – konture oka podložne su uticajima. S obzirom da područje oka u odnosu na ostatak lica ima manje kolagena i elastina, prve bore budu lako uočljive. Pored toga, ukoliko postoji loš vid, konstantna napetost, ružne navike ili je nastupilo fotostarenje – to može da bude direktna provokacija na kapak da se što više s vremenom opušta. 

Kako dolazi do pojave opuštenih kapaka i drugih promena u podučju oka

Ukoliko niste od rane mladosti uključili kreme za celokupno lice i područje oko očiju u svakodnevni deo nege, onda vaša koža može biti znatno ranjivija prilikom starenja. Rezultat svega toga neće biti postepeno starenje već naglo spuštanje tkiva, gubitak volumena i pojava dubokih bora. 

Opušteno čelo duž uglova oka rezultira ka tome da drugi vide lažnu sliku vašeg raspoloženja. Kontantan umoran ili ljutit izraz lica ne samo da nije privlačan već vremenom dovodi do blokiranja vidnog polja, pojave ptoze, entropije ili ektropije oka. Pored toga, ukoliko iz nekog razloga nedostaje normalno vlaženje oka, dođe do pojave infekcije oka, ili nastupi ubrzano starenje usled neadekvatne hirurške intervencije – mogu se stvoriti vrećice ispod očiju. Kapci tada slabe, a mogu se čak i abnormalno spustiti ka dole ili okrenuti ka spolja.

Ekropija oka i opuštanje kapaka – čest problem starijeg doba

Tokom starenja kapak može da podlegne abnormalnom okretanju. Najčešće je u pitanju donji kapak koji uleže otkrivajući delimično delove očiju. To nije samo estetski problem starijeg doba, već od ektropije oka mogu patiti i mlađe osobe. Oko je iziritirano i osetljivo na jaku svetlost, kapak odvojen, a vid najčešće zamagljen. U cilju lečenja ovog problema preteranog opuštanja i odvajanja kapka mogu pomoći kapi za oči, steroidne kreme, veštačke suze ili operacija, zatezanje kapaka. 

Zatezanje kapaka – hirurški zahvat koji transformiše izgled svakog čoveka

Svako ko ima problem sa preterano uočljivim borama, opuštenim kapcima, ptozom ili odvojenim kapcima može da pribegne ka operativnom tretmanu kapaka. To će uvek dati mnogo bolje rezultate nego bilo koji drugi zahvat ili vid medicinskog lečenja. Zatezanje kapaka ili kako se popularno naziva – blefaroplastika, već dugo godina u sferi plastične hirurgije niže uspeh za uspehom. 

Sa zatezanjem kapaka moguće je popraviti opušteno tkivo, vid osobe i neke stečene anatomske deformacije. Transformišući izgled osobe koja je možda izgubila samopouzdanje, blefaroplastika kao vid liftinga lica, ne samo da će podmladiti već i pomoći da se osoba bolje uklopi u zajednicu. Pored osveženog pogleda, hirurško zatezanje kapaka u odnosu na druge metode ima za cilj da korekcije budu na dugoročnom nivou. Iako je u pitanju nešto invanzivnija metoda, očekivan je brz oporavak, i to bez komplikacija i ožiljaka. Nakon zatezanja kapaka mogu se uočiti vidno manje bore i elastičnija koža, a opušteni ili odvojeni kapci bivaju zaborav. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *