baby-belly-1533541_640

Ukoliko već znate da ste trudni 4 nedelje, verovatno ste uradili test čim vam je izostala menstruacja, ili čak nekoliko dana ranije, umesto da još malo sačekate. Jednako je verovatno i da se možda još uvek ne osećate drugačije, jer rani simptomi trudnoće ne počninju baš odmah.

Možete proslaviti ovu lepu vest sa svojim partnerom, ali je možda još uvek pametnije da ne objavite baš svima. Umesto toga, četvrta nedelja trudnoće je pravi trenutak da kod vašeg lekara zakažete prvu prenatalnu posetu, gde će on imati priliku da potvrdi vašu trudnoću putem testa urina ili krvi.

Simptomi i promene u četvrtoj nedelji trudnoće

Tokom ovog perida, beba je bukvalno manja od makovog zrna, moglo bi se reći da je mikroskopska, sada je sada poznata kao blastocista, mala loptica od ćelija, koja se bavi nastanjivanjem u materici, gde će se pripremati za ključni period razvoja koji sledi u narednih šest nedelja.
Hormoni zbog kojih je vaš test trudnoće pozitivan mogu takođe i da izazovu izazvati neke od simptoma kao što su, za početak, mučnina i povraćanje. Pored toga može se javiti i nadimanje kao posledica delovanja hormona trudnoće, progesterona, kao i blagi grčevi koji nastaju usled bebinog implementiranja u sluzokožu materice. Jutarnju mučninu dobija od 50 do 90 odsto trudnica, a još neke od posledica delovanja hormona mogu biti promene raspoloženja i umor i iscrpljenost.

Ishrana u četvrtoj nedelji

Verovatno ćete oko 4. nedelje trudnoće početi da osećate mučninu i razvijate odbojnost prema pojedinim vrstama hrane, mirisima i određenim teksturama. Ukoliko do toga dođe, najbolje bi bilo da počnete da uzimate nekoliko zalogaja ujutru čim ustanete i razmotrite opciju da vam partner sprema hranu kako vam ne bi bilo muka pre nego što dođe vreme da tu hranu i pojedete. Takođe je važno i da nastavite sa uzimanjem prenatalnih vitamina, posebno ukoliko spadate u one koje imaju problema da redovno i dovoljno jedu zbog mučnine. Veliki broj žena je, nažalost, ustanovio da uzimanje prenatalnog vitamina rano ujutru ili tokom dana neizbežno dovodi to toga da se trudnoćom uvećana težina dodatno povećava. Ukoliko oni dodatno pogoršavaju vašu jutarnju ili celodnevnu mučninu, probajte da ga uzmetimate uz nešto ukusno pre spavanja ili da podelite dozu, pa da polovinu uzimate ujutru, a drugu polovinu uveče.
Budućoj mami je, jednako koliko i njenoj bebi, potreban vitamin D, kako bi se održavala apsorpcija kalcijuma i izgradili i održali zdravi zubi i kosa. Preporučuje se sunčanje u trajanju od najmanje 15 minuta dnevno, za početak, kao i promena ishrane. Jaja, mlečni proizvodi, sardine i losos predstavljaju odlične izvore vitamina D. Žitarice za doručak takođe mogu biti dobar izvor vitamina D za početak dana,
posebno ako ih jedete sa mlekom.
Za one koje imaju probleme sa varenjem ili gutanjem zdrave hrane, koja je neophodna za zdravu trudnoću i zdrav razvoj bebe, postoji rešenje u vidu njenog skrivanja i maskiranja. Pokušajte da povrće koje ne volite ili vam se od njega javlja mučnina, ubacite u voćni smoothie sa bananom, borovnicama i mangom. Sitno sečeno ili mleveno meso možete da utopite i sakrijete u nekom ukusnom i sočnom jelu, a posebno je za to zahvalan tofu, koji se može mešati u mnoštvo najrazličitijih recepata. Uz malo truda i kreativnosti prilikom uključivanja zdravih sastojaka na ovako dovitljive načine i moći ćete da zadovoljite dnevnu potrebu za hranljivim materijama, od kojih su vam neke i neophodne, a da to i ne primetite.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *