kapsule za espresso kafu jpg

Kafa – napitak koji dovodi do aktiviranja svakog čula, poziva na prijateljske razgovore i beg od poslovnih obaveza. Njen prefinjen ukus poznat je širom sveta kao idealni način za otklanjanje sna, umora, problema i tegoba. Kafa je prosto nezamenjiva.

Postoji mnogo različitih vrsta kafe koje se svakodnevno mogu videti i ispijati, uz raznovrsnu pripremu. U kafi se uživa, tako da njena priprema treba da bude deo spremanja na užitak u svakom gutljaju, osećaju mirisa i mira koji daje. 

Kafa u kesama

Čuveno pakovanje kafe koje se kupuje najčešće za kućnu upotrebu, jeste kafa u kesama. To su pakovanja od 100 ili 200 grama, koja se doziraju kašičicama uz kuvanje na šporetu. To je tradicionalan način ispijanja kafe, doziranjem kada voda počne da vri, uz dodatak šećera, mleka ili šlaga. Na dnu šolje ostavlja se talog koji se ne pije, i to je čuvena „domaća“ kafa, koja potiče od davnih vremena. Priprema je brza i laka, a prosto je stvar navike velikog broja ljudi. Ovaj način pripreme kafe je prilično zamenjen savremenim aparatima, ili bar instant kesicama, kao i čuvenim kapsulama za espresso kafu.

Instant kesice kafe

Kesice kafe – instant varijanta, predstavlja moderan užitak, koji je sadržan u unapred pripremljenom sastavu. Instant kesice kafe sastoje se iz dobro samlevenih i ujednačenih sastojaka, koji se doziraju u ključalu vodu i mešaju kašičicom. Uglavnom su ove kafe predviđenog sastava i ukusa, pa se retko dodaju drugi sastojci nakon kuvanja. Za njih nije potreban aparat, već eventualno mikser ukoliko su obožavaoci instant kafe ujedno i uživaoci u kvalitetnoj i gustoj peni. 

Kapsule za espresso kafu

Jedan od najnovijih izuma u segmentu ispijanja čuvenog napitka, jesu kapsule za espresso kafu. One se sastoje iz aluminijumskih pakovanja, koji su napunjeni pripremljenim sastavom, od oko 5 miligrama kombinacije neverovatnih ukusa. Kapsule za kafu su kreirane za specijalne aparate, i jedino se na taj način mogu piti uz uživanje u aromama. Doziraju se u aparat i pod pritiskom vode mešaju, dajući do sada najnovije ukuse, koji su ujedno i neobični dok ne postanu navika. Onda se teško odvaja od kapsule za kafu, ali i profesionalnog, automatskog aparata. Kada se kafa propusti kroz filter i pomeša sa vodom, ambalaža u vidu kapsule se odvaja automatski u posudu za odlaganje. Sadržaj kafe spreman je za svega nekoliko sekundi, što je neverovatna brzina. 

Filter kafa 

Tip ukusa koji se koristi uz aparate jeste filter kafa. Radi se o krupnije mlevenoj kafi, koja se propušta u veće aparate i meša sa vodom. Ovi aparati su superautomatizovani, jer imaju funkciju mlevenja kafe i ujednačavanja njenog sastava, pre mešanja sa vodom. Zatim se kreiraju ukusi i priprema omiljeni napitak. Obično je filter kafa neizostavna u kafićima i restoranima, kao i sličnim ugostiteljskim objektima. Pripremaju se duže od drugih jer prolaze kroz proces mlevenja i sitnjenja, pre kuvanja uz vodu u aparatu. 

Mnogo je različitih načina za pripremu omiljenih ukusa kafe. Neke se piju kao deo tradicije, druge su praktične, dok su tu i moderne kapsule za espresso kafu, koje daju novi doživljaj ovog napitka. Svaki od načina osvaja neke od osoba, koje se vode određenim navikama, željama i potrebama u izboru omiljenog ukusa i načina pripreme kafe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *