Sigurni smo da ste makar jednom u životu primetili da se veš mašina pomera, trese ili skače po kupatilu.

Takva pojava je izuzetno rizična jer nekontrolisanim pokretima veš mašina može oštetiti sanitarije, pločice, vrata, ali i nekoliko svojih važnih delova. Kako biste rešili ovaj problem, potrebno je da saznate glavni uzrok, a tako nešto moguće je jedino uz angažman renomiranog vodoinstalatera.

Pravilna nivelacija veš mašine

Prvi i ujedno najvažniji korak za potpunu stabilnost veš mašine jeste pravilno postavljanje, odnosno nivelacija. Nivelacija je proces pozicioniranja veš mašine u vaser vagi (na ravnoj podlozi), uz pomoć funkcionalnih nogica čija se visina može podešavati po potrebi. Važno je da se veš mašina postavi na savršeno ravnom mestu, na kojoj neće klizati, a na kojoj će težina biti jednako rapoređena. U suprotnom, nejednaka težina će pri jakoj centrifugi prouzrokovati tzv. poskakivanja veš mašine, odnosno „šetanje” po kupatilu.

Nivelaciju bi trebalo da uradi profesionalni vodoinstalater, koji će postaviti veš mašinu tako da se ne sudara sa drugim objektima u kupatilu tokom ciklusa pranja.

Pravilno raspoređivanje opterećenja veš mašine

Kada u veš mašinu ubacite komad rublja koji je teži od ostalih u bubnju, kao na primer patike ili vuneni džemper, prirodno je da će se prilikom procesa centrifugiranja veš mašina naginjati, odnosno pretezati na jednu stranu, kako se i taj teži komad bude okretao. Ovo može dovesti do tzv. šetanja veš mašine po kupatilu, ali i oštećenja određenih delova u veš mašini. Veliki komadi veša nadalje mogu proizvoditi i iritantnu buku prilikom pranja, što u nekim situacijama može rezultovati i oštećenjem bubnja ili popuštanjem sitnih delova koji su podrška bubnju. U takvim situacijama, a kako se veš mašina ne bi naginjala na jednu stranu ili pak pomerala prilikom procesa centrifuge, potrebno je da težina bude pravilno raspoređena. 

Različite vrste veša, odnosno materijala, ne upijaju vodu na isti način i to je glavni razlog nejednako raspoređene težine u bubnju. Ukoliko primećujete slične probleme i ne znate kako da ih pravilno rešite, jedino rešenje je servis veš mašina.

Vibracije i centrifuga

ves masine

Osim nepravilno raspoređenje težine te neravne podloge, skakanje veš mašine najčešće prourokuju i snažne vibracije. Određeni nivo vibracija je, naravno, podrazumevan u radu veš mašine, ali je nivo istih ipak potrebno podesiti da ispravan način. Naime, kada se pravilno podesi amplituda centrifuge, prilikom centrifugiranja, odnosno ceđenja veša, veš mašina će stajati na jednom mestu, bez pomeranja.

Kada se veš mašina pomera prilikom procesa centrifuge, znači da postoji jedan od navedenih problema u vezi sa njenim radom. Jedno od korisnih rešenja može biti postavljanje jastučića protiv vibracija ili klizanja. Oni štite veš mašinu od ogrebotina, posebno ako su od mekog materijala.

Redovno održavanje 

Premda redovna ulaganja u veš mašinu mnogim pojedincima na prvi pogled deluju kao nepotreban trošak, činjenica je da ćete ovakvom strategijom zapravo uštedeti puno novca, vremena te zasigurno produžiti radni vek mašine. Održavanje veš mašine podrazumeva proveru filtera (filteri su najčešći kvar), čišćenje filtera (koji se često zapuše od nakupljanja sitne prljavštine od veša), zamene ventila, te ukoliko je to nužno i i provere creva za vodu. Filter bi trebalo da se čisti minimum jednom mesečno, jer u suprotnom može doći do zagušenja. Ukoliko prekasno krenete sa čišćenjem, voda se može zadržati u bubnju i neće moći da se isprazni sve dok creva za odvod ne budu odgušena. Ostale provere bi trebalo vršiti makar jednom u dva do tri meseca.

Servisiranje veš mašine

Ako se vaša veš mašina naginje u stranu, poskakuje ili pak ne funkcioniše kako bi trebalo, onda je servis veš mašine jedino ispravno rešenje. Dobar vodoinstalater vam jednostavno može rešiti bilo koji problem sa veš mašinom. Po izlasku na teren, vodoinstalater proverava sve što može prouzrokovati probleme pri radu – od nivelacije mašine, preko ispitivanja ispravnosti i okretanja bubnja, stabilnosti i fizičkog stanja creva pa sve do pronalaska pokvarenih delova. U slučaju da tokom redovnog proveravanja stanja veš mašine dođe do iznenadne zamene oštećenih delova, vi nećete biti u obavezi da sami kupujete nove komponente, već će to vodoinstalater obaviti umesto vas.

Redovan servis je obavezan za pravna lica, koja u sklopu poslovanja koriste veš mašine ili druge uređaje za obavljanje svoje delatnosti. U domaćinstvima je to, kao što i sami znate, potpuno drugačije, ali iako vas niko ne obavezuje na redovno servisiranje veš mašine, osnovna je preporuka da makar na godišnjem nivou ispitujete stanje svih vaših uređaja. Svaka domaćica zna koliko je teško kada se veš mašina pokvari ili stane. Zato pametno ulažite, redovno zovite vodoinstalatera i izbegnite dodatne iznenadne kvarove.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *