Meso predstavlja jednu od osnovnih namirnica koju čovek konzumira i prva je po količini koja se prerađuje i troši. Meso može doći iz različitih oblika i od različitih zivotinja, neka od njih su više hranjivija od drugih. Iako je to hrana sa najviše proteina, uvek je bolje odabrati manje masna mesa ili ribu zbog njihovog zdravijeg karaktera i vrednosti pri konzumiranju. Generalno sve vrste hrane možemo podeliti na sledeće kategorije koje sadrže proteine: voće, orašasti plodovi, semenke i suvo voće, povrće, sirovo povrće i bilje, namirnice životinjskog porekla.

Životinjski izvori proteina

Kada govorimo o mesu, treba razlikovati meso životinja i meso riba i morskih plodova. Iako sadrže veliku količinu proteina, oni se razlikuju po kvalitetu hranjivih sastojaka koje pružaju. Belo meso se smatra da je kvalitetnije od crvenog mesa, jer kada je njihov sastav u pitanju takozvani čisti proteini su prisutnji u većoj količini Jedan primerak belog mesa jeste pileće meso. Ono je jedno od najhranjivijih i najsvestranijih vrsta mesa. Neka standardna mera koja pokazuje količinu proteina koja belo meso sadrži jeste da na 100g mesa prisutno oko 30g proteina, sa jako malim udelom masnoća i holesterola. Treba uzeti u obzir da je i način pripreme hrane i njena obrada utiču na to koliko je zdravo i kvalitetno meso. Što se tiče pilećeg belog mesa, najhranjiviji vid je skuvano belo meso, dok nakon toga sledi pečeno belo meso.

meso3

Ne bi trebalo da vas zavara to što crveno meso sadrži više proteina od belog mesa, jer za razliku od belog mesa ono je je lošijeg kvaliteta jer u sebi sadrži velike količine masnoća i mogu značajnije da utiču na povećanje nivoa lošeg holesterola u krvi. Treba izbegavati crveno meso koja su pržena i prerađena, poput slanine, kobasice i drugih raznih vrsta paniranih proizvoda i slično. Dok sa druge strane iako mogu da deluju zdravije neka mesa organskog porekla kao što su džigerica ili bubrezi su zdravi ali sadrže previše soli i masti pa je poželjno jesti ih u malim količinama, nezavisno od toga što su bogatiji proteinima od ostalih vrsta mesa.

Riba-najčistiji izvor životinjskog proteina

Riba je još jedan zdrav izvor proteina, i jako je hranljiva. Bilo da su rečne ili su došle iz mora, ribe su sa svojim mastima i mineralima zaslužne za pravilno održavanje organa srca, krvne slike, nervnog sistema kao i pojačavanja imuniteta. Proteini koji se nalaze u ribama su lakše varljivi te su korisniji od proteina od mesa i mleka. Takođe mala je verovatnoća da ćete osetiti težinu u želucu ako ste pre toga konzumirali ribu. Veoma lako i brzo varenje osigurava velike razerve energije i aminokiselina koje se kasnije, putem krvotoka, dopremaju do mišića i drugih delova tela.

Zbog svoje prirodne lakoće varenja, riba predstavlja savršen obrok za večeru. Uključujući ribu u ishranu otprilike jednom nedeljno, održava se unos svih potrebnih energetskih nutrijenata  i obezbeđuje se balansiran iznos holesterola u krvi. Višestruko je korisna za više organa, a njene najpopularnije omega 3 masne kiseline su tu kako bi vršile prevenciju bolesti srca i krvnih sudova. Sve vrste ribe sadrže vitamine poput B1, B2, B6 i B12 koje su bitne za pravilan rad nervnih ćelija. Tako da je riba prava laka hrana koja sadrži pregršt hranjivih i zdravih sastojaka i koju treba konzumirati sve češće nezavisno od toga da li pržena ili pečena.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *