Ukoliko ste u potrazi za prvom poslovnom prilikom ili u potpunosti menjate karijeru, velika je verovatnoća da ćete se susresti sa uobičajenim problemom usled nedostatka iskustva. Gledajući aktuelne oglase za posao, većina pozicija zahteva prethodno radno iskustvo ili određenu vrstu predznanja.

Ovaj problem je najveći kamen spoticanja tek navršenim studentima koji traže prvi posao, kao i onim pojedincima koji su odlučili da se oprobaju u nekoj drugoj sferi. Verovatno se i sami pitate kako da steknete iskustvo ako vam niko ne pruža priliku da se dokažete i radite, međutim, pokušaćemo da razmišljamo izvan uobičajenog okvira. 

Ipak, postoje određene strategije i potezi koje možete preduzeti kako biste nadomestili manjak iskustva i pronašli poslodavca koji će vam pružiti šansu. 

Moć kvalitetnog CV-ja

Radna biografija je vaše najjače oružje i prilika da istaknete svoje znanje i veštine koje posedujete. Ne zaboravite da posredstvom CV-ja ostvarujete prvi kontakt sa potencijalnim poslodavcem, stoga je važno ostaviti pozitivan utisak. Bez obzira na manjak iskustva, pobrinite se da detaljno opišete veštine koje posedujete, navedite sve vaše kvalitete i razloge zbog kojih ste baš vi idealan kandidat. Ukoliko ste pohađali kurseve ili druge edukativne radionice, obavezno ih navedite, jer one predstavljaju dodatan plus prilikom selekcije kandidata. Nakon objavljivanja oglasa, kompanije dobiju na stotine prijava, a samo određeni broj kandidat bude pozvan na razgovor, upravo zahvaljujući kvalitetno napisanoj radnoj biografiji. Ne zaboravite da uz CV priložite i motivaciono pismo gde ćete dodatno objasniti značaj zaposlenja i uveriti poslodavce da ste baš vi prava osoba za njih. 

Selidba u veći grad

Činjenica je da manja mesta nemaju količinu poslova koju veliki gradovi mogu da ponude, stoga se značajan broj mladih odlučuje na preseljenje zarad karijere. Možda će vam se ovaj potez učiniti kao investicija koju ne može da ispratite, ali vremenom, ona će se sigurno isplatiti i doneti vam mnoge benefite. Ukoliko vas interesuju aktuelni oglasi za posao, Beograd vam nudi različite mogućnosti, čak iako ne posedujete prethodno radno iskustvo. Život u prestonici znači i veću frenkvenciju ljudi, što vam otvara vrata za nova poznastva koja mogu biti presudna za vašu karijeru i pronalazak zaposlenja. Preseljenje nije nimalo jednostavan proces, predstavlja izlazak iz zone sigurnog i praćen je mnogim negativnim emocijama, ali nekada jednostavno moramo rizikovati kako bismo na kraju napredovali. 

Značaj volontiranja

Volontiranje je izuzetno važna i korisna aktivnost, pogotovo za mlade ljude koji su tek na početku svoje profesionalne karijere. Kroz ovakav oblik angažmana, iako nije plaćen, možete steći dragocena iskustva i razviti brojne veštine koje su cenjene na tržištu rada. Imaćete priliku da radite sa iskusnijim kolegama i na taj način unapređujete sopstvenu kompetenciju. Osim toga, volontiranjem upoznajete profesionalce iz različitih branši i ostvarujete kontakte koji mogu biti ključni prilikom traženja posla. Čest je slučaj da poslodavci prepoznaje vaš trud i posvećenost tokom volontiranja, što može rezultirati konkretnom ponudom za stalno zaposlenje. 

Naučite nove veštine

Formalno obrazovanje je u raskoraku u odnosu na zahteve aktuelnih pozicija na tržištu rada, zato se dodatna edukacija u današnjem dinamičnom biznis svetu podrazumeva. Učenje je proces koji se nikada ne završava, pogotovo ukoliko ne posedujemo radno iskustvo ili želimo da se upustimo u nove sfere poslovanja. Zahvaljujući digitalnoj eri u kojoj se nalazimo, danas postoje brojni online kursevi koje možete pohađati iz udobnosti vašeg doma i u skladu sa drugim obavezama koje imate. Mnogi od njih su dostupni bez bilo kakve novčane naknade, zato iskoristite sve prednosti interneta i odaberite odgovarajuću edukaciju. 

Preduzmite inicijativu

Traženje poslovne prilike je proces koji traje i na kome je potrebno neprestano raditi. Ukoliko trenutno nemate zaposlenje, onda pronalazak posla posmatrajte kao vaš celodnevni angažman. Svakodnevno pratite oglase i budite u toku sa svim promenama. Detaljno se informišite o poslodavcu pre nego što aplicirate za posao, a pogotovo ukoliko ste pozvani na razgovor. Vežbajte dikciju i simulirajte razgovor za posao ispred ogledala kako biste bili što pripremljeniji za eventualni susret sa potencijalnim poslodavcem. Pohađajte seminare, vebinare i druge vrste korisnih edukacija gde možete upoznati različite profesionalce koji vam možda mogu pomoći da dođete do željenog zaposlenja. Uostalom, razgovarajte sa poznanicima, prijateljima i dajte im do znanja da tražite posao. Nikada ne znate da li neko od njih poznaje vašeg budućeg poslodavca. 

Pronalazak posla bez radnog iskustva može da bude stresan i dugotrajan proces, ali nikada nemojte gubiti nadu. Bez obzira na broj odbijenica koje ste dobili, nastavite da ulažete vreme i trud, jer će vam se aktivno traženje posla na kraju isplatiti. Preduzmite sve neophodne korake i povećajte šansu za zaposlenjem!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *