Poslednjih nekoliko godina konstantno je na snazi trend promene Pravila o saobraćaju i svih zakona koji se njega tiču. Za rezultat su sve te promene dovele do smanjenja nezgoda i nesreća koje su bile gotovo svakodnevnica.

Zakoni su se izmenili i u pogledu najsitnijih, ali i onih najkrupnijih detalja. Međutim, nakon celokupne reforme, reklo bi se da su najveće izmene „pretrpele“ auto škole, te sama obuka vozača. Da bi ostale i nastavile sa radom, auto škole su morale da ispune brojne nove uslove koji su zadati kao obavezni, bez izuzetka, a za njima se i sama obuka promenila u velikoj meri, naravno, ako uporedimo sa svim onim što je bila praksa decenijama unazad.

Nekada je vozačku dozvolu bilo moguće dobiti za otprilike mesec dana, a ta praksa je ukinuta brojnim obavezama i istinskim učenjem koje zahteva određeno vreme, pa se više ni dozvola ne dobija odmah tako da važi 10 godina, već je prva vozačka dozvola probna i za sobom opet vuče određena pravila upotrebe. Ali, krenimo najpre od same obuke vozača.

Obuka vozača za B kategoriju

Da bi se kandidat prijavio na obuku vozača za B kategoriju, potrebno je da ima najmanje 16 godina. Sama obuka vozača za B kategoriju traje nekoliko meseci, tokom kojih se sprovodi teorijska i praktična nastava, te samo polaganje vozačkog ispita. Teorijska obuka se sprovodi kroz 40 školskih časova, s tim što se u toku jednog dana ne mogu održati više od 3 časa. Više o obuci vozača za B kategoriju saznajte ovde.

Sva obuka se odvija u prostorijama auto škole, a pored toga kandidati imaju i dodatnu opciju online auto škole koja je odlična zbog toga što poseduje sve testove za vežbanje, na kojima se inače i polaže teorijski deo vozačkog ispita. Obuka vozača za B kategoriju se dalje nastavlja kroz 40 časova praktične nastave, odnosno vožnje, najpre na uređenom poligonu, a onda u slobodnoj vožnji kroz grad, naseljena mesta i otvorene puteve. Uz sve ovo, tu je i pohađanje i polaganje prve pomoći. Nakon sva tri položena ispita, kandidat dobija vozačku dozvolu kkoja je probna i u zavisnosti od starosti kandidata traje od 2 do 4 godine.

Obuka vozača za C kategoriju

Ovako kvalitetna obuka vozača učinila je da imamo najpre savesnije, osvešćenije i vozače koji znaju i poštuju pravila saobraćaja, što svakako utiče na smanjenje nezgoda u saobraćaju i čestih nesreća.

S tim u vezi su promenjena i određena pravila kada je obuka vozača za C kategoriju u pitanju. Najpre, kandidat mora da poseduje vozačku dozvolu za B kategoriju, kako bi započeo sa obukom za upravljanje vozilima C kategorije. Pored toga, kandidat mora u trenutku prijavljivanja da ima najmanje 20 godina, a polaganje i dobijanja dozvole nije moguće pre napunjene 21. godine života.

Obuka vozača za C kategoriju traje vremenski nešto manje od obuke vozača za B kategoriju, jer teorijski i praktični deo podrazumevaju samo nadgradnju znanja i sposobnosti upravljanja. Teorijski deo je smešten u 7 školskih časova, a praktična obuka u 10 časova, nakon čega usleđuju polaganja nakon kojih se dobija vozačka dozvola za legalno upravljanje vozilima C kategorije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *