Moderan mediteranski dizajn enterijera

Vratili smo se sa letovanja, a osećaj opuštenosti i mora nam već nedostaje. Sigurno se pitate kako da slike stenovitih obala, maslina i slanog mora unesete u vašu urbanu svakodnevnicu. Moderni mediteranski dizajn je nastao upravo iz te pobude – da dočara lepotu i eleganciju južne Evrope, a posebno Španije, Francuske i Italije. 

Puno svetlosti, zasićene boje i prirodni materijali koji podsećaju na primorske pejzaže, osnova su ovog stila dizajna enterijera koji tako priželjkujemo, naročito u sumornim kišnim danima. Da bismo bolje razumeli ovu opuštenu estetiku starog sveta, hajde da pogledamo šta sve čini mediteranski dizajn i kako ga možemo uklopiti u naš život kako bi nam leto što duže potrajalo.

Šta je mediteranski dizajn enterijera?

Mediteranski dizajn enterijera je stil dizajna inspirisan kućama koje se nalaze širom mediteranskog regiona Evrope. Često se povezuje sa estetikom koja je usko povezana sa južnom Španijom, Francuskom i Italijom, iako je pod uticajem mnoštva zemalja koje okružuju Sredozemno more, uključujući Grčku, Maltu, Maroko i Monako. 

Šta nam još pada na pamet kada pomislimo na moderni mediteranski dizajn enterijera? Čiste plave vode, zlatne peščane plaže, savršeno sunčano vreme i ukusna hrana. Zbog svih ovih asocijacija, moderni mediteranski dekor se široko koristi za ukrašavanje stambenih i poslovnih objekata. Smirujuće i elegantne karakteristike stila izdržale su test vremena i nastavljaju da budu jedan od popularnih izbora u luksuznim enterijerima. 

Šta čini dom modernim mediteranskim stilom dizajna enterijera?

Narod Mediterana je prijateljski nastrojen i voli da priređuje porodična okupljanja. Zbog toga je mediteranski dom topao i privlačan. Čak i sa nameštajem od tamnog drveta, dom je svetao i svež, pa mediteranske kuće imaju starinski šarm i osećaj udobnosti. 

Međutim, mediteranski region je naročito poznat po životu na otvorenom, što se vidi kroz svetle, prozračne enterijere i veliku upotrebu prirodnih materijala.

Moderan mediteranski dizajn enterijera-compressed

Postoje određeni ključni elementi uočeni u mediteranskom domu koji ih čini jedinstvenim. Ovi elementi su navedeni u nastavku i mogu vam dati bolje razumevanje ovog popularnog stila.

  • Prirodni materijali

Mediteranski stil se fokusira na jednostavne i prirodne materijale. 

Popločani krovovi od terakote se široko koriste u eksterijeru. Pod je obično prekriven ukrasnim pločicama, kamenom ili tvrdim drvetom. Drvo se koristi za sobna vrata, grede i nameštaj. Kameni zidovi, lukovi i staze su uobičajeni prizor. Često se primećuju i izložene cigle u beloj boji. Koristi se prirodni tekstil u obliku prostirki, jastuka i tkanina za tapaciranje.

  • Nema stroge granice između spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora

Mediteranski dizajn daje veliku važnost prirodi. Ovde je istaknuta lepota prirode, a spoljašnjost je dobro uređena kao i unutrašnja. 

Terasa, balkoni i terase igraju ključnu ulogu u mediteranskom dizajnu. Ovi otvoreni prostori su spojeni sa zatvorenim sobama. Puno pažnje se posvećuje zajedničkim prostorijama ili prostorima za zabavu. Gostoprimstvo i zabava gostiju su ključni u mediteranskoj kulturi. Zbog toga su trpezarijski stolovi veliki (da prime svakoga) i često postavljeni napolju (da bi uživali u prelepom vremenu). Elegantni ukrasni nameštaj se koristi čak i u otvorenim prostorima, a bašte su dobro uređene.

  • Svetle i prozračne sobe

Mediteranski stil podseća na more. Svetlo i prozračno okruženje koje se nalazi u dekoru sa primorskom tematikom je često dominantno. 

Povezani prostori su dobro osvetljeni i prostrani. Veliki prozori dozvoljavaju prirodnu sunčevu svetlost i osvetljavaju prostoriju. Bela boja je popularan izbor za farbanje zidova i nameštaja za taj prozračni, plažni i lagani ambijent.

  • Otvorena vrata

Rekli smo da je gostoprimstvo jedna od karakterističnih crta ovog podneblja, pa su vrata često otvorena. Mediteranski dizajn koristi drvo kao osnovni materijal. Sobna vrata se prave od prirodnog drveta sa bogatim tonovima poput hrasta, oraha ili mahagonija. Drvo dodaje toplinu i stvara autentičnost prostora.

Mediteranska sobna vrata često imaju bogate panele ili rezbarene detalje. Boja sobnih vrata je takođe važna. U mediteranskom stilu su zastupljene tople nijanse poput svetlo smeđe, terakote, ili crvene. Osim toga, možete da naglasite prirodnu teksturu drva i i izaberete blago patiniranu završnu obradu kako biste postigli rustični izgled.

Mediteranski dizajn često koristi staklo kako bi uneo svetlost i prozračnost u prostoru. Zbog toga su česta sobna vrata sa staklenim delom, ponekad sa  vitražom koji odražava motiv prirode ili mora.

Kada birate sobna vrata za mediteranski stil uređenja, možete da se poigrate i sa ručkama i kvakama. Uopšte ne moraju da budu obične. Kovane ili keramičke kvake mogu dati posebnu autentičnost.

  • Lukovi gde god je moguće

Luk je zaštitni znak arhitektonskog elementa mediteranskog dizajna. Inspirisana rimskom arhitekturom, ova zakrivljena struktura se koristi kod elemenata kao što su ulazi, prozori, vrata, okviri vrata i estetske komponente. Lukovi se obično koriste za prelazak iz jedne prostorije u drugu. 

Kako da vaša kuća izgleda mediteranski?

Vaš cilj bi trebalo da bude stvaranje doma dobrodošlice i opuštanja. Osim fokusiranja na gore navedene ključne elemente, evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da postignete željeni izgled.

Fokus na zelenilo

Dodavanje vegetacije vašem dvorištu, balkonu ili zatvorenom prostoru može promeniti izgled vaše kuće. Biljke su najbolji izbor kada pokušavate da unesete mediteranski izgled u savremeni način života.

Ako želite nešto izazovnije, možete pokušati da napravite prostor za boravak na otvorenom. Uredite terasu tako da možete na njoj da provedete što više vremena.

Odaberite prave boje

Obojite i ukrasite svoju kuću u odgovarajućoj, minimalnoj šemi boja. Pronađite inspiraciju u pejzažima Mediterana. Radite sa toplim sunčevim bojama kao što su terakota, oker, crvena i tamno žuta. Za hladniju paletu boja koristite boje Grčke – belu, plavu, lavanda, tirkiznu i zelenu.

Okrenite se minimalizmu

Ovaj stil odiše elegancijom, a da bi se postigla elegancija – neophodno je da stvari budu jednostavne. Mediteranski stil stavlja naglasak na funkcionalnost kako bi okruženje učinio ugodnim za sve. Paleta boja je suptilna i umirujuća za oči i um. U ovom stilu primećuju se geometrijski oblici u vidu nameštaja i arhitektonskih elemenata. Nepotrebni komadi su isključeni, a dodatni ukrasi se izbegavaju.

Eksperimentišite sa šarama

Pločice su obavezne u mediteranskom dekoru. Koristite pločice sa uzorkom da ukrasite svoje zidove i podove. Budite kreativni i potražite slične uzorke u tekstilu. Na primer, možete ukrasiti svoj kauč šarenim jastucima na kojima se nalaze slični motivi koji odgovaraju vašem podu od pločica. 

Eksperimentišite sa šarama-compressed

Dizajn Mediterana je tradicionalan sa primesama savremenog tona. Pod uticajem je klasične umetnosti i arhitekture zemalja koje okružuju Sredozemno more. Sa ovim dizajnom možete dočarati hladan morski povetarac Grčke i tople peščane pustinje Maroka. Možete zahvatiti detalje iz španske kolonijalne do klasične italijanske arhitekture. Iako je ovaj dizajn mešavina različitih stilova i karakteristika, u savremenom ambijentu može da izgleda harmonično i koherentno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *