Ostrvo Kuba je najveće u grupi ostrva na Karibima. Njegov položaj je odličan- na severu Kube je Florida (udaljena oko180 km) i Bahami (udaljeni oko 140 km); na zapadu je Meksiko(na 120 km); na jugu su Jamajka i Kajmanska ostrva.

Državu Kubu čine ostrvo Kuba i veliki broj manjih ostrva. Kuba je ime dobila od indijanske reči „kubanakan“ što bi značilo „centar ostrva“.

Hawana

Na reljefu su primetne zelene površine  – prostrane doline i visoke planine, najveća reka je Kauto duga 340 km. Zelenilo na Kubi je nešto što opčinjava svakog turistu, postoji više od 8 hiljada vrsta sveta flore! Kraljevska palma i cvet mariposa, mangrove šume su neke od najzastupljenijih vrsta.

Životinje na Kubi broje preko13 hiljada vrsta suvozemnih životinja, preko 300 vrsta ptica i isto toliko riba. Što se stanovništva tiče, ono je izrazito multietničko i njihov odnos je otprilike: 37% belaca, 51% meleza,  11% crnaca i 1% ostalih naroda. Kažu da biste obišli Kubu treba vam makar mesec dana. Probajte da barem posetite sledeća mesta, po našem izboru.

Havana

Smeštena na zapadnoj strani široke uvale, Havana je jedan od najvećih istorijskih gradova Kube. Svaki okrug ima neke svoje specifičnosti i lepote poput kuća i zgrada u zapanjujućem nizu arhitektonskih stilova – od klasičnih kolonijalnih palata do fenomenalnih secesijskih i modernističkih struktura.

Planirajte da provedete najmanje tri dana u Havani, toliko toga za ima videti, pogotovu tri glavna mesta: Habana Vieja, Centro Habana i Vedado.

Habana Vieja (stara Havana) je zanosni gradić sa lepo obnovljenim kamenim, stoletnim dvorcima. Na zapadnom rubu Habane Vieje, istražite okolinu – Parque Central i Prado, šetalište bogatog bulevara koji se spušta do obale Atlantika. Ne smete propusti da obiđete Capitolio i barokni Gran Teatro. U blizini se nalazi Museo de la Revolución (u sastavu predsedničke palate bivšeg diktatora Fulgencio Batiste) – i susedni Museo de Bellas Artes, koji je uvek ima izložbe neverovatnih umetničkih dela.

Kubanka sa cigarom
Kubanka sa cigarom

Pravu luckastu Havanu i život svakodnevni, onaj na ulici, videćete u gusto naseljenom Centru Habani, zapadno od Habane Vieje. Nema puno turističkih agencija – ali su tu zato neki od vrhunskih hotela u Havani i privatni restorani. I nijedana poseta Havani nije potpuna bez šetnje i provoda s Kubancima na bulevaru Malecón. Vikendom možete plesati u afro-kubanskim ritmovima na Callejón de Hamel, poznatoj kao Salvadorska aleja. U Havani na usluzi su vam mnogobrojni restorani sa kubanskom, francuskom, španskom, italijanskom i arapskom kuhinjom (između ostalih najbolji su El Tokororo, El Patio, La Terasa de Cohimar, Gringo Viejo, Las Antillas, La Cascada). U opštini Artemisa posetite ruševine Angerone, plantaže kafe.

I, naravno, sunčanje i plivanje su zagarantovani provod, ako sve drugo propadne:

Plaže iz snova u Havani: Santa María del Mar (za zabave i druženja), Playa Boca Ciega.

Meštani obožavaju da plivaju i odmaraju na plaži Playa Guanabo. Guanobo je inače naselje na periferiji Havane i ovde možete provesti celi dan, istraživati selo i provoditi vreme na plaži.

Selo je prilično rustično, neobično lepo, i iznenađuje da nema više posetilaca u ovom malenom delu raja. Kada sunce zađe, zasigurno možete lepo provesti noć u jednom od barova u selu, ali to je daleko običnije mesto za zabavu nego Santa María del Mar.

Playa Bacuranao je najbliža plaža gradu. Najposećeniji je ovde koralni greben, a voda je puna ronilaca. Playas del Este,ima malo grublji pesak, malo je više stenovita, ali ova plaža na Havani Kuba nije ništa manje lepa zbog toga.

A  kada zaronite u vode Playa El Salado, primetićete da je voda osvežavajuća i blaga, ali i da ima drugačiji ukus od ostalih (doduše, nećete piti morsku vodu, ali itekako ćete osetiti da je primetno slanija!).

Okeanske struje uz obalu Kube krive su što je koncentrat soli na ovoj plaži veći, pa se zato i zove „slana plaža“. Voda je izvrsna za kožu, bar tako se priča. Do Playa El Salado iz Havane treba oko 30 minuta vožnje automobilom.

Sienfuegos

Provincija i grad Sienfuegos imaju sjajno očuvano istorijsko jezgro. Tu se nalazi drevna tvrđava iz 1745. godine koju su Španci izgradili radi odbrane od pirata. Tu se nalazi jedno staro, predivno pozorište koje je sagradio bogati vlasnik fabrike šećera Tomas Teri 1890. godine. Po njemu je i dobilo ime „Theatre Thomas Terry“ (Pozorište Tomas Teri).

Ovo divno pozorište nalazi se na severnom rubu parka José Martí u istorijskom centru; ima dvoranu sa 950 sedišta i u  njemu nastupaju lokalni kubanski bendovi, gosti muzičari i glumci sa svojim komadima i trupama. U njemu su nastupali izvođači poput Ane Pavlove, Enrika Karuza i Sare Bernar.

Restorani, barovi i hoteli smešteni su u susednim ulicama.

Santa Klara

Santa Klara je glavni grad provincije Villa Klara. U njemu se nalazi„Memorijal Komandanta Ernesta Če Gevare“ , na Trgu Če Gevara. Podignut je 1988. i postao muzej i mauzolej. Ovde se čuvaju svi predmeti koji se tiču bitke koja se odigrala u Santa Klari, kada je komandant osvojio grad od Batistinih vojnika.

Čuvaju se vagoni, mape, oružje, fotografije, unifrma Če Gevare, lula, beretka, jakna, telefon i radio.“Koristili smo vrlo čiste geometrijske elemente – pravougaonike i kvadrate – oni su personifikacija Čeove ličnosti, vrlo postojani i jaki“, govorio je José Delarra, kubanski vajar, kreator spomenika.

Vinjales (Viñales)

Kažu da je najlepša dolina na Kubi Vinjales (Viñales), predeo prošaran brežuljcima formacije karsta stena – mogotes, koje podsećaju na glave šećera. U ovoj dolini se proizvodi i najbolji crni duvan na svetu po čemu je Kuba najpoznatija u svetu. Dolina je okružena planinama sa desetinama pećina od kojih je najviše posećena Cuevas del Indio.

Baracoa

Najstariji grad na Kubi, osnovan je 1511. godine. Okružen je planinama-prašumama, poput El Yunque (sa ravnim vrhom koja je idealna za planinarenje). Jednim krivudavim planinskim putem stiže se do obale i gradića na atlantskoj obali Bahia de Miel (zaliv meda).

Ovde se nalaze jedinstvene, drvene kuće koje je vreme istrošilo prilično. Stanovnici gradića Baracoa tvrde, (neprovereno) da je Kristifor Kolumbo ovde prvi put kročio na Kubu i ostavio krst iza sebe, koji se čuva u katedrali Nuestra Señora na trgu Plaza Independencia. Kakao se uzgaja na veliko (možete posetiti plantaže), a Baracoa je poznat i kao kubanski centar za proizvodnju čokolade. U blizini su veliki nacionalni parkovi i svi su savršeno pogodni za planinarenje i izlete, a tragovi autohtone pred-kolumbijske kulture mogu se naći na arheološkim nalazištima u Taínu.

Cayo Largo del Sur

Cayo Largo je malo ostrvo gde možete pronaći prekrasne plaže, od kojih je najveća Playa Sirena, savršeno mesto za sunčanje, plivanje, ronjenje, surfanje i kajak. Postoji marina u centru ostrva, a tu se nalazi i mrestilište za morske kornjače.

Santiago de Cuba

Smešten na istočnoj Kubi, osnovali su u 16. veku Španci; srce grada je Parque Cespedes– središnji trg okružen je brojnim kućama i zdanjima španskog tipa. U novijoj istoriji trg je bio mesto gde je Fidel Castro slavno proglasio uspešnom revoluciju 1959.godine. Ovde bi trebalo proći kroz tvrđavu iz 17. veka, Castillo de San Pedro de la Roca, koja gleda na zaliv.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *