beograd

Toliko toga Beograd, kao glavni grad naše zemlje, može da ponudi turistima da je prilično nezgodno precizno navesti šta je to što treba obići i šta je to što treba uraditi prilikom posete nekadašnjem Singidunumu. Samim tim što je u pitanju grad čija istorija seže vekovima unazad, te se vrlo često pominje kao grad koji se nalazi na raskrsnici Istoka i Zapada, sasvim je jasno da u Beogradu postoje brojne atraktivne lokacije koje ni u kom slučaju ne treba propustiti.

Stari grad, koji se nalazi u centralnom području, gotovo uvek privlači pažnju turista. Pogled sa Beogradske tvrđave je nešto što se ne može rečima opisati, kao i šetnja kaldrmisanom Skadarlijom, mada ništa manje nije zanimljiv ni obilazak Saborne crkve, ulice Kralja Petra i poseta konaku kneginje Ljubice. Sve to su tek neke od atrakcija koje se nalaze u centralnom gradskom području.

Ukoliko neko Beograd posećuje u želji da doživi čari noćnog života, splavovi na beogradskim rekama su pravi izbor. Među njima se svakako izdvaja River, splav koji je smešten na Ušću, a iza koga je zavidna karijera. Brojni poznati muzički izvođači su imali priliku da nastupaju upravo na splavu River, po čemu je on i postao poznat ne samo među mlađom generacijom nego i među turistima koji posećuju glavni grad Srbije u želji da dožive sve ono lepo što noćni život može da ponudi.

Upoznavanje istorije iz prve ruke

Slobodno se može reći da je stari deo grada riznica, u kojoj se nalaze brojni istorijski i kulturni spomenici. Neizostavni deo posete je šetnja Knez Mihailovom ulicom, čuvenom beogradskom pešačkom zonom, sa pogledom na zdanja Narodnog muzeja i Narodnog pozorišta. Ispred njih ponosito stoji spomenik knezu Mihailu, po kome je ova ulica i nazvana.

Ukoliko nastavite šetnju, možete otići i u obilazak Saborne crkve, te prošetati ulicom Kralja Petra i tom prilikom posetiti i konak kneginje Ljubice, koji se nalazi na kraju ulice. A ako nastavite pravo, otkrićete sve lepote parka Kalemegdan i Beogradske tvrđave. Ne propustite posetu spomeniku Beogradski pobednik, odakle se pruža nestvaran pogled prema beogradskim rekama.

Podrazumeva se da u centralnom gradskom području svakako treba posetiti i čuvenu boemsku četvrt, Skadarliju. A ako želite da osetite čari kafanskog života srpske prestonice, ne morate dalje tražiti, jer u Skadarliji postoje brojni restorani u kojima se može čuti i muzika uživo, ali i uživati u odličnoj gastronomskoj ponudi.

Večernji izlazak na River

Splavovi su smešteni na rekama Savi i Dunavu, odnosno na beogradskom Ušću, kao što je recimo splav River. Ako se kaže da je u pitanju splav koji je okarakterisan kao “institucija”, onda je sasvim jasno da se na River u Beogradu gleda drugačije u odnosu na ostale.

Godinama unazad je upravo ovaj splav bio među najpopularnijima u Beogradu i to sa opravdanim razlogom. Mnoge poznate muzičke zvezde imale su prilike da nastupaju baš na splavu River, što je dovelo do toga da on bude prepoznat kao prvi izbor ne samo lokalaca, već i svih turista koji žele da uživaju u lepotama metropole. Elita grada našla je svoje mesto upravo ovde i podigla standard konkurenciji koja se trudi da nadmaši visoke kriterijume ugostiteljstva sa kojim River može da se pohvali.

Kultura i gastronomija

Iako nema sumnje da Beograd i te kako može da odgovori na zahteve turista koji žele da otkriju sve lepote noćnog provoda, čemu svedoči i već pomenuti splav River, srpska prestonica u velikoj meri može da odgovori i na potrebe turista koji imaju želju da kroz posetu muzejima upoznaju bolje istoriju i kulturu naše zemlje, ali i onima kojima je hedonizam na prvom mestu.

Muzej savremene umetnosti, Muzej Nikole Tesle i Narodni muzej samo su neke od kulturnih institucija koje bi valjalo posetiti sa ciljem boljeg upoznavanja istorije i kulture ne samo grada Beograda, nego i cele Srbije. Ne treba zaboraviti ni Muzej iluzija, kao ni Muzej istorije Jugoslavije, zatim Istorijski muzej Srbije, kao i Muzej Vuka i Dositeja.

Posebna priča su beogradski restorani, jer je prosto nemoguće izdvojiti onaj koji se smatra najboljim, prosto zato što su gotovo svi odlični. Uglavnom se turisti prilikom posete odlučuju za neke od restorana koji se nalaze u centralnom gradskom području, a koji su dobro poznati po specijalitetima nacionalne kuhinje, kao i po odličnoj ponudi pića. Sem toga, u Beogradu postoje i italijanski restorani, zatim azijski, turski i generalno ugostiteljski objekti koji su specijalizovani za mnoge kuhinje sveta, tako da nema nikakve sumnje da će turisti prilikom posete Beogradu imati prilike da pronađu restoran u kome će zaista i uživati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *