Danas, video nadzori više nisu nepoznanice kako je to bilo pre deceniju i više, kada su u suštini video nadzore imale samo neke jako važne institucije i velike kompanije, kako bi se obezbedile ne samo od napda i pljački, već kako bi se svaki pokret i svaka akcija snimila iz bilo kog razloga i potrebe.

U savremenom svetu su se, pre svega, promenile potrebe, ali i dešavanja kao što su česti napadi, pljačke, prepadi, učinili su da video nadzori budu deo svačije svakodnevnice zbog svih tih promena koje je savremeno društvo donelo.

Samim tim se stvorila potrebe da se ne samo poslovni, već i svi privatni objekti i posedi obezbede na više načina, među kojim je svakako najpopularniji ugradnja video nadzora, kako bi se sve snimalo u svakom momentu. Zbog toga, bitno je da znate neke najosnovnije i najvažnije stvari pri njihovom postavljanju i instaliranju.

Šta čini jedan video nadzor?

Iako se mnogima čini da je video nadzor jedan veoma komplikovan i zamršen sistem, zapravo se radi o jednostavnom sistemu za čije postavljanje i početak rada nije potrebno mnogo vremena. Tu su, na prvom mestu, kamere koje su postavljene u ćoškovima, na plafonima, zidovima, te kablovi koji ih napajaju električnom energijom, a uz njih tu su joškablovi ili bežične veze koje ih povezuju sa glavnim sistemom koji može biti u TV prijemniku, kompjuteru ili su to nekad brojni monitori i hard diskovi, ako se radi o zaista velikom sistemu video nadzora. Međutim, bez obzira na veličinu, svaki video nadzor je u stvari jednostavan sistem za obezbeđivanje bilo kog poseda ili objekta.

Odabir kamera

Sam odabir kamera koje su deo video nadzora zavisi od toga da li su kamere za unutrašnje ili spoljašnje korišćenje, pa će u odnosu na to one imati zaštitu od nekih vremenskih uslova ili ne. Najvažnije u svemu jeste uzeti kamere sa dobrim i jasnim objektivima, sa mogućnostima jasnog snimanja i tokom dana i tokom večeri, te i tokom lepih i ružnih vremenskih uslova, kako ništa ne bi pokvarilo kvalitet snimka.

Osim toga, trebalo bi birati objektive i kamere koje imaju mogućnost jasnog snimanja ne samo tokom dana, već i tokom noći.

Odabir video rekordera

Osim kamera, najbitniji sledeći deo video nadzora jeste sitem koji će sve snimljeno upamtiti i memorisati na duže vreme. Naravno, to ne zavisi od samog video rekordera kojem je potrebno da ima više tehničkih mogućnosti, već je tu najbitniji hard disk, kao i njegova memorija koja sve snimljeno treba da upamti.

Video rekorderi postoje razni, sa nekoliko ulaza za kamere, a najbolji su svakako oni koji poseduju mogućnost proširenja ulaza za kamere, a sam hard disk uvek možete dokupljivati u vidu novog, kako biste imali mesta da čuvate dugo sve što je snimljeno. Naravno, snimljen materijal je pametno pregledati bar jednom nedeljno, te sve ono što vam nije potrebno možete slobodno ukoniti, čime ćete ceo video nadzor osloboditi što se tiče memorije.

Iako je važno imati dobro obezbeđene kablove i još mnogo toga, sama memorija i jasnost snimka su dve stvari koje vas moraju voditi prilikom odabira video nadzora.

Preko linka možete pogledati i kratak vodić za  ugradnju video nadzora, mada preporučujemo da pozovete profesionalce.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *