Verovatno ćete odmah na početku biti skeptični i reći: „Učenje nikako ne može da bude lako“ i jeste u pravu. Ipak, to što učenje nije lako, ne mora da znači da ne može da bude znatno lakše nego što trenutno jeste i to uz prave savete i odgovarajuću organizaciju.
Pre svega, moramo da naglasimo da se i učenje – uči! Sigurno i sami znate da ste na početku svoje „karijere“ učili na jedan način, a danas verovatno učite na sasvim drugačiji jer ste shvatili šta vam odgovara šta ne. Za slučaj da još uvek niste došli do ove faze, ne očajavajte, jer što više učite to ćete biti uvežbaniji i postepeno ćete uviđati na koje načine sebi možete da pomognete i olakšate ovaj kompleksan proces. A za početak, krenimo od ovoga:

Isprobajte mape uma

Mape uma nisu nešto što je toliko novo u svetu učenja, ali tek u poslednje vreme bivaju sve popularnije i popularnije. Mape uma su tako posebne i olakšavaju učenje i pamćenje zato što angažuju obe hemisfere mozga, kako onu koja se bavi kompleksnim, intelektualnim stvarima, tako i onu koja je zadužena za maštu i krativnost. Tako, mape uma podrazumevaju grafički prikaz vaših lekcija i gradiva, gde je u središtu ključni pojam ili tema, a sa strane se granaju ostali pojmovi koji su u vezi sa datom temom.

Mape uma bi bili svojevrsni „kosturi“ lekcija koji vam omogućavaju da (vizuelno) zapamtite sve pojmove i stvorite asocijacije na svaki deo lekcije. Ovo je daleko jednostavniji način da zapamtite sve bitne pojmove, a praveći sopstvenu mapu uma sigurno ćete se i dobro zabaviti, te prestati da gledate na učenje kao na bauk!

Prestanite da učite napamet

Kada smo bili mlađi i kada smo tek ulazili u svet učenja, nekako nam se podrazumevalo da ćemo učiti napamet, rečenicu po rečenicu, svaku rečenicu. Znanje stečeno na ovaj način je kratkoročno, odnosno, obično „ispari“ odmah nakon važnog testa ili odgovaranja. Ne samo da ovi rezultati onda nisu zadovoljavajući, već na ovaj način jako naprežete svoj mozak. On onda mora da pamti svaku pojedinost, svaku reč, a znate i sami da svaka lekcija sadrži delove koji nisu toliko btni da bi bili naučeni ili koji jednostavno objašnjavaju zarad lakšeg razumevanja. I – ovde je ključ! Razumevanje.

Da bi učenje išlo mnogo lakše, bitno je da razumete ono što čitate i učite. Gradivu bi trebalo da pristupite koncentrisano, odmorno i spremno na „udubljivanje“. Pročitajte lekciju sa razumevanjem, pokušajte da shvatite suštinu, podvucite najbitnije redove i svojim rečima objasnite ono što ste pročitali. Znanje stečeno na ovaj način je mnogo dugoročnije, kvalitetnije i definitivno korisnije!

Napravite plan učenja, ali se ne opterećujte

Kada vidite koliko imate da učite (naročito kada ste bili malo lenji pa su se lekcije nagomilale) automatski dobijate nervni slom i počinjete da se plašite da nikada nećete stići da sve spremite, da ćete pasti test i tako u krug. Nemojte da opterećujete sebe jer time sebi stvarate još veći otklon prema učenju i knjizi, već „procesu“ pristupite hladne glave. Napravite plan učenja i organizujte svoje vreme.

Celokupno gradivo podelite tako da polovinu vremena učite, polovinu vremena obnavljate, strane ravnomerno podelite po danima i učite u onom delu dana kada vam je koncentracija najbolja. Nakon svakog uspešno sprovedenog dnevnog plana, nagradite sebe nekim sitnim zadovoljstvom. Vidite, učenje nije tako strašno!

Kada je stignemo do srednje škole gde je po prvi put potrebno ozbiljno pristupiti učenju kole kao što je srednja medicinska škola ili elektrotehnička škola ove tehnike i te kako pomažu. Dok na fakultetu, ako smo ih usavršili, samo mogu olakšati postizanje krajnjeg cilja, a to je savladavanje gradiva i sticanje diplome.

Na našem sajtu možete pronaći još dosta zanimljivih tekstova na temu obrazovanja koji vam mogu pomoći da lakše naučite nešto i postignete željeni cilj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *