Bilo koju medicinsku intervenciju da radite, bilo da je ona u vezi sa stomatologijom ili nekom drugom granom medicine, jednostavno je uvek potrebno da jedan period obratite pažnju na ponašanje. To se savetuje i kod onih najmanjih intervencija, a sve to u cilju vašeg boljeg funkcionisanja, kao i izbegavanja mogućih komplikacija. Ne savetuje se samo određeni tretman nakon intervecije, već se savetuje i dobra priprema. Sve te informacije ćete dobiti kada budete razovarali sa vašim stomatologom. Čak i ukoliko se tek pripremate da ugradite zubne implante, važno je da znate šta vas očekuje nakon ugradnje:

Pripazite na ishranu

Kada ugradite zubne implante, logično je da morate malo više posvesti računa o ishrani i načinu ponašanja. Morate voditi računa o svojim novim zubima. Zubni implanti se prilagođavaju vašoj vilici u prosku 4 meseca. To ne znači da vi treba tih četiri meseca striktno da se pridržavate nekih određenih pravila u vezi sa samom ishranom, već to znači da morate da vodite računa o u samom početku, odnosno u periodu nakon intervecije. Vaš zubar će vam reći koju hranu smete da jedete, a koju hranu ne biste smeli da konzumirate. Uglavom se savetuje izbegavanja tvrđe hrane, pretarano začinjene ili bilo koje vrste hrane koja bi na neki način mogla da utiče na iritaciju ili eventualno da ošteti tek postavljene implante.

Uzimajte propisanu terapiju

Kada ugradite zubne implante biće vam propisana terapije. Terapija se uglavnom sastoji od određene vrste antibiotika, a takođe će vam vaš zuba preporučiti i određene čajeve, koji bi mogli da ublaže eventualne bolove. Nakon ugradnje zubnih implanata vaš zubar će vam reći šta sve možete da očekujete i da li ćete imati nekih problema, koji su svojstveni ovoj vrsti intervencije. Svaku promenu koju primetite, a koja nema veze sa onim što vam je vaš zubar rekao, onda je obavezno da još jednom odete na pregled i utvrdite o čemu je reč. Moguće da će vam vaš zubar prepisati neku drugu terapiju, kako bi rešio novonastali problem.

Idite na kontrole

Redovni godišnji stomatološki pregledi su obaveza. U slučaju ugradnje zubnim implanata važno je da idete i češće. Koliko često ćete ići to zavisi od vašeg stomatologa, odnosno od vašeg trenutnog stanja. Ukoliko su zubni implanti savršeno odreagovali i savršeno se uklopili bez bilo kakvih komplikacija to znači da nećete tako često morati na kontrole. Vanredne kontrole, odnosno odlazak na kontrole kada osećate da nešto nije u redu, su mnogo važne. Dakle, kao što je to već rečeno, kada god osetite da nešto ne teče po planu kada je reč o zubnim implantima, prvo kome treba da se obratite za pomoć jeste stomatolog.

zubar2

Unapredite oralnu higijenu

Nakon što ugradite zubne implante, neke stvari bi trebalo da se zauvek promene. Naime, svako od nas ima različite načine kako održava oralnu higijenu i neki su zaista pogrešni. Važno je da se informišete o pravilnoj oralnoj higijeni i da krenete sa praktikovanjem iste. U periodu nakon ugradnje zubnih implanata, morate da budete vrlo pažljivi, ali i da vrlo često perete zube, blagim pastama, kao i da koristite adekvatna sredstva za ispiranje usta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *