Iako toga možda i niste u potpunosti svesni, ono što ostavlja prvi, najjači utisak o vašem stambenom prostoru,  što prezentuje  vaš stil, ali i vaš način života jesu upravo ulazna vrata vašeg stana.

Dakle, pored estetskog efekta koji postižete odabirom odredjenog tipa vrata, postižete i funkcionalnost, jer ulaganjem u dobra i kvalitetna ulazna vrata, vi zapravo, dugoročno posmatrano štedite sebi i vreme i novac. Ta ušteda naročito dolazi do izražaja u  grejnoj sezoni, jer ukoliko se opredelite za ugradnju energetski efikasnih ulaznih vrta možete u značajnoj meri uticati i na uštedu energije, a samim tim i smannjiti troškove grejanja, ali i hladjenja prostora. Ono čime takodje treba da se rukovodite prilikom odabira vrata, jeste i činjenica da bi ulazna vrta vašeg stana trebalo da se estetski uklope i u celokupno okruženje u kome se vaš stan nalazi, bez da svojim izborom narušite izgled okoline. Potrebno je dakle da ispratite i karakteristke eksterijera. Takodje pored svega navedenog nikako se ne sme zanemariti ni osnovna funkcija ulaznih vrata za stan, a to je njihova sigurnost.

Koje su to osnovna svojstva koja karakterišu ulazna vrata za stan?

Ulazna vrata za stan sem što vaš stambeni prostor odvajaju od spoljašnje sredine i okruženja treba da ispune i odgovarajuće kriterijume. Za vas svakako treba da bude najvažnije da vrata budu izdržljiva, jer sigurno ne želite ona za koja ste izdvojili odredjenu sumu novca, a koja su se pod uticajem spoljašnjih faktora, kao što su vetar, sunce, kiša, prašina, itd.,  nakon jedne sezone deformisala, i koja morate da menjate. Takodje je veoma važan i sam način ugradnje ulaznih vrata za stan, pa je u tom smislu najbolje da vaša vrata ugradjuje onaj ko je za to ovlašćen ili sa dovoljno iskustva u tom poslu, a sve u skladu sa preporukom i uputstvom proizvodjača. Uputstvo za ugradju je obavezni sastavni deo paketa sa isporučenim vratima. Ulazna vrata za stan mogu biti u kombinaciji fiksnog i pokretnog krila, jednokrilna, dvokrilna, sigurnosna ili obična. Ono na šta ipak najviše treba da se fokusirate jeste odabir materijala od kog su vrata napravljena, a najčešći izbor su vrata od drveta, aluminijuma ili PVC-a.

Drvena ulazna vrata za stan kao najčešći odabir

Drvena ulazna vrata za stan  su najčešci izor, a sve iz razloga što se ona možda najbolje uklapaju u gotovo svaki eksterijer, ali i što enterijeru daju odrdjenu toplinu. Ona takodje u zavisnosti od vrste drveta, daju vašem stanu odredjenu dozu luksuza i elegancije. Drvo kao materijal pruža jako dobru zvučnu i estetsku izolaciju. Medjutim treba imati u vidu činjenicu da je drvo isto tako i osetljiv materijal, i da ukoliko u drvetu ima vlage to može dovesti do deformacije vrata, pa i o tome treba povesti računa prilikom kupovine. Sem što možete birati izmedju razičitih vrsta drveta, na raspolaganju vam je i veliki zbor boja, kao i različite vrste zavšnih premaza koji će uticati na kvalitet ali i na sigurnost. Kad je u pitanju sigurnost treba napomenuti da je poslednjih godina na tržištu je prisutna kombinacija metal – drvo, odnosno metalna vrata koja su obložena drvenim dekorom, što značajno povećava sigurnost ulaznih vrata za vaš stan.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom ukazali samo na neke od stvari na koje treba da obratite pažnju, i da prilikom kupovine i odabira posvetite dovoljno paznje i vremena, jer su ulazna vrata za stan nešto što se u najvećem broju slušajeva kupuje samo jednom.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *