Briga o zubima, njihovom zdravlju i izgledu, iako nekad ume da izgleda jednostavno i nešto kao usputno, zapravo je dosta komplikovana i kompleksna ukoliko želite da vaši zubi budu zaista zdravi i lepi. Zdravlje i lepota se uvek kod zuba spajaju, nikada ne idu odvojeno, jer jedino sasvim zdravi zubi mogu da budu ravni, lepi i potpuno beli. Ono što je najbitnije jeste da shvatimo da samo pranje zuba, nakon spavanja i uveče, pred spavanje, jeste osnovni deo oralne higijene, a kako biste sprečili da se stvori kamenac na zubima, karijes, te sve ostalo što od toga polazi, potrebno je da uradite još više toga za svoje zube. Prava briga i njihova nega kreće od posete stručnjacima, a svakako u najvećoj meri se održava kod kuće.

Kontrole u stomatolaškoj ordinaciji

I dok deci traju mlečni zubi, koji se menjaju, potrebno je voditi ih na redovne kontrole, kako bi se na vreme i pravilno izvadili, te kako bi se za početak napravilo mesta za rast novog zuba koji je stalni i koji treba dobro negovati. Stomatološke ordinacije, vaš poznati stomatolog, trebalo bi da bude uvek tu da se sa njim konsultujete oko određenih promena, te da mu poverite redovnu kontrolu zuba, vilica, te celokupne usne duplje. U svakoj stomatološkoj ordinaciji ćete dobiti i ispravne upute u to kako je potrebno pravilno održavati higijenu zuba, te da otklonite svaku zabunu ili sumnju, ukoliko one postoje naravno. Učenje dece da je potrebno da vode računa o zubima, da redovno posećuju stomatološke ordinacije, već je pola učinjenog posla za zdrave i lepe zube, jer se kasnije njihova nega sigurno u potpunosti nastavlja kod kuće.

Pravilna higijena zuba

Zube treba prati četkicom i pastom za zube najmanje dva puta dnevno, a najbolje bi bilo i nakon svakog većeg obroka. Naravno, kada jedete nešto, uvek je dobro sa malo vode isprati usta kako bi se ostaci hrane izbacili iz zuba, jer su najčešće oni odgovorni za nastajanje karijesa i sitnih kvarova nakon kojih propada ili zub ili njegov koren. Naravno, pranje četkicom i pastom nije dovoljno. Budući da četkica ne može u potpunosti da očisti prostor između zuba, posebno to ne može kada su zubi gusto postavljeni, potrebno je da svakodnevno koristite konac za zube. Najbolje bi bilo koncem zube čistiti uveče, nakon poslednjeg pranja zuba pred spavanje. Namotajte oko 40 cm konca za zube na prste, te polako, pokretim gore dole čistite prostor između dva zuba, kada završite iskorišten deo konca namotajte na jedan prst, a sa drugog odvijte deo koji je čist kako biste očistili prostor između sledećeg razmaka. U svakom momentu je poželjno ispirati usta i nekim od tečnosti koje su uglavnom na bazi mentola, zbog čega je i dah onda svežiji. Osim svežeg daha, ove tečnosti najčešće ubijaju i pojedine bakterije koje se nakupe tokom dana u ustima, što je svakako samo veliki plus za njihovo korišćenje.

Najbitnije jeste da shvatite da je pravilna i dobra higijena zuba preduslov za zdrave i lepe zube, te da bez nje ne možete imati ni zdrave zube, a ni osmeh koji je lep i blistav, a što je definitivno svima primarni cilj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *