Pri uređenju celog doma najčešće se dolazi do nedoumica prilikom opremanja kupatila, naročito ako se radi o malim kupatilima, gde u mali prostor treba spakovati sve neophodne komponente koje su potrebne kako bi kupatilo moglo normalno da se koristi i ispunjava funkcije za koje je namenjeno.

Ljudima veliki pritisak stvara sama pomisa na mali prostor, u koji kao takav treba uklopiti sve delove I pronaći elemente odgovarajućih dimenzija. Ako ste i sami u situaciji da opremate malo kupatilo, olakšajte sebi situaciju i ne gledajte na to kao problem, već tako što će te na to gledati kao na izazov, koji treba da ispunite. Ukoliko je potrebno posavetujte se sa stručnim licem ili sami dobro razmislite koje su mogućnosti koje vam pruža dati prostor i ne žurite, već polako uklapajte deo po deo kao da sklapate slagalicu.

Nameštaj za malo kupatilo

Kada je u pitanju kupatilo nameštaj je jedna od osnovnih stvari o kojima treba voditi računa. U malim kupatilima uvek ima mesta maker za osnovne delove nameštaja koji će apsolutno biti praktični, a prostor maksimalno iskorišćen. Ako ste postavili viseći lavabo, bez postolja, taj prostor- između visećeg lavaboa i podnih pločica iskoristite za ormarić, sa jednim ili sa dvoja vrata u zavisnosti od prostora, koji se takođe mogu napraviti tako da se lepo uklapaju sa lavaboom i zajedno čine skladnu celinu. Drugo mesto koje možete iskoristiti za pravljenje prostora za odlaganje sredstava za ličnu higijenu, jeste mesto iznad lavaboa.

Umesto da na zid postavite samo ogledalo, postavite ormarić a na spoljašnjoj strain vrata oramra neka se nalazi ogledalo. Tako ćete na istom mestu dobiti i prostor za odlaganje sredstava za ličnu higijenu i kozmetiku, ali ćete imati i ogledalo. Ogledalo je neophodno u svakom kupatilu radi lakšeg sređivanja, brijanja, feniranja, šminkanja, ali ono takođe ima moć i sposobnost da prostoru da dubinu i vizuelno ga uveća. Još jedno mesto koje možete koristiti za postavljanje kupatilskog nameštaja jeste iznad wc šolje (odnosno ako je kotlić postavljen nisko, do ili na šolji), može služiti za odlaganje peškira, krpa za čišćenje ili za neku drugu namenu koja vam je potrebna.

Sanitarni elementi

Prilikom odabira elemenata za malo kupatilo, vodite računa o dimenzijama. Birajte modele koji su skladni i bez suvišnih dodataka, glomaznih ivica koje ni čemu ne služe, već imaju samo dekorativnu ulogu. Manje je više. Zlatno pravilo prilikom opremanja prostora. Kada kupujete lavabo, bolje je da izaberete one koji se kače na zidove, bez postolja koje se postavlja na pod. Pristalice kade bi ovde trebalo malo da suzbiju svoje želje.

Umesto kada u malo kupatilo je bolje postaviti tuš kabinu ili jednostavan stakleni paravan koji će zauzeti najmanje prostora, ali će ipak odvojiti prostor za tuširanje od ostatka kupatila i uz to obezbediti ostatak prostora od kvašenja. Ovde je vrlo bitno da se na samom početku izrade kupatila, poda i postavljanja podnih pločica napravi pravilan ugao, odnosno da se napravi pravilan pad kako bi se voda slivala u smeru odvoda i slivnika, a da se ne razliva po ostatku kupatila.

Boje i osvetljenje – bitni elementi uređenja kupatila

Svima je dobro poznato kako boje mogu uticati na izgled prostora da ga učine vizuelno manjim ili većim, prijatnim ili hladnim. Zato u malim kupatilima birajte svetle boje- belu, bež, krem, svetlo sivu, dok tamne boje treba izbegavati kako prostor ne bi delovao zatvoreno i teskobno. Takođe, još jedan način kako da “otvorite” i vizuelno proširite prostor jeste dobra, kvalitetna i pravilno postavljena rasveta. Klasično žuto osvetljenje treba izbegavati, a pravi pogodak u osvetljenju malog kupatila jeste bela rasveta koja će uneti dodatnu svežinu u malo kupatilo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *