globusi

Lepota istraživanja, čitanja i usvajanja novih znanja je poseban dar koji treba potencirati od najranijih dana i negovati tokom života. Deca predstavljaju idealne „sunđere“, koji su dovoljno radoznali da istražuju, nisu stidljivi da pitaju i ne boje se da se oprobaju u različitim situacijama. Istraživački duh koji poseduju navodi ih da otkrivaju nove i nesitražene događaje, predele i predmete, a roditelji i kasnije učitelji su tu da ih podstaknu da idu i korak dalje i da se nikada ne zadovoljavaju samo osnovnim znanjem. 

Tokom pravljenja prvih koraka, misija svakog deteta je da što bolje osmotri prostor koji ga okružuje. Dodirivanjem predmeta, dete se upoznaje sa različitim materijalima i svetom oko sebe. 

Kasnije, vremenom, dete usvaja veštine i navike roditelja, pa bi čitanje knjiga bio pravi korak ka putu saznanja. Dok su mali, čitajte im bajke za spavanje svake noći. Na taj način, probudićete im maštovitost, ali i međusobno zbližavanje i osećaj ljubavi i pažnje. Probudite im želju da sami traže odgovore na pitanja, a to ćete najbolje postići pomoću knjiga. 

Osim knjiga, ulepšajte im detinjstvo kreativnim stvaranjem

Najbolje učenje tokom detinjstva je učenje kroz igru. Iz tog razloga, obezbedite im srećno detinjstvo, koje će biti od velike koristi tokom odrastanja i učenja. 

Kreativnim stvaranjem, plesom, muzikom, pevanjem, slikanjem, deca razvijaju sopstveni identitet i upoznaju sebe. Ponudite im tempere i blok za crtanje, bojice, flomastere i gledajte kako vaše dete pravi prva umetnička dela. Plastelin, glina, kolaž papir će pomoći detetu da kroz oblikovanje različitih figura, razvija motoriku i preciznost. 

Pustite njegovu omiljenu muziku i igrajte sa svojom decom. Neka muzika i ples probude dete i u vama. 

Globusi i karte – obavezna „literatura“ za male genijalce

Kako rastu, deca imaju sve bolju orjentaciju u prostoru, razlikuju obdanicu od noći, osećaju i vide smenu godišnjih doba. Zatim kreću ustaljena pitanja koja kreću da postavljaju: „Zašto zvezde sijaju?“, „Zašto pada kiša?“ ili „U kom mestu živimo?“. Na taj način dete vam pokazuje da je željno znanja, pa bi mu trebalo pomoći da dobije odgovore na sva ta pitanja. 

Ne morate biti doktori nauka i ne morate znati odgovore na sva pitanja, ali im možete pokazati kako stvari i pojave u prirodi funkcionišu. Pokloni kao što su globusi, karte sveta ili određena enciklopedija, pomoći će vašem detetu da što brže i lakše dođe do odgovora na svoja pitanja. 

Učenje država, gradova i ostalih geografskih pojmova, najbolje se postiže pomoću globusa i karata. Porodično igrajte zanimljive geografije, pa sve pojmove zajedno pronaćite na karti. Globusi u većini slučajeva imaju i mehanizam za svetlo, pa će biti i omiljena lampa u detetovoj sobi. 

Kako usmeriti dete na određena interesovanja?

Deca u određenom uzrastu pokazuju interesovanja za određene oblasti nauke, umetnosti ili sporta. Nekada će dete menjati svoje afinitete kako bude raslo, što je sasvim normalno i prihvatljivo. Na vama je da mu pomognete da pronađe i usmeri svoju radoznalost na ono što mu najbolje „leži“. Igrajte se sa njima i pokažite im lepote znanja i učenja, jer samo na taj način oni mogu postati kompletni ljudi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *